fbpx
Connect with us

Comercianții sunt obligați de astăzi să reducă prețul alimentelor aflate aproape de expirare sau să le doneze

Comercianții sunt obligați de astăzi să reducă prețul alimentelor aflate aproape de expirare sau să le doneze - News Moldova

Romania

Comercianții sunt obligați de astăzi să reducă prețul alimentelor aflate aproape de expirare sau să le doneze

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind reducerea risipei alimentare. Conform acestei legi, consumatorii vor putea achiziționa alimente la prețuri reduse înainte de expirarea acestora, iar procedura de distribuire a alimentelor către organizațiile neguvernamentale va fi simplificată

Actul normativ modifică și completează Legea nr. 217/2016 privind diminuarea risipei alimentare, abordând aspecte precum organizarea activității operatorilor economici din sectorul agro-alimentar la nivel național și facilitarea reintroducerii alimentelor în circuitul economic.

Legea propusă și promulgată de Președinte are ca obiectiv principal reducerea risipei alimentare și îmbunătățirea distribuirii alimentelor către persoanele defavorizate, precum și conectarea producătorilor locali cu distribuitorii și comercianții din România.

Potrivit deputatei USR Diana Buzoianu, coinițioarea proiectului, legea vine să simplifice procedurile birocratice pentru organizațiile neguvernamentale ce doresc să primească alimente și instituie o platformă națională de raportare a datelor referitoare la risipa alimentară. De asemenea, magazinele, restaurantele, cantinele și autoritățile vor fi obligate să adopte cel puțin două măsuri dintre cele stabilite de lege înainte de a arunca alimentele.

Printre măsurile prevăzute se numără reducerea prețului la alimente înainte de expirare, donarea alimentelor, transferul acestora pentru a fi folosite ca hrană pentru animale sau compost, facilitând astfel gestionarea responsabilă a surplusului alimentar.

Această lege reprezintă un pas important pentru România în lupta împotriva risipei alimentare și va contribui la atingerea obiectivelor internaționale asumate de țară, cum ar fi reducerea risipei alimentare pe cap de locuitor cu jumătate până în anul 2030.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top