fbpx
Connect with us

Negocierile PSD-PNL de joi privind comasarea alegerilor n-au ajuns la niciun rezultat. Subiectul desemnării unui candidat comun la președinție nu a fost abordat

FB1A9861 - News Moldova

Romania

Negocierile PSD-PNL de joi privind comasarea alegerilor n-au ajuns la niciun rezultat. Subiectul desemnării unui candidat comun la președinție nu a fost abordat


Întâlnirea de joi dintre cei 12 lideri din coaliția PSD-PNL s-a încheiat în doar două ore, fără să înregistreze niciun progres semnificativ în ceea ce privește decizia privind comasarea alegerilor. Discuțiile au fost caracterizate mai degrabă ca o explorare a terenului, cu participanții descriind atmosfera ca fiind una de ezitare și incertitudine. Potrivit unui participant, nu s-a ajuns la nicio concluzie concretă, iar decizia finală a fost amânată pentru data de luni, 12 februarie. G4Media a obținut câteva informații din culise, relevante pentru înțelegerea dinamicii din coaliție, după consultarea mai multor lideri din cele două partide

La întâlnirea de la guvern de joi, PSD a fost reprezentat de șapte membri, printre care Marcel Ciolacu, Sorin Grindeanu, Mihai Tudose, Paul Stănescu, Marian Neacșu, Alfred Simonis și Vasile Dîncu, acesta din urmă fiind o apariție surpriză. Absența lui Iulian Dumitrescu, suspendat din funcția de prim-vicepreședinte, a fost notabilă în rândul participanților.

Pe de altă parte, PNL a fost reprezentat de cei cinci lideri oficiali, inclusiv președintele Nicolae Ciucă, secretarul general Lucian Bode și prim-vicepreședinții Dan Motreanu, Rareș Bogdan și Gheorghe Flutur. În premieră, lipsa lui Iulian Dumitrescu, suspendat din funcția de prim-vicepreședinte, a fost remarcată.

Concluzia întâlnirii de aproape două ore a fost amânarea negocierilor până luni, 12 februarie, pentru a se lua o decizie clară cu privire la comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare. Presiunea timpului este resimțită din cauza numărului mare de potențiali candidați și necesității de a începe pregătirile de campanie.

Una dintre cauzele esențiale ale insuccesului negocierilor de joi rezidă în divergențele de abordare între partidele implicate. În timp ce PSD dorea o clarificare comprehensivă pentru toate cele patru categorii de alegeri din 2024, PNL prefera să se concentreze doar asupra comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, lăsând strategiile pentru alegerile parlamentare și prezidențiale pentru după 9 iunie.

Cu toate că candidatura la alegerile prezidențiale reprezenta un subiect central, esențial pentru strategia electorală a ambelor părți, acesta nu a fost abordat de niciunul dintre participanți. Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă doreau să fie candidați cu sprijinul reciproc al partidelor lor, însă niciunul nu era dispus să renunțe la propria candidatură. Motivul pentru care acest subiect arzător nu a fost adus în discuție a fost explicat astfel: “Avem impresia că PNL nu a ajuns la o concluzie definitivă împreună cu președintele Iohannis, liderul de facto al partidului, astfel că liberalii nu au avut ce să propună“, a declarat unul dintre liderii PSD.

Discuția a constat într-o analiză a posibilelor scenarii de lucru, fără a se ajunge la vreo decizie concretă. Liderii PSD și PNL au examinat posibilitatea unor liste comune la europarlamentare, însă această propunere nu a fost susținută în mod semnificativ.

Un alt subiect abordat a fost reprezentat de candidaturile pentru Primăria Generală a Bucureștiului. Participanții au sugerat o potențială soluție, unde un partid să își nominalizeze candidatul la Primăria Capitalei, iar celălalt să primească candidaturile pentru sectoarele 1 și 2, controlate în prezent de USR. Cu toate acestea, soluția nu a fost unanim acceptată. A fost menționat și numele lui Sebastian Burduja (PNL) ca posibil candidat, dar această ipoteză a fost mai degrabă primită cu amuzament, liderii din ambele tabere discutând dacă acesta are o susținere de 6% sau 7% în sondaje, conform surselor G4Media.

Chestiunea Roșia Montană și despăgubirile din procesul intentat de Gabriel Resources au constituit alte subiecte de discuție. Coaliția s-a arătat îngrijorată de posibilitatea unui verdict care să implice despăgubiri de 2 miliarde de dolari, având în vedere impactul acestora asupra deficitului bugetar.

Raportarea celor două partide la AUR a fost un alt punct pe agendă. Liderii PSD și PNL au convenit să adopte o atitudine agresivă față de acest partid.

Întâlnirea a fost marcată de câteva intervenții mai ferm exprimate ale lui Mihai Tudose, șeful de campanie al PSD. Anumiți liberali au interpretat aceste intervenții ca fiind rezultatul tensiunilor interne din PSD, însă social-democrații resping această interpretare, afirmând că acesta este stilul obișnuit al fostului premier.

Prin urmare, conducerile celor două partide se vor reuni din nou luni pentru a finaliza strategia electorală. Este de așteptat ca săptămâna viitoare PSD și PNL să decidă dacă vor comasa sau nu alegerile locale cu cele europarlamentare, dată fiind iminența scrutinului.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top