fbpx
Connect with us

Caz scandalos pentru justiția suceveană! Procuror cercetat penal pentru abuz în serviciu

Caz scandalos pentru justiția suceveană! Procuror cercetat penal pentru abuz în serviciu - News Moldova

Suceava

Caz scandalos pentru justiția suceveană! Procuror cercetat penal pentru abuz în serviciu


DAN BLĂNARU, procuror în cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc, este urmărit penal pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu(art.297 alin.1 Cod Penal). Omul de afaceri Viorel-Lucian Zlate afirmă că procurorul Blănaru a tergiversat cu rea-credință să înainteze procurorului ierarhic superior cererea de recuzare care îl viza personal

Viorel-Lucian Zlate afirmă că manevra procurorului a avut drept scop să-i permită acestuia să-l trimită în judecată într-un dosar penal aflat sub supravegherea sa.

În mod concret, pe 26.04.2023, Viorel-Lucian Zlate formulează o cerere de recuzare a procurorului DAN BLĂNARU de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Câmpulung Moldovenesc. Cererea de recuzare ajunge la destinație pe 27.04.2023, fapt probat de semnătura grefierei care apare pe confirmarea de primire. Deși cererile de recuzare trebuie soluționate cu celeritate(48 de ore), abia pe 04.05.2023 cererea va fi înaintată Parchetului de pe lângă Tribunalul din Suceava, competent în acest caz. Trebuie precizat că procurorul BLĂNARU îndeplinea și funcția de prim-procuror din data de 06.04.2023, neavând dreptul, așadar, să soluționeze o cere care îl viza, competența revenind procurorului ierarhic superior de la Suceava.

News Moldova îți recomandă și ...   Eveniment cultural inedit în comuna suceveană Marginea! Arta, tehnologia și natura se împletesc în proiectul Arborescent

Viorel-Lucian Zlate este trimis în judecată de procurorul Blănaru pe 04.05.2023. EXACT în aceeași zi, cererea de recuzare este înaintată, în sfârșit, Parchetului de pe lângă Tribunalul din Suceava

Termenul de 48 de ore expiră, cererea de recuzare este ignorată. Trec încă 5 zile și aceasta este înaintată parchetului competent în această cauză. Dar, în aceste 7 zile, cauza în care era cercetat omul de afaceri nu rămâne în nelucrare. Dimpotrivă, actele procedurale sunt accelerate. Procurorul dispune, prin ordonanță, pe 03.05.2023 reunirea a două dosare în care era cercetat Zlate sub numărul 281/P/2021. La aceeași dată, se dispune schimbarea încadrării juridice în dosarul  281/P/2021. A doua zi, pe 04.05.2023, procurorul sesizează instanța prin rechizitoriu cu soluția de trimitere în judecată. În aceeași zi, cererea de recuzare este trimisă la Parchetul de pe lângă Tribunalul din Suceava.

Dreptul la un proces echitabil este garantat de legislația românească și europeană. Principiul imparțialității magistraților este prevăzut expres de Constituția României

Constituţia României prevede în art. 24 dreptul la apărare.“Dreptul la apărare este garantat. În tot cursul procesului, părţile au dreptul să fie asistate de un avocat, ales sau numit din oficiu.”

News Moldova îți recomandă și ...   Bestia care sfâșie conferențiarii! Cine i-a căzut pradă?

Art. 132 din Constituția României prevede, la primul alineat că ”Procurorii isi desfasoara activitatea potrivit principiului legalitatii, al impartialitatii si al controlului ierarhic, sub autoritatea ministrului justitiei.”

În decizia nr. 241/2006 a Curții Constituționale, în lumina jurisprudenței Curții Europene a Drepturilor Omului, s-a stabilit imparțialitatea magistraților ca o garnție a dreptului la un proces echitabil, cu o latură subiectivă, convingerea personală a unui judecător într-o cauză, și o latură obiectivă ce se referă la garanții suficiente care să excludă orice îndoială legitimă privind imparțialitatea sa.
Art. 6 din Codul de procedură penală, astfel cum a fost modificat prin Legea nr. 32/17.11.1990 şi prin Legea nr.281/2003, precizează: “Dreptul de apărare este garantat învinuitului, inculpatului şi celorlalte părţi în tot  cursul procesului penal. În tot cursul procesului penal, organele judiciare sunt obligate să asigure părţile de deplina exercitare a drepturilor procesuale, în condiţiile prevăzute de lege şi să administreze probele necesare în apărare...”

News Moldova îți recomandă și ...   Călugărițele de la Voroneț vor învața să acorde primul ajutor adulților și copiilor, la inițiativa stareței

Antecedentele relațiilor dintre Zlate și procurorul Dan Blănaru pun la îndoială imparțialitatea procurorului

Viorel-Lucian Zlate a formulat plângere penală împotriva procurorului Blănaru Dan, care îl cerceta într-un dosar penal, pentru săvârșirea infracțiunilor de abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals pe 13.03.2023. Totodată, el a făcut o solicitare pentru sancționarea disciplinară a procurorului Blănaru Dan pentru abaterea disciplinară prevăzută de art. 99 alin. 1 lit. f) și t) din legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată și modificată.

Cazul a fost prezentat în detaliu de NEWS MOLDOVA:

Un nou abuz semnalat Comisiei de Disciplină pentru Procurori din cadrul CSM la adresa procurorului sucevean Blănaru Dan!

Omul de afaceri, fără a pune la îndoială imparțialitatea procurorilor de pe lângă  Curtea de Apel Suceava, este  îngrijorat de eventualele presiuni la care ar putea fi supusă grefiera care a semnat confirmarea de primire a cererii de recuzare.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de vară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top