fbpx
Connect with us

Eurostat: România, campioană a inflaţiei în UE şi în februarie! – MOLDOVA INVEST

eurostat:-romania,-campioana-a-inflatiei-in-ue-si-in-februarie!-–-moldova-invest

Romania

Eurostat: România, campioană a inflaţiei în UE şi în februarie! – MOLDOVA INVEST

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


cumparaturi a e1659686075717 - Moldova Invest

Rata anuală a inflației în Uniunea Europeană a înregistrat o scădere în luna februarie, coborând la 2,8%, față de nivelul de 3,1% din ianuarie. Cu toate acestea, România se menține ca țara cu cea mai ridicată inflație în blocul comunitar pentru a doua lună consecutiv, conform datelor publicate de Eurostat.

În februarie, țările membre UE cu cele mai reduse rate anuale ale inflației au fost Letonia și Danemarca (ambele cu 0,6%), urmate de Italia, cu o inflație de 0,8%. Pe de altă parte, țările membre UE cu cele mai ridicate rate ale inflației au fost România (7,1%), Croația (4,8%) și Estonia (4,4%), conform informațiilor furnizate de Agerpres.

Comparativ cu luna ianuarie 2024, rata anuală a inflației a scăzut în 20 de state membre, inclusiv în România, de la 7,3% la 7,1%, a rămas stabilă în cinci țări și a crescut în două state membre. În zona euro, rata anuală a inflației a scăzut de la 2,8% în ianuarie la 2,6% în februarie. De asemenea, datele Eurostat arată că inflația de bază, care exclude prețurile pentru bunuri volatile precum energia și alimentele, a înregistrat o scădere până la 3,3% în februarie, față de 3,6% în ianuarie. Un alt indicator important, care exclude și prețurile la țigări și alcool, a înregistrat o scădere până la 3,1%, de la 3,3% în luna ianuarie. Inflația de bază reprezintă un indicator monitorizat cu atenție de Banca Centrală Europeană în procesul său de elaborare a deciziilor de politică monetară.

În ceea ce privește România, Institutul Național de Statistică (INS) a raportat anterior că rata anuală a inflației a înregistrat o descreștere în luna februarie 2024, coborând la 7,23% față de 7,41% în ianuarie, având în vedere că mărfurile alimentare s-au scumpit cu 4,48%, cele nealimentare cu 7,82%, iar serviciile cu 11%.

Conform informațiilor furnizate de INS, indicele armonizat al prețurilor de consum în luna februarie 2024, comparativ cu luna ianuarie 2024, a fost de 100,78%. Rata anuală a inflației în luna februarie 2024, în comparație cu februarie 2023, calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum, a fost de 7,1%. De asemenea, rata medie a modificării prețurilor de consum în ultimele 12 luni (martie 2023 – februarie 2024) față de cele precedente 12 lu


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top