Connect with us

CETATEA de Scaun a SUCEVEI, nou PROIECT de RESTAURARE şi conservare

Suceava

CETATEA de Scaun a SUCEVEI, nou PROIECT de RESTAURARE şi conservare

Muzeul Naţional al Bucovinei pune la bătaie peste 250.000 lei pentru un proiect privind restaurarea şi conservarea Cetăţii de Scaun a Sucevei

Concret, la sfârşitul anului trecut a fost anunţată o procedură de selecţie pentru documentaţie tehnică pentru autorizație de construcție și proiect tehnic și detalii de execuție  necesare lucrărilor de restaurare și conservare la Cetatea de Scaun a Sucevei.

Valoarea totală estimată este de 258.578 lei, iar criteriul de atribuire anunţat: “cel mai bun raport calitate-preţ”. Autoritatea contractantă a formulat şi un terme de predare a documentaţiei, respectiv 120 de zile de la semnarea contractului.

Se cere experienţă similară, în sensul că acei interesaţi trebuie să facă dovada că în ultimii 3 ani a executat servicii de tipul celor specificate în caietul de sarcini în valoare cumulată de cel puţin 250.000 lei fără TVA în cadrul a maxim două contracte.

De reamintit că, în anii trecuţi, Cetatea de Scaun a Sucevei a beneficiat de mai multe lucrări de restaurare. Cea mai de anvergură, cu o valoare de aproximativ 44 de milioane de lei, a fost finalizată în anul 2016. Cinci ani mai târziu, în 2021, directorul Muzeului Naţional al Bucovinei, declara pentru www.adevarul.ro că sunt necesare alte lucrări de restaurare, unele de reparaţii, dar şi altele noi care nu au fost prinse în proiectul finalizat în 2016.

„A început să se exfolieze cărămida. Era un lucru previzibil, la toate celelalte restaurări, cărămida a fost parţial înlocuită. Cărămida nu rezistă. Să nu uităm că vorbim de o ruină. Şi, sigur, a început să se exfolieze tencuiala de protecţie de pe ziduri. Sunt fenomene fireşti. Noi am mai adăugat lucrări nefăcute, care n-au fost prinse în proiect. (…)

N-a prins chituirea zidurilor la interior şi exterior şi restaurarea zidului care susţine şanţul de apărare la exterior. Lucruri care au dus la exfolieri şi continuarea degradării zidurilor pentru că, nefiind prinse aceste operaţiuni de chituire, n-a fost înlăturată vegetaţia. Pe latura de Vest cresc nişte copaci, nu putem interveni pentru că presupune aviz de la Comisia Naţională”, declara Emil Ursu pentru www.adevarul.ro.

Pe site-ul oficial al Muzeului Naţional al Bucovinei, despre Cetatea de Scaun a Sucevei se precizează că a fost construită la sfârşitul secolului al XIV-lea în apropierea oraşului medieval Suceava, a fost principala reşedinţă a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astăzi un monument istoric de nivel naţional. Ansamblul arhitectonic medieval, alcătuit din castel şi ziduri de apărare, a fost consolidat şi completat în cadrul unui vast proiect cu finanţare în perioada 2011-2015, redându-i aspectul impunător, intrat în legendă, dar şi subtila strălucire princiară din trecut.

În anul 2016 a fost realizată în Cetatea Sucevei prima expoziţie permanentă care ilustrează teme de mare interes pentru public, precum prima şi cea mai cuprinzătoare prezentare a armelor medievale din Moldova, a blazoanelor domnilor şi boierilor moldoveni din secolele XIV – XVII sau Tezaurul medieval al Moldovei. Lapidariul recompune pentru prima dată cea mai completă imagine a Cetăţii Sucevei, evidenţiind sistemele constructive şi decoraţia arhitecturală, dominate în secolul XV de variate teme ale goticului.

Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top