Connect with us

2 zile de sărbătoare la CIOCĂNEȘTI! Festivalul PĂSTRĂVULUI, un succes și în acest an

Suceava

2 zile de sărbătoare la CIOCĂNEȘTI! Festivalul PĂSTRĂVULUI, un succes și în acest an

Festivalul Păstrăvului, eveniment menit să promoveze tradiţiile bucovinene și să aducă renume localităţii sucevene Ciocăneşti a avut loc în acest sfârșit de săptămână

Ediţia a XVII-a s-a organizat în acest an în intervalul 14-15 august. Cu câteva zile înaintea acestui festival, turiştii au avut ocazia să se bucure de peisajele zonei prin coborârea cu pluta pe Bistriţa Aurie şi prin observarea îndeletnicirii găuririi buştenilor.

La manifestările din cadrul festivalului au luat parte și primarul comunei Ciocănești, Radu Ciocan. De asemenea, alături de acesta, la Festivalul Păstrăvului a participat și parlamentarul sucevea, Angelica FĂDOR.

Aceasta s-a bucurat alături de turiști de atmosfera de sărbătoare și nu a ezitat să-l felicite pe primarul Radu Ciocan pentru organizarea evenimentului.

„În acest week-end la Ciocănesti a avut loc cea de-a XVII-a ediție a Festivalului Păstrăvului. Artiști locali, dar și invitați din țară au fost prezenți pe scena din centrul comunei, iar atmosfera a fost una de sărbătoare.

Felicitări, domnului primar Radu Ciocan, pentru încă o ediție de succes a festivalului”, a spus parlamentarul sucevean.

 

Festivalul Păstrăvului se organizează anual de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului, remarcându-se drept singurul festival al păstrăvului din Europa

Organizat de către Consiliul Judeţean Suceava prin Centrul Cultural “Bucovina” şi Consiliul Local al comunei Ciocăneşti, festivalul a debutat, astfel, sâmbătă dimineaţa,  prin concursul de pescuit pe râul Bistriţa Aurie, localnicii şi turiştii putând ulterior să aleagă dintr-o varietate de activităţi.

Dintre acestea, incursiunea la mina turistică Oiţa a creat oportunitatea perfectă pentru ca turiştii să se familiarizeze cu singura mină din România din care se exploata mangan şi care este amenajată în scop turistic. O legendă ne spune chiar faptul că vestitul buzdugan cu colţi al lui Ştefan cel Mare ar fi fost făcut din minereurile extrase în Ciocăneşti. Incursiunea în mină a fost însoţită şi de o scurtă vizită la muzeul minei.

Ulterior, au avut loc deschiderea Târgului Meşterilor Populari şi Concertul Extraodinar susţinut de către Pamfil Roată, interpretul de muzică populară sărbătorind împlinirea a “50 de ani de cântec.”

Invitaţi de onoare pe scenă, alături de Pamfil Roată, au fost artiştii Sorin Filip, Vasile Coca, Cornelia Ciobanu, Marius Zgâianu, Roberta Crîntea, Alexandru Pugna, Leontin Ciucur, Brânduşa Covalciuc, Lucica Păltineanu, Dana Dăncilă, Cristi Ţăranu, Angelica Flutur, Dorina Oprea, Nicoleta Cojocaru, Andrei Romanică şi Marian Medregoniu. Spectacolul a fost întregit de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului” şi de corpul de balet al aceluiaşi ansamblu folcloric.

În cea de-a doua zi a Festivalului Păstrăvului, turiştii au asistat la Parada Portului Popular, mai târziu, aceştia fiind tentaţi să încingă nişte dansuri populare, dată fiind începerea programului artistic “Să înceapă hramul”, program deschis de Ansamblul “Bistriţa Aurie” Ciocăneşti şi continuat energic de către Ansamblul “Floarea Borodului” din Bihor.

Grija faţă de păstrarea tradiţiilor şi promovarea îndeletnicirilor tradiţionale s-a tradus prin premierea, în cadrul Festivalului Păstrăvului, a păstrătorilor arhitecturii tradiţionale locale

Ultimele ore ale festivalului nu le-au lăsat participanţilor timp şi loc pentru odihnă, horele tradiţionale împânzind peisajul localităţii sucevene odată cu urcarea pe scenă a Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului”, în cadrul programului artistic “Au plecat olteni la coasă”. Seria a fost continuată, în cursul serii, de recitalul “Hai la joc”, susţinut de interpreta de muzică populară Andreea Hăisan.

Nu putem face abstracţie nici de spectacolul gastronomic, mesele câmpeneşti dându-le ocazia participanţilor să deguste diverse tipuri de vin şi să se delecteze cu preparate în care păstrăvul a fost, de fiecare dată, vedeta. Pe scurt, un spectacol pe cerul gurii!

Seara s-a încheiat cu spectacolul de comedie livrat de Vasile Muraru şi Valentina Fătu, recitalul susţinut de Gabriel Dorobanţu, acesta făcând să răsune în localitate şlagărele bine cunoscute de către participanţi, respectiv cu ritualul coborârii plăieşilor de pe munte, cu torte aprinse.

Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top