fbpx
Connect with us

Liderii PSD și PNL recunosc neoficial că o înțelegere în privința comasării alegerilor a eșuat

Liderii PSD și PNL recunosc neoficial că o înțelegere în privința comasării alegerilor a eșuat - News Moldova

Romania

Liderii PSD și PNL recunosc neoficial că o înțelegere în privința comasării alegerilor a eșuat

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Liderii Partidului Național Liberal se vor reuni marți la ora 19:00 într-o ședință a Biroului Politic pentru a discuta despre lipsa de succes în negocierile din Coaliție. Conform unor surse liberale citate de HotNews.ro, aceștia au afirmat că au luat în considerare împreună cu Nicolae Ciucă decizia de a se uni și a participa la toate cele patru runde de alegeri fără a încheia vreo înțelegere cu Partidul Social Democrat. Ca urmare, se pare că în cadrul ședinței Biroului Politic se va discuta anularea convocării Consiliului Național al PNL, o întâlnire programată inițial pentru duminică (pentru a valida calendarul alegerilor comasate)

Înaintea ședinței Coaliției, membrii Partidului Național Liberal au efectuat estimări referitoare la rezultatele potențiale la alegerile europarlamentare în absența comasării acestora cu alegerile locale. Conform informațiilor furnizate de sursele HotNews.ro, liderii PNL au decis să nu cedeze în fața cererii partenerilor lor de a sprijini un candidat comun la alegerile prezidențiale din partea PSD.

Concluzia la care au ajuns liderii PNL după eșecul negocierilor cu PSD a fost că pot obține un scor estimativ între 17% și 18% la scrutinul din 9 iunie, chiar fără comasarea alegerilor. Ei au convenit că este crucial să se solidarizeze în jurul lui Nicolae Ciucă, indiferent de circumstanțe.

Atât reprezentanții PNL, cât și cei ai PSD au exprimat în mod informal că șansele ca negocierile să ducă la un rezultat pozitiv sunt minime, iar decizia de a merge înainte cu „toate alegerile la termen” va rămâne neschimbată.

În legătură cu posibilitatea comasării alegerilor, liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat marți că consideră că orice prelungire a discuțiilor dincolo de ziua de vineri este nepotrivită: „Ocupăm spațiul public cu un subiect care a fost discutat prea mult timp. Consider că orice extindere a discuțiilor dincolo de ziua de vineri este inoportună și nu mai este justificată, deoarece, pe de o parte, ocupăm spațiul public cu un subiect care a fost deja discutat prea mult timp și, în cele din urmă, trebuie să ne concentrăm și pe alte probleme ce necesită rezolvare. (…) Acesta este procesul de negociere și trebuie să-l ducem până la final și să facem publică decizia finală”, a subliniat Ciucă.

Întrebat despre tensiunile din coaliție pe această temă, Ciucă a afirmat: „Eu cred că suntem oameni responsabili. (..) Ne angajăm fiecare să urmăm cursul în această perioadă electorală, așa că este vitală stabilitatea coaliției și implementarea programului de guvernare”.

În acest moment, avem alegeri conform legislației” De asemenea, marți, liderul PSD, premierul Marcel Ciolacu, a menționat că discuțiile în cadrul coaliției nu sunt blocate, deoarece s-au luat mai multe decizii la ultima întâlnire, însă nu s-a ajuns la un consens cu privire la comasarea alegerilor din cauza „specificului fiecărui scrutin”.

Cu privire la comasare, situația este clară, în acest moment avem alegeri conform legislației. Avem patru runde de alegeri, așa cum am avut și crize suprapuse în trecut, în acest an vom avea și alegeri suprapuse, într-un singur an, patru runde de alegeri. (…) În primul rând, avem o legislație. (…) Acestea sunt elemente benefice pentru democrație, care reprezintă esența democrației – o prezență cât mai mare la vot. În cazul comasării, știm cu toții că la alegerile europarlamentare, de obicei, prezența la vot este scăzută, deci, s-a sugerat că ar fi chiar mai democratic să se comaseze alegerile. Alți colegi din opoziție au argumentat: „Domne’, nu este democratic, pentru că de fapt direcționezi un vot”. Am observat că și în alte state europene se practică comasarea, dar am văzut că Austria a anunțat că nu consideră că ar fi așa de democratic să comaseze alegerile, deci, este evident că fiecare țară are particularitățile sale și opiniile sale”, a explicat Marcel Ciolacu.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top