fbpx
Connect with us

Vinurile spumante românești câștigă teren pe piețele externe

Vinurile spumante românești câștigă teren pe piețele externe - News Moldova

Romania

Vinurile spumante românești câștigă teren pe piețele externe

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Pe 28 noiembrie 2023 a avut loc la București, Concursul de Vinuri Spumante Românești, la care au participat 29 de producători locali

29 de producatori locali sunt evaluati de experti romani si straini la Concursul de Vinuri Spumante Romanesti 2023

  • În România sunt activi 29 de producători români, care cumulează 117 mărci de vinuri spumante.
  • Doi ambasadori oficiali ai Comite Interprofessionnel du Vin Champagne vor evalua vinurile spumante românești, în cadrul finalei de pe 4 decembrie. 
  • Noutatea absolută a ediției din acest an este jurizarea unor spumante la sticla magnum.

București, 28 noiembrie  2023 – Concursul de Vinuri Spumante Românești, ajuns anul acesta la ediția cu numărul 5, își va dispută în premieră finală în 2 capitale europene simultan: la București și Amsterdam, pe 4 decembrie, fiind găzduit de Aria TNB, respectiv de Amsterdam Wine Academy. Concursul de Vinuri Spumante Românești este singură competiție de acest tip din România și un etalon pentru industria spumantelor românești, țară noastră cumulând la acest moment un număr de 117 mărci locale de spumant.

Noutatea absolută a ediției din acest an este reprezentată de jurizarea unor spumante la sticlă magnum (1,5 l, față de cea clasică de 0,75 l).

Fiecare echipa de jurizare din cele 2 tări este formată din câte 10 specialiști, români și străini, printre care somelieri cu recunoaștere internațională, dețînători ai titlurilor și certificărilor de excelență DipWSET/Wein Akademiker, AȘI Gold, studenți ai „The Institute of Master of Wine”, educatori, bloggeri și membri ai „The Circle of Wine Writers” reuniți de către organizatorii Iulia Tigau, la Amsterdam, respectiv de Tiberiu Onutu, la București.

Vinurile spumante românești câștigă teren pe piețele externe - News Moldova

La ediția din 2023 concurează majoritatea celor 29 de producători români care cumulează pe piață 117 mărci de vinuri spumante. O noutate față de edițiile anterioare este reprezentată de includerea în concurs a unui nou producător, intrat recent pe această piață, respectiv Tenuta Mosconi.

Cooptarea juraților internaționali în echipa concursului are două scopuri distincte. În primul rând, reconfirmarea angajamentului nostru ferm față de profesionalism și standarde ridicate în procesul de jurizare. Și, în al doilea rând, prin expunerea internațională, dorim să contribuim la consolidarea reputației spumantului românesc pe piețele externe”, a declarat Tiberiu Onutu, inițiatorul concursului.

Jurizarea va fi organizată pe secțiuni, în funcție de metodă de obținere, cu accent pe metodă tradițională (a două fermentație în sticlă) și metodă Charmat (a două fermentație în rezervoare de inox).

Concursul a luat naștere în 2018 cu scopul de a evidenția cei mai buni producători și cele mai bune vinuri spumante românești, pe fiecare categorie în parte. La fiecare ediție, accentul a fost pus pe jurizarea făcută de oameni cu înalte standarde profesionale în domeniu, astfel încât acest concurs să se consolideze că un etalon pentru industria spumantelor din România.

Vinurile spumante românești câștigă teren pe piețele externe - News Moldova

Printre jurații de top care vor participa la jurizarea de la Amsterdam Wine Academy se numără Anja VONDENHOFF DipWSET, Wein Akademiker și președinte al Weinakademiker Club, Certified Sommelier/The Court of Master Sommeliers, Europees Meilleur Formateur en vin de Champagne 2011, Kristel BALCAEN DipWSET, studentă MW, Roos Stevens DipWSET, AȘI Gold, Maître-Sommelier Restaurant Bridges, Amsterdam și Sue EAMES DipWSET, Committee Member, Circle of Wine Writers.

La București, din comisie fac parte Horia Hasnas, unul dintre membrii echipei campioane la degustarea în orb, Ladislau Kristoff, somelier, specialist gourmet și consilier în industria luxului.

Mai multe detalii despre ediția de anul trecut a evenimentului gășiți aici și aici.

Tiberiu Onutu este istoric amator al soiurilor românești de vită-de-vie, promotor al vinurilor spumante românești, colaborator la www.vivc.de și la www.wein.plus. De asemenea, duce mai departe, în Dealu Mare, tradiția a 4 generații de viticultori.

Iulia Tigau deține titlul de excelență DipWSET, locuiește la Düsseldorf, Germania, și a început călătoria în lumea vinului în 2018.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Romania

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top