fbpx
Connect with us

Prețul la energie electrică în România a crescut cu 77% în 12 luni – MOLDOVA INVEST

pretul-la-energie-electrica-in-romania-a-crescut-cu-77%-in-12-luni-–-moldova-invest

Romania

Prețul la energie electrică în România a crescut cu 77% în 12 luni – MOLDOVA INVEST

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


piata energie - Moldova Invest

În primul semestru din 2023, România s-a clasat în fruntea țărilor din Uniunea Europeană în ceea ce privește creșterea semnificativă a prețurilor la electricitate destinate consumatorilor casnici

Conform datelor publicate de Oficiul European de Statistică (Eurostat), prețurile medii la electricitate au înregistrat o creștere notabilă, trecând de la 25,3 euro/100 kWh în 2022 la 28,9 euro/100 kWh în 2023. Aceasta reprezintă cea mai înaltă valoare a prețului la electricitate înregistrată de la publicarea statisticilor Eurostat. Ţările de Jos, Lituania și România au cunoscut cele mai semnificative avansuri în moneda națională în această perioadă.

După o accentuată creștere a prețurilor, fenomen care a început înaintea invadării Ucrainei de către Rusia, dar s-a amplificat semnificativ în al doilea semestru al anului 2022, prețurile la electricitate și gaze naturale par să se stabilizeze. Această evoluție ascendentă a costurilor energetice este în mare parte atribuită majorării prețului gazelor naturale, considerate un combustibil marginal. Aceasta a survenit ca urmare a unei scăderi a importurilor din Rusia, motiv pentru care s-au căutat alternative în ceea ce privește sursele de import. În industria energetică, piața este evaluată în funcție de costul combustibilului marginal, fapt ce înseamnă că prețul gazelor naturale influențează prețurile pe piața electricității. Pentru a atenua presiunile asupra consumatorilor, au fost implementate diverse mecanisme, printre care se numără și subvențiile, conform informațiilor furnizate de Agerpres.

f53065c756271ee638e3fc640386f75f - Moldova Invest

Prețul de piață, fără impozitele aferente electricității și gazelor naturale, înregistrează o tendință descendentă

Unele state membre ale Uniunii Europene au adoptat o abordare parțială în retragerea măsurilor de sprijin. Astfel, rezultatul constă în faptul că prețurile finale, incluzând impozitele, sunt ușor mai ridicate decât în primul semestru al anului 2022.

Comparativ cu primul semestru din 2022, în primele șase luni din acest an, procentul reprezentat de taxe în factura la electricitate a înregistrat o scădere de la 23% la 19%, reflectând o reducere de 4%. În ceea ce privește factura de gaze, procentul a scăzut de la 27% la 19%, însemnând o diminuare de 8%. Toate statele membre ale Uniunii Europene au implementat măsuri precum subvenții guvernamentale, reduceri de taxe și impozite pentru a compensa impactul prețurilor ridicate la energie.

În primul semestru din 2023, comparativ cu aceeași perioadă din 2022, prețurile la electricitate destinate consumatorilor casnici au înregistrat creșteri în 22 din cele 27 de state membre ale UE. Cel mai semnificativ avans, exprimat în moneda națională, a fost înregistrat în Ţările de Jos (953%), urmate de Lituania (88%), România (77%) și Letonia (74%). În contrast, Spania și Danemarca au consemnat scăderi de 41%, respectiv 16%.

Pe de altă parte, scăderile au fost mai reduse în Portugalia (minus 6%), Malta (minus 3%) și Luxemburg (minus 0,4%). În Ţările de Jos, creșterea prețurilor este atribuită unor factori specifici: măsurile de sprijin implementate în 2022 nu au fost menținute în 2023, iar impozitele pe energie electric


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top