fbpx
Connect with us

Sistemul de Garanție-Returnare va fi oficial lansat. Cu ce provocări se confruntă marii și micii retaileri

sistemul-de-garantie-returnare-va-fi-oficial-lansat.-cu-ce-provocari-se-confrunta-marii-si-micii-retaileri

Romania

Sistemul de Garanție-Returnare va fi oficial lansat. Cu ce provocări se confruntă marii și micii retaileri

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Mircea Fechet 1 - Moldova Invest

Mâine, 30 noiembrie 2023 va fi lansat oficial Sistemul de Garanție-Returnare în România

Consumatorilor li se va cere să plătească 50 de bani pentru fiecare ambalaj de băuturi purtând sigla RetuRO la momentul achiziției, având posibilitatea ulterior de a recupera acești bani prin reciclare.

Cu toate acestea, în practică, este puțin probabil să găsim produse cu sigla RetuRo disponibile pentru reciclare în acea perioadă.

Sistemul Garanție-Returnare, un proiect în cadrul economiei circulare, presupune ca românii să plătească o garanție de 0,50 de lei atunci când achiziționează băuturi (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la comercianți.

Acest cost poate fi recuperat ulterior de consumatori prin reciclarea ambalajelor. Retailerii, indiferent că sunt mari rețele internaționale sau mici magazine de cartier, au acum noi responsabilități în cadrul acestui sistem.

Magazinele vor colecta garanția și trebuie să faciliteze consumatorilor posibilitatea de a restitui ambalajele goale, fie la ghișee, fie prin intermediul aparatelor de tip RVM, pentru a-și recupera banii, fie în numerar, fie sub formă de voucher.

În plus, magazinele sunt responsabile de depozitarea ambalajelor goale până când RetuRO preia aceste materiale pentru a le transporta către centrele de numărare și sortare. De asemenea, acestea trebuie să țină o evidență clară a cantităților de ambalaje colectate și să gestioneze eficient acest proces.

Cum se descurcă magazinele cu toate aceste roluri cu o zi înainte de demararea SGR?

„Nu este nimeni pregătit să înceapă sistemul. Absolut nimeni”, este concluzia lui Feliciu Paraschiv, proprietarul lanțului de 17 magazine Paco și vicepreşedintele Asociaţiei Naţionale a Comercianţilor Mici şi Mijlocii din România.

Cu două zile înainte de lansarea Sistemului de Garanție-Returnare (SGR), antreprenorul s-a confruntat încă cu numeroase nelămuriri la care nu a primit răspunsuri nici din partea RetuRO (administratorul SGR), nici din partea Ministerului Mediului, cu toate că afirmă că a demarat demersuri în acest sens.

De asemenea, acests și-a exprimat îngrijorarea că un singur centru de numerotare și sortare a ambalajelor (hub-ul de la Bonțida, Cluj) este insuficient pentru acoperirea întregii țări, având în vedere și distanțele considerabile care trebuie parcurse.

Menționăm că, conform legislației, producătorii care lansează pe piața națională produse ambalate în PET, aluminiu sau sticlă au avut obligația de a se înregistra în baza de date gestionată de administratorul Sistemului de Garanție-Returnare (SGR) până la data de 28 februarie 2023. Practic, aceștia sunt responsabili de introducerea în sistem a informațiilor referitoare la produse și tipurile de ambalaje utilizate.

Conform informațiilor furnizate de RetuRO, administratorul afirmă că accesorii precum sacii sau lăzile sunt furnizate de către RetuRO la cererea retailerilor. În prezent, solicitările pentru colectarea ambalajelor se efectuează prin e-mail sau telefon, cu perspectiva introducerii unei aplicații în viitorul apropiat pentru gestionarea eficientă a acestor procese.

Totodată, din informațiile RetuRO, nu este necesar ca retailerii care colectează manual să aibă acces la baza de date a RetuRO, recunoașterea apartenenței unui ambalaj făcându-se prin observarea siglei specifice.

„Îmi propun să mă transform într-un avocat al micilor comercianți pentru că aceștia nu au avut parte de vreo reprezentare legală pe parcursl dezbaterilor. Înțeleg cât sunt de importante acele business-uri de familie și nu îmi propun ca aceștia să aibă de suferit din cauza SGR sau RetuRO.

Asta înseamnă că mă voi asigura că acestora li se va ridica la timp materialul reciclabil, că vor fi plătiți pentru fiecare ambalaj pe care îl vor scoate din sistem, pentru că ei au niște costuri cu aceste activități, chiar dacă vor face manual aceasta actvitate și că își vor recupera foarte repede banii aferenți garanțiilor pe care le-a plătit cetățenilor. Dacă va fi nevoie de modificarea legislației primare sau secundare sau de noi ordine de ministru, este o preocupare pe care o voi avea în următoarea perioadă”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet.

Ce provocări au marii retaileri

Luiza Maria Neag, președinte al Asociației Retaileril


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top