fbpx
Connect with us

România a semnat un acord cu Ucraina pentru refacerea infrastructurii digitale distruse de război și implementarea tehnologiei 5G

România a semnat un acord cu Ucraina pentru refacerea infrastructurii digitale distruse de război și implementarea tehnologiei 5G - News Moldova

Romania

România a semnat un acord cu Ucraina pentru refacerea infrastructurii digitale distruse de război și implementarea tehnologiei 5G

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


România va reface infrastructura digitală a Ucrainei și va introduce tehnologia 5G. Inițial, Ucraina era tentată să colaboreze cu China în acest sens. Rețelele de telecomunicații ale Ucrainei sunt o țintă predilectă a atacurilor rusești

România se angajează să restructureze infrastructura digitală a Ucrainei și să implementeze tehnologia 5G. În octombrie, Ucraina manifesta un interes inițial pentru o posibilă colaborare cu China pentru reconstrucția rețelei sale de telecomunicații, care este deliberat vizată de Rusia. Cu toate acestea, China nu mai este o opțiune viabilă în acest context.

Ministrul Transformării Digitale din Ucraina, Mikhailo Fedorov, a declarat pe platforma Telegram că au fost stabiliți pașii inițiali ai acestei colaborări, incluzând consolidarea stabilității rețelelor de internet din Ucraina, dezvoltarea infrastructurii 5G între frontierele Ucrainei și României și participarea Ucrainei la programele de asistență financiară ale Uniunii Europene.

Fedorov a precizat că România va juca un rol activ în restaurarea infrastructurii digitale deteriorate de conflicte, conform informațiilor prezentate pe pravda.com.ua.

Ca parte a acordului încheiat, s-au convenit mai ales asupra unor măsuri care includ „repararea și modernizarea infrastructurii digitale afectate de agresiunea rusă, extinderea accesului la internet în regiunile îndepărtate și greu accesibile, consolidarea rezistenței și securității tehnologiilor informației și comunicațiilor, întărirea apărării cibernetice a rețelelor naționale și a infrastructurii digitale, dezvoltarea infrastructurii cloud pentru serviciile publice electronice, implementarea tehnologiilor 5G în Ucraina și extinderea coridoarelor 5G între granițele Ucrainei și României.

Impactul războiului cu Rusia a fost semnificativ pentru operatorii de telecomunicații ucraineni, generând pierderi de aproximativ 4.000 de stații de bază mobile și peste 60.000 de kilometri de cablu de fibră optică

În luna octombrie, Ucraina părea să fie tentată să apeleze la China pentru reconstrucția rețelei de telecomunicații, care era deliberat vizată de Rusia. Totuși, intenția de a alege furnizori chinezi de telecomunicații mai ieftini a intrat în conflict cu aspirațiile Ucrainei de a se alătura Uniunii Europene și NATO.

Datorită cerințelor stricte de securitate în ceea ce privește rețeaua 5G, statele membre ale Uniunii Europene sunt obligate să limiteze implicarea furnizorilor chinezi.

Statele Unite și Marea Britanie insistă asupra utilizării exclusiv a tehnologiilor de telecomunicații de încredere.

Ucraina are propriile sale motive pentru a insista asupra independenței tehnologice, deoarece China sprijină eforturile de război ale Rusiei prin colaborare și ajutor, iar producătorii chinezi vând la prețuri mai mici datorită subvențiilor primite din partea Beijingului, acest lucru având ca scop crearea unei dependențe de tehnologia chineză.

Conform estimărilor Băncii Mondiale din 2023, Ucraina avea nevoie de aproximativ 3,1 miliarde de dolari pentru a reconstrui pe termen scurt infrastructura de telecomunicații din Kiev și din regiunile de graniță.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top