fbpx
Connect with us

PSD și PNL vor lua astăzi decizia finală în problema comasării alegerilor. Surse din coaliție afirmă că Marcel CIOLACU vrea să propună desemnarea unui candidat COMUN PSD-PNL la prezidențiale

62423934 - News Moldova

Romania

PSD și PNL vor lua astăzi decizia finală în problema comasării alegerilor. Surse din coaliție afirmă că Marcel CIOLACU vrea să propună desemnarea unui candidat COMUN PSD-PNL la prezidențiale


La ședința coaliției de joi, cele două partide aflate la guvernare urmează să decidă dacă vor uni alegerile locale cu cele europarlamentare din luna iunie și dacă vor sincroniza un tur al alegerilor prezidențiale cu cele parlamentare, programate pentru sfârșitul anului. Liderii PSD doresc să rezolve ambele aspecte privind comasările, în timp ce liderii PNL preferă să discute inițial doar despre europarlamentare și alegerile locale. Ședința va avea loc joi la ora 15 la sediul Guvernului

Conform informațiilor de pe G4Media.ro, PSD își dorește ca Marcel Ciolacu să obțină cea mai avantajoasă variantă posibilă în urma negocierilor: să fie desemnat candidat comun la alegerile prezidențiale, dar reprezentând PSD.

Pe de altă parte, conform acelorași surse, Marcel Ciolacu ia în considerare și varianta de a candida pentru Primăria Capitalei cu sprijinul atât al PSD, cât și al PNL. În această ipoteză, funcția de candidat la președinție ar reveni liderului PNL, Nicolae Ciucă. Succesul său în această poziție depinde însă de performanța PNL la alegerile europarlamentare. Comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare ar putea, cel puțin teoretic, să îi ajute să evite un scor slab, sub 20%, care ar putea pune sub semnul întrebării funcția de lider al partidului.

Cu toate acestea, nu este clar dacă liderii și influenții locali ai PSD vor fi de acord să renunțe atât de ușor la candidatul la președinție, mai ales în contextul în care partidele anti-PSD nu mai sunt unite, așa cum erau în trecut, ci sunt fragmentate. În această conjunctură, mai mulți lideri PSD cred că partidul ar putea avea o șansă reală de a câștiga competiția prezidențială dacă prezintă un candidat propriu.

Unificarea alegerilor locale cu cele europarlamentare este o mișcare care avantajează cele două mari partide. Ele își pot mobiliza primarii pentru a maximiza scorul la alegerile europarlamentare, unde de obicei participarea este redusă. AUR și USR riscă să fie cei mari perdanți ai acestei comasări, deoarece nu dispun de o rețea extinsă de primari ca PNL și PSD, nici de filiale locale bine organizate.

Opoziția critică intenția puterii de a uni alegerile, susținând că alegătorii vor fi confuzi din cauza suprapunerii temelor de campanie electorală și acuzând măsura de antidemocratică.

De ce a luat în considerare Marcel Ciolacu varianta candidaturii pentru Primăria Capitalei?Potrivit unor interpretări liberale, Ciolacu mizează pe faptul că este greu să piardă dacă primește sprijinul ambelor partide. În plus, mandatul ar începe abia pe 1 octombrie, permițându-i să rămână în funcția de prim-ministru până atunci. În calitate de primar ales, Ciolacu ar putea decide ulterior dacă va candida pentru președinție sau nu, susțin liberalii.

În plus, chiar dacă ar candida și ar pierde cursa pentru Cotroceni, tot ar rămâne primar al Bucureștiului. În plus, liberalii mai cred că liderul PSD ar putea pregăti o reformă administrativă pentru a transfera în mod masiv buget și atribuții de la sectoare către primăria Capitalei, consolidând astfel funcția de primar general.

Întrebat săptămâna trecută la Antena 3 dacă va candida la alegerile prezidențiale, Ciucă a declarat: “În momentul de față, împreună cu Partidul Național Liberal, împreună cu activul de partid, vom lua o decizie cu privire la acest demers. Fiind întrebat direct, voi răspunde la fel de direct: nu mă voi retrage.

PNL a anunțat, săptămâna trecută, că i-a retras sprijinul politic lui Nicușor Dan pentru un al doilea mandat la primăria Capitalei. Nicușor Dan este susținut de Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP (Eugen Tomac), și Forța Dreptei (Ludovic Orban).

Sebastian Burduja, liderul PNL București, a afirmat că partidul va prezenta propriul său candidat, însă numele acestuia nu a fost încă anunțat.

În același timp, Gabriela Firea a insistat să fie oficializat candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, însă Marcel Ciolacu a evitat să facă o declarație clară.

Președinta PSD București a specificat că este deschisă să participe la alegeri preliminare în partid și să se efectueze sondaje, deoarece, conform informațiilor ei, se află acum pe primul loc în preferințele bucureștenilor, iar să nu încerce măcar să fie “candidat la candidatură” ar fi o lipsă de respect față de cetățeni.

Este demn de remarcat faptul că Marcel Ciolacu a fost prezent constant la diverse evenimente în Capitală organizate de primarii din sectorul 3 sau sectorul 4. Un alt nume care a manifestat dorința de a candida pentru Primăria Capitalei cu sprijinul PSD este Robert Negoiță, primarul Sectorului 3.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top