fbpx
Connect with us

Peste 100.000 de clienți de pe piața RCA și-au cumpărat dreptul de a alege cine îi va despăgubi

74ad5ae9 20dd 40a1 aea2 21a9b90aa7fd - News Moldova

Romania

Peste 100.000 de clienți de pe piața RCA și-au cumpărat dreptul de a alege cine îi va despăgubi


Peste 100.000 de șoferi au ales să achiziționeze clauza de decontare directă, având astfel posibilitatea de a decide cine va suporta dauna în caz de accident acoperit de RCA

tot ce trebuie sa stii despre rca sfaturi utile 841758 - News Moldova
Datele oficiale arată că, la jumătatea anului 2023, aproximativ 340.000 de șoferi aveau această clauză activă, o cifră relativ constantă în comparație cu perioada similară din 2022. Prețul mediu plătit de șoferii români pentru această facilitate în primele șase luni din 2023 a rămas la 109 lei pe an, o premieră în istoria sistemului. Totuși, numărul celor care au ales această opțiune a scăzut în primul semestru al acestui an, trecând de la aproximativ 146.500 în prima parte a anului 2022.
Această tendință poate fi explicată, în parte, prin retragerea de pe piață a Euroins, compania care a înregistrat cel mai mare număr de reclamații și a cărei situație a fost confirmată prin retragerea licenței, din cauza unui deficit de capital de peste 400 de milioane de euro.

Clauza de decontare directă presupune că asigurătorul șoferului păgubit suportă despăgubirea în caz de accident, nu cel al șoferului vinovat, așa cum se întâmplă în cazul polițelor fără această clauză. Ulterior, asigurătorul păgubitului recuperează suma de la asigurătorul vinovat, fără a-l afecta pe asigurat. Această opțiune oferă un beneficiu semnificativ în situații precum cele generate de falimentele City Insurance sau Euroins, unde un număr mare de asigurați RCA au fost preluați de o singură companie, care poate întâmpina dificultăți în plata daunelor.

News Moldova îți recomandă și ...   Conducerea instituției care ”supraveghează” falimentele din domeniul RCA încasează salarii uriașe anual

Piața RCA s-a diversificat, o concurență benefică se prefigurează

În ceea ce privește piața asigurărilor RCA, primele luni ale anului 2023 au adus semne pozitive. În primul semestru al anului 2022, primele trei companii dețineau 71% din vânzările de RCA, în timp ce în primele șase luni din 2022, liderii acestui segment reprezentau aproximativ 65%. Aceste date reflectă o scădere a concentrării pe piață și indică o concurență mai sănătoasă.

De asemenea, o schimbare notabilă în piața RCA este diversificarea semnificativă a jucătorilor de top. Dacă la finalul anului precedent, primii trei furnizori (Euroins, Groupama și Allianz Țiriac) dețineau 75% din totalul polițelor RCA vândute în România, în ultima săptămână a lunii septembrie din acest an, primele trei clasate (Groupama, Allianz Țiriac și Asirom) aveau aproximativ 60% din totalul contractelor vândute. Acest lucru indică o diversificare substanțială și o evoluție remarcabilă într-un singur semestru.

News Moldova îți recomandă și ...   Ministrul MEDIULUI dă asigurări că Programul “Casa Verde Fotovoltaice” va fi reluat începând de miercuri

Această repartizare mai puțin concentrată a vânzărilor aduce două vești bune pentru consumatori. În primul rând, există șanse mai mari ca prețurile să rămână stabile, având în vedere nivelul crescut al concurenței. În al doilea rând, o concentrație mai mică înseamnă o capacitate de plată mai solidă pentru companiile de asigurări, reducând riscul de întârziere în plata daunelor în caz de faliment. Aceasta reprezintă o veste bună pentru asigurații RCA în ansamblu.

News Moldova îți recomandă și ...   UniCredit Bank și Alpha Bank vor fuziona, devenind a 3-a bancă din România ca valoare a activelor


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top