fbpx
Connect with us

Cifre sumbre pentru economia ROMÂNIEI în acest an: deficit de 11 miliarde de euro, creștere a investițiilor de doar 3%, cheltuieli mai mari cu 14%

cifre-sumbre-pentru-economia-romaniei-in-acest-an:-deficit-de-11-miliarde-de-euro,-crestere-a-investitiilor-de-doar-3%,-cheltuieli-mai-mari-cu-14%

Romania

Cifre sumbre pentru economia ROMÂNIEI în acest an: deficit de 11 miliarde de euro, creștere a investițiilor de doar 3%, cheltuieli mai mari cu 14%

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


marcel ciolacu psd 1 scaled 1 scaled - Moldova Invest

Deficitul s-a înregistrat o creștere de 14 miliarde de lei într-o singură lună și a atins un nivel de peste 56 de miliarde de lei până la sfârșitul lunii septembrie. Cheltuielile guvernamentale au crescut, înregistrând o creștere de 14% față de anul 2022. În același timp, nivelul investițiilor a atins un modest procent de 3%, sub nivelul planificat de 7% prevăzut în buget

Ministerul Finanțelor a anunțat că și în septembrie statul a menținut tendința de cheltuieli mai mari decât încasările. Potrivit execuției bugetare pentru septembrie 2023, deficitul bugetar a crescut peste nivelul de 56,4 miliarde de lei, chiar dacă veniturile au înregistrat o creștere comparativ cu anul 2022. Cele mai substanțiale sume de bani se direcționează către asistența socială, inclusiv pensii și alocații. „În esență, informația e simplă: statul are nevoie de bani pentru a întreține niște sisteme publice. De unde face rost de bani? De la ceilalți, adică de la cetățenii care produc”, spune profesorul univ. Bogdan Glăvan.

Chiar dacă măsurile propuse nu vor implica o creștere directă a impozitelor și taxelor pentru oameni, supraimpozitarea companiilor, planificată de Guvern pentru a obține mai multe fonduri, se va reflecta totuși în plățile contribuabililor prin creșterea prețurilor. Deficitul din buget ne afectează pe toți și fiecare dintre noi suportă consecințele acestuia – prin inflație, majorări de taxe, costuri de împrumut mai ridicate, explică specialistul.

De asemenea, lipsa de fonduri a fost deja acoperită prin intermediul împrumuturilor pe care statul român le-a contractat anterior.

Așadar, acest deficit este suportat de noi, chiar dacă nu realizăm că există o taxă specifică numită ‘taxa pentru deficit‘”, concluzionează Bogdan Glăvan.

bogdan glavan - Moldova Invest

O rezolvare ar putea consta în reducerea cheltuielilor guvernamentale, care, în ciuda tuturor promisiunilor anterioare, cresc constant de la un an la altul și de la o lună la alta.

O variantă cunoscută este să reducem cheltuielile statului, care, în ciuda tuturor promisiunilor anterioare, cresc constant. Totuși, soluția este adesea denumită ‘austeritate’, dar este un termen înșelător, deoarece statul face tot felul de lucruri, dar cu siguranță nu adoptă austeritatea. Aceasta este esența problemei. Eu nu văd manifestarea austerității în cadrul statului.”

Deficitul bugetar al statului continuă să se amplifice de la o lună la alta, iar obiectivul de 4.4% din PIB, fixat conform legii bugetului pentru anul 2023, pare din ce în ce mai dificil de atins. Numai în luna septembrie, deficitul s-a adâncit cu 14 miliarde de lei.

Ultima evaluare a FMI în România a prognozat un deficit la sfârșitul anului de 6%, cu o estimare de 5% pentru anul următor.

Cifrele se situează mult sub angajamentele asumate de statul român în fața Comisiei Europene. Până în 2024, conform Tratatului de la Maastricht și a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), România ar trebui să atingă un deficit de 3%, obiectiv fixat.

În recentele săptămâni, Guvernul a aprobat o serie de inițiative menite să reducă cheltuielile din buget și să sporească veniturile. Primele măsuri fiscale au fost promulgate pe data de 26 octombrie, iar un nou set legislativ va fi prezentat miniștrilor la următoarea ședință de Guvern.

Până la sfârșitul lunii septembrie 2023, statul român a înregistrat încasări de peste 368 de miliarde de lei, cu o creștere de 11% față de anul precedent. Această creștere a fost susținută în principal de evoluția încasărilor din impozitul pe salarii și venit, contribuțiile de asigurări, fondurile europene și impozitul pe profit

Ministerul Finanțelor a indicat că încasările din TVA au înregistrat o creștere pozitivă, dar mai moderată, explicată atât de încetinirea creșterii economice generale, cât și de nivelul mai ridicat al rambursărilor de TVA.

Din punct de vedere numeric, cea mai mare parte a veniturilor la buget au provenit din impozite și taxe pe bunuri și servicii, adică din TVA și accize – depășind suma de 122,5 mil


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top