fbpx
Connect with us

Un obiectiv strategic al statului român, finanțat din fonduri europene, se află în impas. Ce interese ascunde cadastrarea zonelor rurale din România?

Un obiectiv strategic al statului român, finanțat din fonduri europene, se află în impas. Ce interese ascunde cadastrarea zonelor rurale din România? - News Moldova

Romania

Un obiectiv strategic al statului român, finanțat din fonduri europene, se află în impas. Ce interese ascunde cadastrarea zonelor rurale din România?

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Milioane de euro din fonduri europene sunt în acest moment nefolosite pentru că statul român, prin Agenția Națioanală de Cadastru și Publicitate Imobiliară(ANCPI), nu a reușit să gestioneze eficient un proiect major de cadastrare sistematică în baza căruia 660 de comune din țară ar fi trebuit să aibă fiecare proprietate înscrisă în cartea funciară. Alocarea unei axe speciale a Programului Operațional Regional (POR) Aegnției de cadastru a fost gândită pentru a mai compensa din diferența enormă dintre România și țările din UE, care au o situație clară a proprietății – măsură pentru dezvoltarea infrastructurii și impozitării

În 2018, ANCPI a încheiat cu Uniunea Europeană cu contract de finanțare pentru un proiect de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 cofinanțare de la bugetul de stat, bani destinați înregistrării gratuite a tuturor imobilelor, terenuri și clădiri, din peste 600 de comune din România în Sistemul Integrat de Cadastru și Carte Funciară. Prioritate aveau terenurile agricole pentru a evita riscul suspendării subvențiilor oferite de APIA.

La cinci ani distanță de la lansarea acestui proiect, la nivel național, doar un sfert din suma contractată a fost absorbită.

În toată această discuție intră și județele din zona Moldovei, din 84 de comune din Neamț, Suceava, Iași, Vaslui și Botoșani care beneficiază de fonduri pentru cadastrare, doar câteva au fost înregistrate sistematic per total (Costești, județul Vaslui și Golăiești, județul Iași). În celelalte, gradul de realizare a lucrărilor este, în mare parte, de 20%-30%.

La cinci ani distanță de la lansarea acestui proiect, la nivel național, doar un sfert din suma contractată a fost absorbită.

În toată această discuție intră și județele din zona Moldovei, din 84 de comune din Neamț, Suceava, Iași, Vaslui și Botoșani care beneficiază de fonduri pentru cadastrare, doar câteva au fost înregistrate sistematic per total (Costești, județul Vaslui și Golăiești, județul Iași). În celelalte, gradul de realizare a lucrărilor este, în mare parte, de 20%-30%.

Prevăzut inițial să se deruleze între 2018-2023, proiectul a beneficiat, în noiembrie 2023, de o prelungire a termenului de finalizare până în anul 2027. Conform datelor de la ANCPI, au fost cadastrate integral 83 de comune. În alte 474 de UAT-uri se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică, iar 92 sunt în procedură de licitație. Dacă a fost nevoie de 5 ani pentru cadastrarea a 83 de localități, vor fi suficienți 4 ani pentru 557 de UAT-uri, din care, în 92 de comune lucrările nu vor începe în viitorul apropiat, în condițiile în care firmele de cadastru care au încheiat contracte cu ANCPI nu fac față volumului imens de lucrări?

Pe data de 13.11.2023, ANCPI a anunțat prelungirea termenului de finalizare a proiectului:

”Potrivit noilor reglementări, Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, gestionat de ANCPI, instituție publică aflată în subordinea Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA), va fi etapizat.

Astfel, conform Legii nr. 338/2023, începând cu 1 ianuarie 2024, proiectul va beneficia în continuare de fonduri europene, fiind inclus în Programului Operațional Creștere Inteligentă, Digitalizare și Instrumente Financiare (POCIDIF) 2021-2027.

Această modificare legislativă permite finalizarea, cu finanțare din fonduri europene, a lucrărilor de înregistrare sistematică inițiate prin Proiectul major „Creșterea gradului de acoperire și de incluziune a sistemului de înregistrare a proprietăților în zonele rurale din România”, inclus în Axa prioritară 11 din POR 2014-2020, care completează obiectivul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară (PNCCF), prin realizarea lucrărilor de înregistrare sistematică pentru 5.758.314 de hectare din 660 de unități administrativ- teritoriale (UAT).

