Connect with us

ECHITATE SOCIALĂ??? 165 de SUCEVENI beneficiază de PENSII SPECIALE! Cea mai mare este de 36.600 RON!

Social

ECHITATE SOCIALĂ??? 165 de SUCEVENI beneficiază de PENSII SPECIALE! Cea mai mare este de 36.600 RON!

Moralitatea și corectitudinea acordării PENSIILOR SPECIALE. Contextualizare

În realizarea și funcționarea sistemului de redistribuire a contribuțiilor salariale înregistrate pe parcursul anilor de serviciu, denumit generic sistemul de pensii, legislativul României a permis producerea unor profunde INECHITĂȚI SOCIALE.

Toate sistemele lumii cunosc particularități naționale care fac practic imposibilă translatarea unor principii de construcție a sistemului de pensii de la un stat la altul. Germania bunăoară, a cunoscut o perioadă grevată de eforturi colosale după cel de-al doilea Război Mondial care a presupus efectiv reconstrucția întregii țări atât în RFG cât și în RDG. Suplimentar, după 1989, în urma reunificării celor două Germanii, Federativă (aflată sub influența SUA) și Democrată (sub influența URSS), a fost cu atât mai dificilă armonizarea sistemului de acordare a pensiilor și facilităților de care beneficiază pensionarii germani.

Statul român, a eșuat lamentabil construcția în acord cu principiile de echitate socială, a sistemului de Pensii pentru cetățenii români. Similar cu datele existente în Germania, și în România reconstrucția post război a presupus un efort de proporții pentru muncitorii români.

Pe umerii muncitorilor din Industria Construcțiilor din perioada 1950 – 1990 au stat responsabilități imense legate de construcția de locuințe, baraje, centrale și hidrocentrale, infrastructură rutieră construită într-un ritm amețitor.

Situații similare s-au regăsit în industriile conexe dar și în industria chimică, industria grea, constructoare de mașini, alimentară, exploatările miniere generatoare de materie primă și așa mai departe. În anii 90 și 2000, efortul colosal al acestor foști „oameni ai muncii”, a fost declasificat.

Treptat, într-un acord tacit reciproc armonizat și acceptat, parlamentarii și magistrații s-au „îngrijit” să își asigure prin legi profund nedrepte și lipsite de cea mai elementară noțiune de proporționalitate, venituri „îndestulătoare” doar pentru ei la retragerea din activitate!

Cum se justifică diferențele acestea enorme???

După 30 de ani am ajuns în situația complet anormală ca volumul total al pensiilor speciale să egaleze bugetul Ministerului Sănătății 

Potrivit cifrelor oficiale, la sfârșitul lunii mai 2020, la nivel național,  numărul total al pensiilor speciale era de 9.528.
Față de aceeași perioadă a anului trecut, s-a constatat o creștere de 225 de persoane care beneficiază de o astfel de pensie, conform datelor centralizate de Casa Naţională de Pensii Publice (CNPP). Comparând punctul de pensie al unui pensionar normal, cu valoarea medie a unei pensii de serviciu (pensie specială), se constată că diferența dintre cele două este de șapte – opt ori.
La momentul actual, s-au format șapte categorii de beneficiari ocupând locuri în diverse domenii precum: Judecătorie și Procuratură, personal auxiliar justiție, aviație, Corp Diplomatic, Parlament, Curtea de Conturi. Analizând valoarea medie a pensiilor, se poate observa că personalul din aviație beneficiază de cea mai mare medie a pensiilor de serviciu.

Care este situația pensiilor speciale din SUCEAVA? 

Casa Județeană de Pensii Suceava a furnizat pentru Ziarul Bună Dimineața Suceava un raport al pensiilor de serviciu (speciale) acordate categoriilor favorizate!

La nivel județean sunt acordate un număr de 165 de pensii.

Dintre beneficiarii direcți ai acestor indemnizații, cei mai mulți sunt magistrați, 138 la număr, urmați de 14 foști lucrători ai Curții de Conturi, 9 aviatori și 4 parlamentari.

Cum se calculează pensiile speciale? 

Baza de calcul reprezentată de indemnizația de încadrare brută lunară și sporurile avute în ultima lună de activitate, înainte de data pensionării.

Un astfel de beneficiar primește 80% din salariul de plată.

La nivelul județului Suceava, se plătește lunar din bugetul total o valoare de aproximativ 2.000.000 lei.

ATENȚIE!!!! Raportat la un pensionar normal pentru care punctul de pensie este de 800 de lei, în cadrul acestor beneiciari, cea mai mică pensie este de 1700 lei, ajungând chiar și la 36.600 lei pentru unii dintre favorizațiii pensionari de serviciu (speciali).

O situație profund incorectă și imorală asupra căreia politicienii promit an după an că vor interveni prin REVIZUIREA acestor DIFERENȚE imposibil de justificat.

Este totuși de înțeles faptul că politicienii, oricum s-ar numi ei și cărui partid ar aparține nu doresc să își reducă propriile venituri ce le vor reveni atunci când se vor retrage din activitate. Nici de pensiile magistraților nu se ating pentru că relațiile de dependență față de actul de justiție sunt evidente. Și în atare condiții, ce rămâne de făcut pentru sărmanii noștri bătrâni care sunt nevoiți să trăiască în mizerie după o muncă de o viață?

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Social

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top