fbpx
Connect with us

Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Ce prevederi conține aceasta?

klaus-iohannis-a-promulgat-noua-lege-a-pensiilor.-ce-prevederi-contine-aceasta?

Romania

Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor. Ce prevederi conține aceasta?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


WhatsApp Image 2023 04 20 at 15.38.261 - Moldova Invest

Miercuri, Președintele Klaus Iohannis a promulgat noua lege a pensiilor publice, conform unui comunicat transmis de Administrația Prezidențială. Această lege prevede dubla majorare a pensiilor: prima dată prin indexarea cu rata inflației de 13,8% de la 1 ianuarie 2014, iar a doua oară prin recalcularea tuturor pensiilor din sistem începând cu 1 septembrie, menținând pensia cea mai mare și efectuând o creștere medie de aproximativ 40%

Cu toate acestea, nu este clar modul în care aceste majorări vor fi finanțate, deoarece cheltuielile cu pensiile vor crește cu aproximativ 30 de miliarde de lei anul viitor din cauza acestor ajustări. Ministerul Finanțelor a avertizat că s-ar putea impune creșteri de taxe pentru populație și mediul de afaceri, iar agențiile de rating au subliniat că legea nu este sustenabilă.

Noua lege a pensiilor reprezintă un pas important prevăzut în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României, având termenul de adoptare inițial în luna martie 2023, dar întârziindu-se. Implementarea acestei legi este esențială pentru a accesa cererea de finanțare numărul 3 din PNRR, evaluată la peste 3 miliarde de euro.

Principalele prevederi ale noii legi a pensiilor sunt următoarele:

  1. Calculul pensiilor se va realiza prin înmulțirea valorii punctului de referință cu totalul punctelor acumulate. La intrarea în vigoare a legii, punctul de referință a fost stabilit la 81 lei, în septembrie 2024.
  2. Indicele de corecție și stagiul complet de cotizare diferit vor fi eliminate conform noii legi, pentru a corecta inechitățile și a fundamenta legea pe principiul contributivității.
  3. Recalcularea tuturor pensiilor, inclusiv celor deja în plată, va avea loc la 1 septembrie 2024, pe baza formulei fără in


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top