fbpx
Connect with us

Se înființează rețeaua națională de ghișee de informare pentru instalarea de panouri solare și renovarea locuințelor – MOLDOVA INVEST

se-infiinteaza-reteaua-nationala-de-ghisee-de-informare-pentru-instalarea-de-panouri-solare-si-renovarea-locuintelor-–-moldova-invest

Romania

Se înființează rețeaua națională de ghișee de informare pentru instalarea de panouri solare și renovarea locuințelor – MOLDOVA INVEST

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


panouri 2 - Moldova Invest

Ministerul Dezvoltării a pus în dezbatere publică proiectul de OUG referitor la “înființarea rețelei naționale de ghișee unice de eficiență energetică în scopul oferirii serviciilor de informare și consiliere în domeniul eficienței energetice și a producției de energie din surse regenerabile pentru prosumatori”, obligație asumată de România prin PNRR.

“În vederea facilitării accesului la programele de finanțare și la informații privind renovarea energetică a clădirilor și utilizarea surselor regenerabile de energie în clădiri și a sprijinirii monitorizării stadiului atingerii țintelor naționale privind eficiența energetică și reziliența la schimbările climatice, se înființează rețeaua națională de ghișee unice de eficiență energetică.

Ghișeele unice se înființează în scopul oferirii serviciilor de informare și consiliere în domeniul eficienței energetice în clădiri și a utilizării surselor regenerabile de energie pentru prosumatori în privința programelor de investiții finanțate din fonduri europene, din bugetul de stat, precum și alte surse legal constituite”, se arată în expuneea de motive a actului normativ.

“Rețeaua de ghișee unice va sprijini în mod direct atingerea țintelor asumate de România prin Planul Național Energie Schimbări Climatice și prin Strategia Națională de Renovare pe Termen Lung pentru sprijinirea renovării parcului național de clădiri rezidențiale și nerezidențiale, atât publice, cât și private, și transformarea sa treptată într-un parc imobiliar cu un nivel ridicat de eficiență energetică și decarbonat până în 2050 și totodată va sprijini România în scăderea dependenței energetice de gazul rusesc”, se mai arată în proiectul de OUG elaborat și pus în dezbatere publică de Ministerul Dezvoltării.

41 de astfel de ghișee vor fi deschise la nivel național, câte unul pentru fiecare Consiliu Județean și unul la nivelul Primăriei Capitalei. Fiecare ghișeu va fi deservit de două până la patru persoane. Pot ocupa funcții din cadrul ghișeului unic de eficiență energetică, persoanele care au absolvit studii de licență sau echivalente în domeniile inginerie civilă, ingineria instalațiilor, arhitectură, inginerie energetică, administrație publică, științe juridice, științe economice.

România și-a asumat organizarea acestor rețele prin programul RePowerEU, parte a PNRR. Remintim că prin progranul RePowerEU, în valoare totală de peste 1,4 miliarde euro, Guvernul vrea să acorde bani pentru achiziții de panouri solare și baterii pentru stocare a energiei, amenajarea locuințelor în vederea reducerii consumului de energie și altele. Conform programului, proprietarii de case din România vor putea beneficia, începând cu acest an, de vouchere în valoare de 25.000 lei pentru a-și instala pe acoperișuri sisteme fotovoltaice cu o putere 3 kW net, un voucher cu o valoare similară urmând să fie acordat pentru achiziționarea de unități de stocare cu o putere minimă de 5 kWh.

Iată cu ce se vor ocupa ghișeele, potrivit proiectului de act normativ:

Art. 5. (1) Ghișeele unice de eficiență energetică județene, respectiv al Primăriei municipiului București, îndeplinesc


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top