fbpx
Connect with us

Fostul ministru PSD, Ilie Sârbu, numit în consiliul de administrație al Romsilva. Teolog de profesie, Sârbu a fost urmărit penal într-un caz de retrocedări ilegale de păduri

Fostul ministru PSD, Ilie Sârbu, numit în consiliul de administrație al Romsilva. Teolog de profesie, Sârbu a fost urmărit penal într-un caz de retrocedări ilegale de păduri - News Moldova

Romania

Fostul ministru PSD, Ilie Sârbu, numit în consiliul de administrație al Romsilva. Teolog de profesie, Sârbu a fost urmărit penal într-un caz de retrocedări ilegale de păduri

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Ilie Sârbu, în vârstă de 73 de ani și socrul lui Victor Ponta, a fost desemnat ca membru în Consiliul de Administrație al Romsilva, conform unui decret emis de către ministrul Mediului, Mircea Fechet din cadrul PNL. În 2014, DNA a demarat o investigație penală în ceea ce privește retrocedările ilegale care au determinat pierderea a 44.000 de hectare de pădure de către Romsilva, iar în 2018 a fost exonerat de aceste acuzații

Ministrul Fechet l-a numit pe Ilie Sârbu  membru al Consiliului de Administrație al Romsilva pe 23 noiembrie, printr-un ordin ministerial. Inițial, Sârbu a fost desemnat ca membru provizoriu în Consiliul de Administrație.

Ulterior, printr-o decizie luată de Consiliul de Administrație al Romsilva la data de 12 decembrie 2023, Ilie Sârbu a fost numit membru în Comitetul de audit al acestei regii autonome.

Este important să observăm că, în timpul mandatului său ca vicepreședinte al Curții de Conturi, Ilie Sârbu a avut sub coordonare și departamentul responsabil cu auditarea Romsilva, conform informațiilor furnizate de G4Media.

Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a argumentat într-un interviu pentru Europa Liberă numirea lui Ilie Sârbu la Romsilva, menționând că acesta a ocupat și funcția de ministru al Mediului. Fechet a spus: „Nu vreau să-mi exprim opinia despre el. Cu toate acestea, a fost în trecut ministru al Mediului, iar dacă unii consideră că acest lucru este suficient, atunci ar putea să facă parte dintr-un consiliu de administrație provizoriu…

În octombrie 2014, Ilie Sârbu a fost anunțat ca urmărit penal de procurorii DNA în cadrul cunoscutului dosar privind fraudarea Romsilva, alături de Viorel Hrebenciuc, fostul deputat Ioan Adam și fostul director al Romsilva, Adam Crăciunescu

La acea vreme, procurorii susțineau că cei patru au constituit în 2012 un grup infracțional organizat, manipulând un proces de retrocedare care a condus la pierderea a peste 40.000 de hectare de pădure din patrimoniul Romsilva.

În 2018, procurorii DNA au decis să închidă dosarul lui Ilie Sârbu, justificând această măsură prin lipsa de dovezi care să susțină implicarea sa în infracțiune, conform comunicatului emis de DNA. Conform acestuia, „Din analiza probelor rezultă că nu există suficiente dovezi pentru a susține că persoana respectivă a comis infracțiuni precum folosirea influenței într-o funcție de conducere într-un partid în scopul obținerii unor avantaje personale sau pentru altcineva și sprijinirea unui grup infracțional organizat.”

În noiembrie 2023, Înalta Curte de Casație și Justiție a dispus încetarea procesului penal împotriva inculpaților din dosarul retrocedărilor ilegale de păduri de la Romsilva, argumentând că faptele pentru care aceștia erau acuzați s-au prescris.

În anul 2023, veniturile sale au inclus un salariu de 325.000 de lei de la Curtea de Conturi, o pensie de 72.000 de lei de la Casa de Pensii, și o pensie specială de aproape 52.000 de lei de la Senat.

Privind parcursul său profesional, Ilie Sârbu a fost inițial preot ortodox. Între 1976 și 1981, a activat ca profesor și director la Seminarul Teologic din Caransebeș. În perioada 1984-1990, a fost consilier economic la Arhiepiscopia Ortodoxă Română a Timișoarei și Caransebeșului. Ulterior, între 1991 și 2000, a fost director la firma Fangmeier din Timișoara, după care și-a început cariera politică.

În anul 2000, a deținut pentru scurt timp funcția de președinte al Consiliului Județean Timiș, apoi a fost ministru al agriculturii în guvernul condus de Adrian Năstase (PSD) timp de patru ani. În perioada legislaturii 2004-2008, a fost senator de Timiș din partea PSD. Între octombrie și decembrie 2008, a ocupat funcția de președinte al Senatului României, înlocuindu-l pe Nicolae Văcăroiu după demisia acestuia.

La alegerile legislative din 2008, a fost reales senator de Timiș și apoi, la data de 22 decembrie 2008, a fost numit ministru al agriculturii în primul guvern Boc (PD-PSD), până în octombrie 2009.

În anul 2012, s-a întors în parlament ca senator PSD, iar în 2015 a fost desemnat de către parlament vicepreședinte la Autoritatea de Audit. Între 2020 și 2023, a ocupat poziția de vicepreședinte al Curții de Conturi.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top