Valoarea totală a acestui proiect este de 312.891.155 de euro, din care 265.957.482 reprezintă fonduri externe nerambursabile de la Uniunea Europeană și 46.933.673 – cofinanțare de la bugetul de stat.

Până în prezent, prin Proiectul major au fost cadastrate integral 83 de comune. În alte 474 de UAT-uri se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică, iar 92 sunt în procedură de licitație.

Această modificare legislativă are ca principal beneficiu înregistrarea, gratuit pentru cetățeni, a tuturor imobilelor din UAT-urile incluse în Proiectul major,  în sistemul integrat de cadastru şi carte funciară, cu finanțare europeană.”

Există deja voci care afirmă că impasul în care se află acest proiect esențial pentru dezvoltarea României este determinat prin modul în care statul a înțeles să atribuie contractele de lucrări de cadastrare. De exemplu, o singură firmă, TOTAL BUSINESS LAND SRL, beneficiază de 40 la sută din numărul de contracte încheiate de ANCPI. NEWS MOLDOVA va reveni trata pe larg acest subiect în articole viitoare

Unul din principalii jucători de pe această piață este TOTAL BUSINESS LAND SRL, o firmă din Alba Iulia. TBL are peste 40 % din contractele încheiate de Agenție pentru cadastrare sistematică finanțate din fonduri POR (reprezentând 5% din suprafața României).

Unii spun că abordarea implementării acetui proiect reprezintă o strategie de management greșită din partea ANCPI, pe care nu și-a asumat-o niciun director, un singur operator – TBL instituind un cvasi-monopol pe această piață, cu 184 contracte deja încheiate, fără să poată avea capacitatea finalizării acestora. Mai mult, deși lucrează cu mari întârzieri în actualele contracte, la licitația aflată acum în derulare la ANCPI pentru 92 de comune, TBL a depus oferte la majoritatea.

În Botoșani, de exemplu, au fost incluse în POR doar două comune, Mihai Eminescu și Vlădeni. Lucrările au fost contractate de GEODEZIE CADASTRU MOLDOVA SRL. În județul Suceava, firma CADASPLAN SOLUTIONS SRL din Cacica, are mari întârzieri la lucrările de cadastrare. La Neamț, TEHNOPREST SRL din localitate, nu lucrează numai cadastrare sistematică ci este permanent angajată de Consiliul Județean Neamț sau de primăriile din județ pentru realizarea de planuri urbanistice sau alte documentații necesare în cazul unor lucrări de infrastructură, având dificultăți în finalizarea contractelor de cadastru sistematic.

Aproape 280 milioane de euro sunt puse la dispoziție statului român de Uniunea Europeană

nu pot fi utilizate eficient pentru că în circuit au apărut, se pare, diverse interese, când ar trebui să primeaze interesul național: realizarea unui inventar complet al proprietăților imobiliare, siguranța circuitului civil al proprietăților imobiliare (vânzări, moșteniri etc), cadastrarea terenurilor agricole pentru a putea beneficia de subvenții APIA, realizarea unor investiții în infrastructură (autostrăzi, drumuri etc) și bineînțeles, deschiderea gratuită a cărților funciare pentru toți cetățenii din România.

Proiecte mari infrastructură precum Autostrăzile A7 sau A8 reprezintă exemple de investiții majore unde lipsa cadastrării poate afecta implementarea lor prin perpetuarea inadvertențelor legate de datele existente la nivel scriptic și realitatea din teren în ceea ce privește proprietățile situate pe traseele drumurilor de mare viteză.

De asemenea, în aceste localități cadastrarea sistematică ar rezolva și alte probleme de asigurare a unor servicii esențiale populației, nu mai departe accesarea unor fonduri pentru racordarea la apă și canalizare fiind strâns legată de înscrierea în cartea funciară a gospodăriilor care solicită aceste resurse.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top