fbpx
Connect with us

Abuz în Bucovina? Drama unei tinere familii care a inceput o afacere la Aeroportul Suceava (Ep IV)

Abuz în Bucovina? Drama unei tinere familii care a inceput o afacere la Aeroportul Suceava (Ep IV) - News Moldova

Suceava

Abuz în Bucovina? Drama unei tinere familii care a inceput o afacere la Aeroportul Suceava (Ep IV)

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


O familie de tineri investitori din Suceava, cu trei copii, trăieşte, de câţiva ani, o adevărată dramă, fiind puşi în situaţia de a-şi pierde agoniseala de o viaţă, după ce au investit toţi banii într-o afacere pe care acum unii vor să le-o închidă şi să-i impingă la faliment

Familia Vicol a crezut în promisiunile repetate ale administraţiei sucevene, cum că investitorii privaţi vor fi sprijiniţi pentru a se întoarce acasă din pribegie şi pentru a investi banii câştigaţi peste hotare în Bucovina. Însă au aflat apoi, pe propria piele, că nu erau decât nişte promisiuni şi că, de fapt, unii investitori pot deveni victime ale unui război continu purtat de autorităţile locale împotriva lor.

Într-un interviu acordat News Moldova, Vicol Alexandra, în calitate de reprezentant al societății AVA WING, care operează restaurantul din Aeroportul Ștefan cel Mare de la Suceava, dezvăluie şicanările la care a fost supusă ani întregi de administraţia locală și implicit de conducerea Aeroportului care încearcă cu orice preț să-i execute.

După ani de muncă şi după ce a investit aproximativ 200.000 de euro, li se cere acum nici mai mult nici mai puţin decât să dărâme tot ce au construit şi să plece de tot din Aeroport. Cum s-a ajuns aici şi care sunt motivele, veţi afla pe parcursul unui interviu structurat pe patru episoade, publicat de News Moldova.

 

Episodul IV – Cine “vânează” afacerea tinerilor investitori?

În primele trei episoade v-am prezentat cum iniţiativa unei familii de tineri investitori din Suceava s-a lovit de şicanele şi hărţuirea cauzate de autorităţile locale. În acest al patrulea episod, încercăm să aflăm ce stă în spatele acestei realităţi dureroase, una în care investitorii de bunăcredinţă sunt umiliţi şi alungaţi, în ciuda declaraţiilor pompoase ale autorităţilor cum că abia aşteaptă să vină investitorii cărora le-ar oferi ajutor şi facilităţi.

“Între timp a apărut o nouă hotărâre de consiliu judeţean, prin care au fost schimbate criteriile de scoatere la licitaţie a spaţiilor din Aeroport. E făcută de ei, pentru ei, să câştige ei. Nu vreau să speculez mai mult, dar în perimetrul cafenelei noastre vedem persoane, alături de reprezentanţi ai Aeroportului, şi mă refer aici în principal la o anumită doamnă care e din domeniul marketingului, care filmează, se uită. Avem dovezi în acest sens. “Măsoară” cafeneaua, spaţiul, asta în condiţiile în care nu există un caiet de sarcini cu privire la spaţiile noastre sau cele din exteriorul aeroportului, nu există o hotărâre de CJ în acest sens, iar ei deja îşi atribuie terenurile”, a mai spus Alexandra Vicol.

 

“Ne vânează afacerea”

Şi concluzia se desprinde de la sine: afacerea tinerilor investitori e vânată de rechini. Sau de băieţi deştepţi, le putem spune cum vrem.

“Există oameni de afaceri în Suceava, cu potenţial financiar care ne vânează afacerea. (…) Vreau să mai precizez ceva. Conform noilor criterii, importantă este capacitatea economico-financiară, mai puţin preţul oferit. Adică, cu cât eşti mai bogat cu atât mai uşor poţi obţine spaţii în Aeroportul Suceava. E discriminatoriu, iar tinerii investitori, ca noi, nu vor mai avea niciodată şansa pe care noi am avut-o”, mai declară Alexandra Vicol.

 

“Vor să plecăm cu orice preţ”

“Ca o concluzie, vor să ne determine să plecăm cu orice preţ. Au fost şi alte abuzuri, ne-au blocat accesul la parcare, nu au mai lăsat angajaţii să arunce gunoiul, pe care l-am luat şi transportat cu maşina personală… Avem şapte angajaţi. Şapte familii se întreţin de pe urma acestei firme. Printre angajaţi avem şi persoane cu probleme speciale. Nu contează nimic”, mai zice tânăra investitoare.

Întrebată fiind ce părere are despre declaraţiile de dată recentă ale lui Gheorghe Flutur, preşedintele Consiliului Judeţean Suceava, că va fi activitate din ce în ce mai intensă pe acest aeroport şi că el aşteaptă şi încurajează investitorii să vină, Alexandra Vicol a răspuns:

Abuz în Bucovina? Drama unei tinere familii care a inceput o afacere la Aeroportul Suceava (Ep IV) - News Moldova

“Noi suntem investitorii. Noi suntem investitorii bucovineni. Suntem bucovineni sută la sută şi am venit cu bani din străinătate şi am avut curajul şi chiar inconştienţa să investim în Bucovina. Domnul Flutur insistă ca investitorii să vină şi să investească în frumoasa lor Bucovină. Eu sunt bucovineancă sută la sută.

Abuz în Bucovina? Drama unei tinere familii care a inceput o afacere la Aeroportul Suceava (Ep IV) - News Moldova

Părinţii mei se trag din Marginea, Suceviţa, sunt de religie creştin ortodoxă, bunicul meu a fost ieromonah la Mănăstirea Sihăstria, deci sunt din familie de oameni credincioşi, am pus suflet şi punem suflet în tot ceea ce facem, am investit toate resursele în această afacere şi… Dar spun ferm: nu vom ceda. Dacă este cazul mergem până la CEDO, dar noi nu renunţăm. Nu putem fi intimidaţi sub nicio formă. Aceste trimiteri către domnul preşedinte, nu ne intimidează. Avem încă suficientă putere să luptăm. Şi vom lupta până vom fi forţaţi să plecăm. Şi atunci însă vom mai găsi o portiţă”, promite Alexandra Vicol.

 

La întrebarea dacă ar mai lua-o odată de la capăt, având experienţa amară din prezent, şi ar mai investi ştiind ce o aşteaptă, Alexandra Vicol a răspuns tranşant: “Nu cred. Nu cred că aş mai vrea să mă mai intersectez odată direct cu instituţiile statului în acest mod. Şi nu cu instituţiile, cât cu aceşti reprezentanţi ai instituţiilor. Atât timp cât nu vin noi generaţii care să aibă o altă gândire şi o altă perspectivă, nu cred că noi sau altcineva ca noi ar mai avea curaj să mai facă asta. Poate cei cu cifra uriaşă de afaceri, cum vor ei mai nou, au de unde să piardă. Noi nu mai avem de unde să pierdem”, a încheiat, trist, dar adevărat Alexandra Vicol.

 

Nu ştim dacă sunt suspiciuni rezonabile pentru ca instituţii ale statului să verifice dacă nu cumva sunt multe abuzuri în toată această poveste, să verifice dacă e normal ca unui investitor care respectă legea să i se sugereze să “vorbească” cu un şef politic, pentru a nu avea “probleme” ştim însă un lucru cert: ceea ce am auzit nu e la capitolul bune practici apropos de sprijinirea de către autorităţi a investitorilor tineri care vor să revină în ţară. E la capitolul diametral opus: AŞA NU.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top