fbpx
Connect with us

Centura Gura Humorului, primul tronson din Autostrada Nordului aprobat pentru construcție

Centura Gura Humorului, primul tronson din Autostrada Nordului aprobat pentru construcție - News Moldova

Suceava

Centura Gura Humorului, primul tronson din Autostrada Nordului aprobat pentru construcție

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Varianta de ocolire a orașului Gura Humorului a obținut marți acordul de mediu, reprezentând primul tronson aprobat din proiectul numit „Autostrada Nordului”, drum de mare viteză ce va conecta Suceava de Vatra Dornei, continuând peste munți către Bistrița și, ulterior, prin Dej, până la Baia Mare. Acest traseu va face conexiunea cu un drum expres către Satu Mare

Gheorghe Flutur, președintele Consiliului Județean Suceava, a subliniat faptul că această variantă ocolitoare este clasificată drept autostradă. Anunțul privind construcția centurii de la Gura Humorului a fost făcut după o întâlnire la care au participat reprezentanți ai unor instituții locale, alături de secretarul de stat la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Irinel Ionel Scrioșteanu, și directorul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, Cristian Ovidu Cătălin Pistol.

Această centură, proiectată de CJ Suceava la stadiul de studiu de fezabilitate, va fi parte integrantă a viitoarei Autostrăzi Nordului și va fi finanțată prin intermediul CNAIR, în cazul identificării unor surse de finanțare.

Deși tronsoanele de drum de mare viteză de la Baia Mare la Bistrița, via Dej, și de la Bistrița la Vatra Dornei sunt într-un stadiu mai avansat în realizarea studiilor de fezabilitate, tronsonul inițial Suceava – Vatra Dornei a avut un contract reziliat, nefiind reluată licitația pentru studiul de fezabilitate. Astfel, CJ a continuat studiul doar pentru centura Gura Humorului.

Construcția viitoarei Autostrăzi Nordului va începe cu varianta de ocolire de la Gura Humorului, asemenea începutului efectuat la Bacău pentru autostrada A7. Astfel, obținerea acordului de mediu pentru această centură reprezintă un pas important, conform afirmațiilor lui Gheorghe Flutur.

În ceea ce privește drumul de mare viteză de la Suceava la Baia Mare, directorul general al CNAIR, alături de Gheorghe Flutur, l-au numit și ei „Autostrada Nordului”, stabilind că centura de la Gura Humorului este primul tronson care urmează să intre în procedurile de aprobare a indicatorilor tehnico-economici. Un plan anterior al CJ Suceava a fost ca, odată finalizat și aprobat studiul de fezabilitate pentru centura Humorului, administrația județeană să preia și partea de studii pentru porțiunea de la Suceava la Gura Humorului a tronsonului Suceava – Vatra Dornei din Autostrada Nordului.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top