fbpx
Connect with us

Camera Deputaților a respins cele trei proiecte ale UDMR pentru autonomia Ținutului Secuiesc

Camera Deputaților a respins cele trei proiecte ale UDMR pentru autonomia Ținutului Secuiesc - News Moldova

Romania

Camera Deputaților a respins cele trei proiecte ale UDMR pentru autonomia Ținutului Secuiesc

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Joi, deputații au respins cele trei proiecte ale UDMR care vizau autonomia Ţinutului Secuiesc și autonomia culturală a comunității maghiare din România. Senatul este forul decizional în acest caz

Ionuţ Moşteanu, liderul deputaților USR, a solicitat după vot în plen ca președintele Senatului, Nicolae Ciucă, să convoace în regim de urgență Senatul și să respingă definitiv aceste propuneri vineri.

Proiectele au fost respinse cu 260 de voturi pentru, 16 împotrivă și o abținere din partea deputaților. Ultimul cuvânt aparține acum Senatului.

Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților din PSD, a anunțat în ședința de plen că va iniția consultări pentru a preveni înregistrarea unor inițiative similare. El a subliniat că dezbaterea asupra autonomiei este inacceptabilă din perspectiva suveranității și integrității teritoriale a țării.

Nu există motive de dezbatere, le respingem și punct. Voi propune consultări extinse în Parlament cu parlamentari-juriști pentru a găsi soluții care să împiedice înregistrarea unor propuneri neconstituționale la Camera Deputaților. Nu putem purta discuții despre orice idee fără sens în plen!„, a declarat Simonis.

Ionuţ Moşteanu, liderul deputaților USR, a cerut de asemenea în plen ca președintele Senatului, Nicolae Ciucă, să convoace Senatul în regim de urgență și să respingă definitiv aceste propuneri vineri.

Pe de altă parte, deputatul UDMR Kulcsar-Terza József-György a afirmat că „autonomia teritorială nu încalcă constituția României„.

A obține autonomie teritorială nu implică modificarea granițelor țării; este un concept democratic, european. Dorim libertate în interiorul granițelor României. Autonomia teritorială este aplicată în mai multe state europene precum Italia, Spania, Belgia, Finlanda și Republica Moldova. Știm că găgăuzii au autonomie teritorială, iar recent președintele Franței, Emmanuel Macron, a discutat despre acordarea autonomiei Insulei Corsica. Aceste state nu sunt democratice?„, a explicat parlamentarul UDMR proiectele.

În decembrie, UDMR a depus un nou proiect pentru autonomia Ținutului Secuiesc. Kelemen Hunor, liderul UDMR, a menționat că nu vede de ce cineva din Maramureș, Suceava, Botoșani sau Harghita ar trebui „să plătească pentru Metrorex și metrou în fiecare an cu sute de milioane, fără a beneficia vreodată„.

Camera Deputaților a respins cele trei proiecte ale UDMR pentru autonomia Ținutului Secuiesc - News Moldova

În acest context, premierul Marcel Ciolacu i-a cerut președintelui interimar al Camerei Deputaților, Alfred Simonis, să ia măsuri pentru respingerea urgentă a „inițiativelor toxice” propuse de unii membri afiliați UDMR la nivel legislativ.

Ciolacu a subliniat pe pagina sa de Facebook că „astfel de propuneri legislative izolate care vizează autonomia Ţinutului Secuiesc sau autonomia culturală pe criterii etnice nu au ce căuta într-un stat democratic„.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top