Connect with us

Apartamentele și casele se vor scumpi cu până la 15% în 2021. Vezi TOPUL prețurilor pe MP în funcție de județ

Suceava

Apartamentele și casele se vor scumpi cu până la 15% în 2021. Vezi TOPUL prețurilor pe MP în funcție de județ

Pandemia de coronavirus  a afectat piața imobiliară românească. De asemnea decizia Guvernului de majorare a TVA-ul de la 5 la 19%, va influențat prețul de achiziție a unui imobil.

 Cele mai căutate apartamente din România sunt cele cu două camere

Apartamentele și casele se vor scumpi cu până la 15% în următoarea perioadă, estimează experții imobiliari. Este efectul creșterii prețurilor materialelor de construcții. Veștile îi îngrijorează pe cumpărători, care au constatat deja o majorare a prețurilor și în 2020.

Potrivit datelor oficiale ale Agenției Naționale de Cadastru și Publicitate Imobiliară, în luna decembrie s-a înregistrat o nouă creștere a volumului de imobile tranzacționate.

Astfel, în decembrie 2020 au fost vândute, la nivelul întregii țări, 77.355 de imobile, cu 17.172 mai multe față de luna noiembrie și cu 26.865 mai multe față de luna decembrie a anului 2019.

La fel ca și în anii precedenți, cele mai căutate apartamente din România vor fi cele cu două camere.

Pe parcursul anului 2021 urmează să fie finalizată construcția a peste 200 de ansambluri rezidențiale noi. Acest lucru arată că volumul lucrărilor ar trebui să se mențină cel puțin la nivelul din 2020.

De precizat și faptul că aproape jumătate dintre ansamblurile rezidențiale care urmează să fie date în folosință în 2021 sunt amplasate în București și zona limitrofă.

Piaţa imobiliară rămâne una dintre industriile cu cel mai mare dinamism în economie

Potrivit unui studiu realizat de compania REMAX România, preţurile la case şi terenuri ar putea creşte în 2021 cu până la 10%. Scăderi majore va înregistra și segmentul de închiriere /vanzare a spaţiilor comerciale/office deoarece tot mai multe companii au apelat la activitatea de tip remote.

„Piaţa imobiliară rămâne una dintre industriile cu cel mai mare dinamism în economie – fiind un vector de dezvoltare principal, mai ales pentru economiile emergente, astfel că perioadele de turbulenţe generează mari oportunităţi în acest domeniu.

Casele vor rămâne în continuare în topul preferinţelor rezidenţiale ale românilor, drept pentru care cei mai mulţi prevăd o creştere sau cel mult o stagnare a preţurilor pe acest segment.

Astfel, peste o treime (35%) dintre respondenţi sunt de părere că preţurile caselor vor cunoaşte creşteri de până la 10%, în timp ce 29% prevăd o stagnare a acestora. Scăderea este prognozată de doar 20% dintre participanţii la studiu”, a specificat Răzvan Cuc, preşedintele RE/MAX România.
Specialiștii de imobiliare din Suceava observă o creștere a pieței imobiliare. Cei mai mulți dintre clienți au ca punct de referință în achiziționarea imobilelor prețul cel mai scăzut.

În SUCEAVA, casele au fost și sunt la mare căutare

„La momentul actual, la începutul anului 2021 se poate observa o ușoară creștere. Cerințe sunt, dar contează foarte mult prețul. 

Sunt situații în care nu reușim să ne înțelegem la preț cu clienți, astfel, tranzacția cade. Probabil că s-ar realiza mai multe tranzacții dacă prețurile nu ar fi în creștere. Ca tranzacții, din punctul meu de vedere, există o ușoară creștere. 

Cerințele clienților sunt apartamentele cu suprafețe nu foarte mari. Cu apartamentele de 4 camere nu prea avem succes din cauza prețului. Clienții se rezumă la cele cu 2-3 camere. 

Casele au fost și sunt la mare căutare. Contează foarte mult ca ele să se încadreze până în 100 de mii de EURO. La ele am înregistrat cele mai multe tranzacții.

În această perioadă, terenul a devenit mai scump. Clienții își doresc teren în jurul casei, dar cum acesta este scump, se rezumă la ceea ce le oferă dezvoltatării, adică 5 ari

Față de orașele mari, Suceava înregistrează creșteri, dar nu atât de mari. Ca oferte și prețuri, există o tendință ca proprietățile pe piață să fie mai mari decât prețul de vânzare.

Se negociază destul de mult la apartamente și case și, astfel, prețul de listare scade a menționat Schipor Virginica, agent imobiliar la Agora IMOBILIARE Suceava.

Există și agenți imobiliari mai rezervați în ceea ce privesc previziunile tranzacțiilor imobiliare pentru anul în curs. Contractele sunt influențate de zona în care clienții vor să stea și de dimensiunea imobiliarelor.

Terenurile sunt în continuă scumpire

La momentul de față, este prematur să vorbim de creșterea sau scăderea prețurilor imobiliare. Primele luni ale anului înregistrează, de obicei tranzacții mai mici. Din aprilie sau mai putem oferi niște statistici. 

Cele mai căutate imobiliare înainte de pandemie, la începutul pandemiei și acum sunt casele și mai puțin apartamentele. Sucevenii caută acele case din Sfântul Ilie, Burdujeni, Ipotești, case de unde pot ajunge repede la toate centrele importante din Suceava.

Terenurile s-au scumpit foarte mult și probabil încă se vor înregistra scumpiri ale terenurilor. Acest lucru se datorează și faptului că la mare căutare sunt casele cu o curte mare”, a specificat Mihaela HRUSCOVSCHI, agent imobiliar în cadrul Agenției Impresa Edile.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

To Top