fbpx
Connect with us

Creşte interesul românilor pentru fondurile de investiţii. AAF: Peste 600.000 investesc deja în ele. – MOLDOVA INVEST

creste-interesul-romanilor-pentru-fondurile-de-investitii-aaf:-peste-600000-investesc-deja-in-ele.-–-moldova-invest

Romania

Creşte interesul românilor pentru fondurile de investiţii. AAF: Peste 600.000 investesc deja în ele. – MOLDOVA INVEST

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


fonduri de investitii - Moldova Invest

La începutul acestui an, industria de asset management din România a atins un nou record istoric, depăşind 600.000 de investitori, confirmând astfel trendul ascendent din ultimii ani. Peste 15.000 de români au decis să devină investitori în fondurile de investiţii din România, chiar în prima lună a anului 2024, conform unui comunicat de presă emis de Asociaţia Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

Datele prezentate de reprezentanţii AAF arată că numărul celor care au încredere în piaţă şi investesc activ a înregistrat o creştere de 28% în cursul anului trecut, iar luna ianuarie a adus un plus de peste 15.000 de persoane, indicând o popularitate în creștere a fondurilor de investiţii.

“Datele arată că la finalul anului 2023, piaţa locală a atins nivelul de 600.000 de investitori în fonduri şi, surprinzător, prima lună din an a adăugat şi ea un plus de 15.000. Dacă cineva se întreabă de ce creşte numărul celor care aleg să investească în fonduri, un răspuns ar putea fi legat de randamentele înregistrate în ultimul an, un altul ar fi accesibilitatea pe care românii încep să o conştientizeze iar un altul, extrem de important şi el, decizia tot mai multora de a economisi inteligent. Administratorii de fonduri prezenţi la prima noastră dezbatere reprezintă companii care au generat anul trecut investitorilor randamente de peste 30%. Profesioniştii acestei pieţe au transferat încredere în piaţă şi au arătat că pentru a deveni investitor nu ai nevoie de sume mari de bani ci de un obiectiv, un termen şi disciplină, constanţă în acţiune. Rolul fondurilor de investiţii şi al administratorilor profesionişti este să pună umărul pentru ca economiile oamenilor să fie inteligente, banii să fie puşi la treabă”, a spus, Horia Gustă, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri din România (AAF).

“Pentru industria fondurilor de investiţii, anul 2023 a fost un an cu o pronunţată creştere în popularitate a fondurilor deschise de investiţii, numărul de investitori în aceste fonduri crescând cu aproximativ 128.000, dintre care cca 45% au ales fonduri ce au în portofoliu şi acţiuni (de acţiuni şi diversificate). A fost totodată unul de revenire după o perioadă dificilă, în care, în partea a doua anului, am văzut creşteri notabile la nivelul activelor, cât şi o revenire a intrărilor nete. Astfel, subscrierile nete ale fondurilor deschise au redevenit pozitive începând cu trimestrul al doilea al anului trecut, fiind în continuă creştere de atunci. De remarcat este şi faptul că intrările nete în fondurile deschise au fost de 727 mil. lei în trimestrul al patrulea din 2023, în creştere cu 143% faţă de trimestrul anterior


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top