fbpx
Connect with us

Cancelaria SFÂNTULUI SINOD a dat publicității măsurile canonice de combatere a corupției aplicabile în BOR

cancelaria-sfantului-sinod-a-dat-publicitatii-masurile-canonice-de-combatere-a-coruptiei-aplicabile-in-bor

Romania

Cancelaria SFÂNTULUI SINOD a dat publicității măsurile canonice de combatere a corupției aplicabile în BOR

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


sf sinod - Moldova Invest

Sâmbătă, Cancelaria Sfântului Sinod a emis un comunicat în care a detaliat măsurile canonice împotriva corupției, conforme învățăturii de credință și disciplinei canonice din cadrul Bisericii Ortodoxe Române. Comunicatul subliniază că orice forme de corupție sunt nepermise conform principiilor canonice și credinței, iar pentru cei implicați în astfel de acțiuni sau încercări, sunt stabilite sancțiuni clare conform normelor canonice, statutare și regulamentare, aplicate de autoritățile canonice disciplinare sau de instanțele de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române

Măsurile canonice împotriva corupției

1. Măsuri privind hirotonia și numirea în parohii

Mântuitorul nostru Iisus Hristos ne-a învățat limpede că „nimeni nu poate să slujească la doi domni, căci sau pe unul îl va urî și pe celălalt îl va iubi, sau de unul se va lipi și pe celălalt îl va disprețui; nu puteți să slujiți lui Dumnezeu și lui mamona” (Matei 6, 24). Cu toate acestea, încă de la începuturile ei, Biserica s-a confruntat cu tentația corupției întruchipată în dorința lui Simon Magul, care a dorit  să cumpere harul preoției cu bani (cf. Faptele Apostolilor 8, 18-24)Această tentativă de cumpărare a harului a fost imediat condamnată în termeni foarte duri și categorici de către Sfântul Apostol Petru, care i-a răspuns lui Simon Magul astfel: „Banii tăi să fie cu tine spre pierzare! Căci ai socotit că darul lui Dumnezeu se agonisește cu baniTu n-ai parte, nici moștenire la chemarea aceasta, pentru că inima ta nu este dreaptă înaintea lui Dumnezeu. Pocăiește-te deci de această răutate a ta și te roagă lui Dumnezeu, doară ți se va ierta cugetul inimii tale” (Faptele Apostolilor 8, 20-22). De atunci, orice act sau tentativă de corupție în Biserică a fost numit simonie după numele celui care pentru prima oară a încercat să cumpere cu bani harul preoției.

Totodată, Biserica a condamnat categoric orice act sau tentativă de simonie, formulând canoane (reguli pastorale) clare în acest sens, care au fost aprobate sinodal ca având valabilitate universală. Prin canonul 29 apostolic s-a stabilit că, „dacă vreun episcop, preot sau diacon ar dobândi această demnitate prin bani, să se caterisească el și acela care l-a hirotonit, și să fie scos cu desăvârșire și de la comuniune, precum Simon Magul de către Petru. În același mod este prevăzută sancționarea simoniei (corupției) și în canonul 90 al Sfântului Vasile cel Mare, în canonul 1 al Sfântului Ghenadie al Constantinopolului și în canonul 1 al Sfântului Tarasie al Constantinopolului. Așadar, canoanele Bisericii îi sancționează dur pe toți cei implicați în acte de corupție, deoarece corupția dăunează direct și grav vieții ecleziale și societății în general. Această modalitate de sancționare dură a corupției este reglementată detaliat  în canonul 2 al Sinodului IV ecumenic din anul 451, în canoanele 22 și 23 ale Sinodului trulan din anul 692, precum și în canoanele 4 și 5 ale Sinodului VII ecumenic din anul 787.

Î


Citește articolul integral pe Moldova Invest


1 Comment

1 Comment

  1. tepes

    6 decembrie 2023 at 9:34 AM

    Prea tarziu! Mult prea tarziu ! sau TOO LATE !maine poimaine se ia si CIOLACA dupa Voi !!

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top