fbpx
Connect with us

Ministrul Muncii precizează că vârsta de pensionare este acum direct legată de speranța de viață în România

ministrul-muncii-precizeaza-ca-varsta-de-pensionare-este-acum-direct-legata-de-speranta-de-viata-in-romania

Romania

Ministrul Muncii precizează că vârsta de pensionare este acum direct legată de speranța de viață în România

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Simona Bucura Oprescu scaled e1698420736687 scaled - Moldova Invest

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a clarificat aspecte legate de creșterea vârstei de pensionare în România, subliniind legătura acesteia cu speranța de viață în viitor

Este important să înțelegeți că acest lucru garantează că vârsta de pensionare în România nu va suferi modificări arbitrare sau impuse de guvernele aflate la putere. Am inclus în lege o prevedere conform căreia vârsta de pensionare nu poate crește decât în cazul unei creșteri semnificative a speranței de viață. Din păcate, probabilitatea unei astfel de creșteri este aproape inexistentă pentru noi. Prin urmare, vârsta de pensionare în România nu va fi modificată.

Singura modificare a vârstei de pensionare, conform noii legi, se referă la femei, însă aceasta a fost impusă ca o condiție și nu a fost o alegere liberă. Această condiție a fost deja prevăzută în PNRR-ul negociat de guvernele de dreapta în 2021, pe care noi l-am ajustat pentru a aduce beneficii femeilor românce, adăugând două măsuri complementare. Am echilibrat această situație prin reducerea vârstei de pensionare în funcție de perioada de creștere a copilului, corelată cu stagiul de cotizare contributiv, astfel încât pentru fiecare copil, vârsta de pensionare să fie redusă cu șase luni“, a afirmat ministrul Muncii, conform B1 TV.

363840471 686317839977876 3383736428647485330 n - Moldova Invest

Se propune o creștere a vârstei de pensionare pentru femei conform noii legi a pensiilor publice, aceasta urmând să fie ajustată de la 63 la 65 de ani. De asemenea, se oferă posibilitatea menținerii în activitate până la vârsta de 70 de ani.

Persoanele eligibile pentru pensia pentru limita de vârstă sunt cele care îndeplinesc condițiile privind vârsta standard de pensionare și stagiul minim de cotizare, precizate în anexa nr. 5.

În cadrul sistemului public de pensii, cei care îndeplinesc condițiile de înscriere la pensie prevăzute la alin. (1) pot alege să continue activitatea anual, cu aco


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top