fbpx
Connect with us

GUVERNUL dă semnalul instalării CRIZEI ECONOMICE în ROMÂNIA

guvernul-da-semnalul-instalarii-crizei-economice-in-romania

Romania

GUVERNUL dă semnalul instalării CRIZEI ECONOMICE în ROMÂNIA

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


4c6fb2c3 9e77 4e25 9d4c 9044e3883ae2 - Moldova Invest

Ministerul Finanțelor a elaborat o ordonanță de urgență menită să reducă cheltuielile bugetare, oferind posibilitatea unei largi redistribuiri a bugetelor între diverse ministere și categorii de cheltuieli

Proiectul de ordonanță cuprinde măsuri precum transferul de fonduri de la ministere către fondul de rezervă al Guvernului, care este adesea utilizat la discreția executivului. De asemenea, proiectul propune amânarea plății unor drepturi salariale câștigate în instanță până în anul 2024, în paralel cu încetarea achizițiilor de mobilier și suspendarea finanțării evenimentelor din bani publici.

În mod obișnuit, pe parcursul anului aveau loc una-două rectificări bugetare, cu rolul de a redistribui fondurile de la un minister la altul sau între diverse capitole de cheltuieli. Această practică era necesară atunci când unele ministere nu reușeau să cheltuiască integral bugetul alocat, în timp ce altele depășeau limita de cheltuieli, finalizau proiecte mai devreme sau se confruntau cu costuri neașteptat de mari. Procesul de rectificare bugetară era de asemenea supus verificării și analizei din partea instituțiilor și autorităților independente, cum ar fi Banca Națională sau Consiliul Fiscal.

Cu toate acestea, transferurile propuse de Ministerul Finanțelor în proiectul de ordonanță actual nu pot fi supuse aceleiași verificări riguroase. Consiliul Fiscal a atras atenția de mai multe ori că Fondul de rezervă al Guvernului este utilizat la discreția acestuia, fără un cadru clar de supraveghere și control.

May be an image of 11 people, newsroom, office and text

Noile măsuri au devenit necesare după ce Guvernul a fost constrâns să aloce fonduri de urgență din fondul de rezervă către cofinanțări pentru proiecte europene gestionate de Ministerul Transporturilor și Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene în cadrul exercițiului financiar anterior, notează Economedia.

Aceste proiecte au atins un grad de absorbție de 90%, iar în cazul în care cei restanți 10% nu vor fi cheltuiți până la sfârșitul anului, acești bani vor fi definitiv pierduți.

Se preconizează că proiectul ar putea fi publicat marți în transparență decizională.

Cele mai importante dispoziții incluse în noua ordonanță pregătită de Ministerul Finanțelor includ:

  • În cursul anului 2023, nu sunt permise încheierea de noi contracte pentru următoarele categorii de cheltuieli:

a) ”Bunuri și servicii” pentru alineatele ”Furnituri de birou” și ”Alte bunuri și servicii pentru întreținere și funcționare”;

b) Reparații curente;

c) Bunuri de natura obiectelor de inventar;

d) Cărți, publicații și materiale documentare;

e) Consultanță și expertiză;

f) Pregătire profesională;

g) Studii și cercetări;

h) Contribuții ale administrației publice locale la realizarea unor lucrări și servicii de interes public local, în baza unor convenții sau contracte de asociere;

i) Alte cheltuieli, cu excepția alineatelor ”Chirii” și ”Executarea silită a creanțelor bugetare”;

j) Asociații și fundații, cu excepția angajamentelor ce vizează domeniile ”Sănătate” și ”Asistență socială”;

  • În luna noiembrie-decembrie, plățile efectuate pentru cheltuielile cu bunuri și servicii sunt restricționate la o sumă care nu depășește media plăților realizate în perioada ianuarie-septembrie 2023, limitare valabilă în cadrul bugetului aprobat pentru această categorie de cheltuieli. Regulile date nu se aplică pentru cheltuielile legate de medicamente și materiale sanitare, servicii medicale, acțiuni și programe de sănătate, precum și pentru cheltuielile asociate unităților de învățământ preuniversitar și universitar.
  • În 2023, evenimentele comunitare, precum festivalurile, concerte, competiții locale, festivități sau sărbători tematice și evenimente similare, nu mai pot fi susținute din resurse publice, cu excepția finanțărilor obținute din donații și sponsorizări.
  • Plata sumelor indicate în titlurile de plată emise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților, cu termen scadent în anul 2023 și neachitate de Ministerul Finanțelor, se va efectua începând cu data de 1 aprilie 2024. În intervalul cuprins între 1 noiembrie 2023 și 31 martie 2024, Autoritatea


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top