Connect with us

Farmaciștii PROTESTEAZĂ astăzi în Piața Victoriei. Care sunt nemulțumirile pentru care ies în stradă

Farmaciștii PROTESTEAZĂ astăzi în Piața Victoriei. Care sunt nemulțumirile pentru care ies în stradă - News Moldova

Romania

Farmaciștii PROTESTEAZĂ astăzi în Piața Victoriei. Care sunt nemulțumirile pentru care ies în stradă

Miercuri, farmaciștii din întreaga țară se vor alătura unei acțiuni de protest organizate de Grupul de inițiativă a farmaciștilor din România și Sindicatul Național al Farmaciștilor din România în Piața Victoriei, între orele 11:00 și 13:00. Scopul este să atragă atenția asupra sistemului farmaceutic, care a fost neglijat de către guvernanți în ultimii 20 de ani și a fost treptat ignorat de către comunități din cauza inacțiunii celor cu putere de decizie

Protestatarii atrag atenția că, în țările europene, farmaciștii dețin un rol crucial în cadrul sistemului de sănătate, beneficiind de atribuții care valorifică cei 5 ani de studii universitare, uneori completate de specializări suplimentare printr-un rezidențiat de 3 ani. Ei fac parte din echipa medicală, implicându-se în activități de prevenție și monitorizare a diferitelor afecțiuni și boli, fiind, în același timp, cei mai accesibili profesioniști din domeniul sănătății. Cu toate acestea, deciziile adoptate în România în legătură cu domeniul farmaceutic nu au acordat prioritate farmaciștilor sau rolului lor în îngrijirea pacienților. Farmacistul pare să fie amintit doar în momente de criză, fiind uitat în discuțiile care vizează strategiile de sănătate sau programele de prevenție. Chiar dacă domeniul farmaceutic este considerat prosper și puternic din punct de vedere economic, practica arată altceva.

Organizatorii afirmă că în ultimii ani nu s-au luat măsuri pentru a sprijini acest sector, deși acesta este hiper-reglementat

Farmaciștii PROTESTEAZĂ astăzi în Piața Victoriei. Care sunt nemulțumirile pentru care ies în stradă - News Moldova

Cotele de adaos pentru medicamente nu au fost modificate din 2009, iar medicamentele eliberate compensat sau gratuit pacienților întârzie să fie decontate de către casele de asigurări de sănătate. Măsurile fiscale adoptate exercită o presiune suplimentară asupra farmaciilor, iar farmaciștii nu beneficiază de o remunerare corespunzătoare pregătirii lor, conform reprezentanților celor două organizații.

Farmaciștii afirmă că în ultimii ani s-a confruntat cu o lipsă de medicamente importante pentru sănătatea și viața pacienților, din diverse motive precum lipsa substanțelor active, exportul paralel, politica de preț a României și prețurile reduse practicate pentru multe medicamente. Gradual, farmacistul a devenit mai mult un personal administrativ, ocupându-se de fiecare distribuitor sau producător în căutarea tratamentului potrivit pentru pacienții săi. Procesul de aprovizionare cu un medicament care lipsește este extrem de complex, implicând plasarea unei comenzi justificate și informarea autorităților despre lipsa produsului, însă fără ca acestea să întreprindă măsuri concrete pentru a remedia situația.

Farmaciștii își exprimă revendicările, printre care se numără asigurarea de către CNAS a decontării la timp a medicamentelor eliberate de farmacii pentru pacienți, recunoașterea profesiei de farmacist ca fiind una liberală și esențială în actul medical, transformarea farmaciilor din entități comerciale în unități prestatoare de servicii farmaceutice, revizuirea normelor privind personalul în sectorul farmaceutic public și implicarea mai activă a farmaciștilor în monitorizarea pacienților cronici prin servicii farmaceutice avansate, standardizate și unitare la nivel național. Alte cerințe includ remunerarea adecvată a serviciilor farmaceutice furnizate de farmaciști în farmaciile comunitare și de spital, adoptarea unor măsuri pentru susținerea prezenței farmaciștilor în mediul rural pentru asigurarea accesului la medicamente umane și veterinare sub supravegherea acestora, și modificarea legislației privind medicamentele lipsă de pe piața din România și aplicarea de măsuri imediate în acest sens.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top