Connect with us

ANCHETA de la Ocolul Silvic DORNA CANDRENILOR, dezvăluirile ŞEFULUI Gărzii Forestiere SUCEAVA

ANCHETA de la Ocolul Silvic DORNA CANDRENILOR, dezvăluirile ŞEFULUI Gărzii Forestiere SUCEAVA - News Moldova

Suceava

ANCHETA de la Ocolul Silvic DORNA CANDRENILOR, dezvăluirile ŞEFULUI Gărzii Forestiere SUCEAVA

Şeful Gărzii Forestiere Suceava a făcut recent o serie de precizări privind ancheta ce vizează punerea în valoare a masei lemnoase la Ocolul Silvic Dorna Candrenilor

Precizările au fost făcute în cadrul unui dialog filmat, purtat recent, cu activistul de mediu Tiberiu Boşutar, chiar în biroul inspectorului şef Mihai Găşpărel.

Tiberiu Boşutar a cerut mai multe informaţii pornind de la faptul că suspiciunile sale, privind o serie de neregului la acel ocol, în ceea ce priveşte cinci partizi, par a se confirma.

Inspectorul şef Mihai Găşpărel a confirmat că există o investigaţie, că au fost sesizaţi procurorii, dar că este prematur să se vorbească despre cine este vinovat.

“ Cert este că referitor la Ocolul Silvic Dorna Candrenilor la această dată există o investigaţie care vizează punerea în valoare a masei lemnoase. Într-adevăr este vorba de cinci partizi. Verificările nu au fost finalizate, sunt în curs de finalizare. Ca urmare a primelor constatări a fost sesizat Parchetul şi în speţă s-a constituit un dosar penal dar nu putem face nicio acuzaţie cu privire la cine a săvârşit acea faptă. Este de competenţa Parchetului să facă aceste investigaţii. Verificările Gărzii Forestiere au vizat elemente ce ţin de diametre, înălţimi, modul de constituire al actului de punere în valoare, de amprentare a arborilor.

Sunt verificări care au durat aproximativ trei săptămâni. Am cerut şi sprijinul colegilor de la alte gărzi forestiere pentru că resursa umană la nivelul Gărzii Forestiere este limitată şi acest lucru am încercat să îl subliniez de fiecare dată când am discutat cu dumneavoastră sau cu alţi activişti de mediu şi în acest context am cerut sprijinul şi altor Gărzi Forestiere. Nu avem nimic de ascuns, colegii de la Garda Forestieră Cluj şi Braşov au făcut şi ei verificări plecând de la aceeaşi sesizare”, a declarat Mihai Găşpărel.

News Moldova îți recomandă și ...   Sansa AUR-ului la SUCEAVA! Rolul IMPORTANT al echipei din CJ, Primării și viitorul Parlament

Tiberiu Boşutar a insistat cerând mai multe informaţii legate de actele de punere în valoare, de caietul de inventar. Mai mult a vrut să afle de ce inginerul care a făcut verificări teren, venit de la Direcţia Silvică, nu a sesizat că sunt situaţii de subdimensionare a arborilor, mergându-se până la diferenţe de opt centimetri.

“SUMAL 2.0 prevede ca marcarea să se facă utilizând nişte mijloace electronice de ţinere a  evidenţei. Dacă amprentarea în teren se face cu ciocanul silvic, procedură care este de foarte mulţi ani în vigoare, în cazul carnetului de marcare, să zicem a desfăşurătorului tuturor diametrelor, acest lucru se realizează electronic. Acest lucru poate fi şi fraudat în anumite situaţii, lucru pe care nu pot să vi-l confirm sau să vi-l infirm. Ceea ce pot să vă spun este că nu se poate formula o concluzie în momentul faţă şi să stabilim exact cine a fost persoana cu ciocanul, cine a fost persoana care a introdus datele în carnet, cine a fost persoana care a putut să intervină asupra datelor din carnet. Deci în acest moment nu pot formula vreo acuzaţie”, a declarat Mihai Găşpărel.

News Moldova îți recomandă și ...   Noii aleși suceveni decid astăzi BUGETUL municipiului Suceava pentru 2025

Care confirmat însă că există… diferenţe.

“ Da, sunt diferenţe de diametre s-au identificat diferenţe de volum între APV-ul constituit oficial şi cel care a rezultat în urma cercetării, dar în momentul de faţă nu se poate spune cu certitudine cine a făcut marcarea , cine a introdus datele în calculator şi a cui este gradul de vinovăţie.

În ceea ce priveşte verificarea făcută de domnul inginer de la Direcţia Silvică, iarăşi nu putem să ne pronunţăm pentru că această verificare se face prin sondaj. Dacă dumneavoastră să zicem în cazul unei partizi identificaţi să zicem 20 de arbori cu diametre diferite de cele care sunt în carnetul de inventariere, în cazul verificării se alege un eşantion, condiţionat de numărul de arbori, un procent între 10 şi 15%. Dacă colegul de la Direcţia Silvică, pe culoarul sau pe traseul pe care l-a ales nu a identificat arbori a căror variaţie de diametru să fie semnificativă , există posibilitatea să se încadreze în toleranţă. Toleranţa nu se aplică pe arbore, ci se aplică pe total. În acest context nu pot să formulez o acuzaţie nici în ceea ce priveşte persoana respectivă. Este foarte uşor ca acel care face verificarea să fie într-o eroare”, a mai declarat Mihai Găşpărel.

News Moldova îți recomandă și ...   Fostul manager al Spitalului Rădăuți și două asistente, toți acuzați de corupție, rămân în arest la domiciliu

Şi reprezentanţii Direcţiei Silvice Suceava au făcut o serie de precizări privind ancheta derulată la respectivul ocol:

Precizări ale Direcției Silvice Suceava în urma unor acuzații referitoare la Ocolul Silvic Dorna Candrenilor


Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top