fbpx
Connect with us

Cinci percheziții domiciliare în Suceava, într-un dosar de TRAFIC DE DROGURI de mare risc

replicate prediction poyrwnjb6hlkd2ssuc5bzzt4yi 1 - News Moldova

Suceava

Cinci percheziții domiciliare în Suceava, într-un dosar de TRAFIC DE DROGURI de mare risc


Polițiștii din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Suceava, în colaborare cu procurorii din Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Suceava, au desfășurat 5 percheziții domiciliare în județul Suceava

Această acțiune face parte dintr-o cauză penală care vizează traficul de droguri de risc și mare risc, precum și efectuarea de operații cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, toate fără a deține autorizația corespunzătoare eliberată în conformitate cu legea.

Pe parcursul investigațiilor efectuate, s-a constatat că mai mulți tineri din municipiul Suceava și din localitățile învecinate ar fi fost implicați în mod repetat în activitatea de comercializare a drogurilor de risc și mare risc, alături de produse susceptibile de a avea efecte psihoactive.

 Care este modul lor de operare

Modul de operare presupunea contactarea clienților în prealabil, fie prin intermediul convorbirilor telefonice, fie prin intermediul aplicațiilor de chat, în cadrul cărora se stabileau detalii esențiale privind tranzacțiile, cum ar fi ora întâlnirii, locația, prețul și cantitatea de substanțe în discuție.

News Moldova îți recomandă și ...   Ion ȘTEFANOVICI îl contrazice pe Emil URSU (Muzeul Bucovinei), în privința SCHIMBĂRII titulaturii Cazinoului de la Vatra Dornei. "Arhiepiscopia Sucevei are dreptate!"

Pe durata investigațiilor, care au demarat la începutul anului 2023 și au continuat până în prezent, au fost documentate mai multe cazuri de captură a unor substanțe psihoactive noi și a drogurilor de risc și mare risc. Printre aceste substanțe se numără canabisul și 3-CMC, cunoscut sub denumirea generică de cristal.

De menționat că substanța 3-CMC (catinona), sub numele de cristal, a devenit subiectul unor modificări legislative în martie 2023 și a fost plasată sub control, fiind asimilată drogurilor de mare risc, la fel ca cocaina, heroina sau mefedrona.

Pe piața ilegală, această substanță poate fi găsită fie în formă pură, fie amestecată cu alte substanțe precum glucoza sau talcul, având drept scop majorarea profitului pentru rețelele infracționale.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul PNL de Suceava, Angelica FĂDOR, susține educația copiilor din familii defavorizate prin tichete educaționale

Această combinație are loc în ceea ce se numesc laboratoare de condiționare, unde substanța poate fi prelucrată și pulverizată pe materie vegetală pentru a fi fumată. Ca liant, se folosește acidul izopropilic. Substanța 3-CMC (cristal) a fost prezentă pe piața neagră începând din 2019 și a fost cunoscută sub denumirea de CRISTAL.

Până la modificările legislative din martie 2023, era clasificată ca o substanță psihoactivă, iar pedeapsa pentru traficul acesteia era relativ mică, cuprinsă între 6 luni și 3 ani de închisoare. După actualizările legislative din martie 2023, traficanții pot primi pedepse ce variază între 10 și 20 de ani de închisoare, alături de interdicții specifice.

Aceste substanțe psihoactive au efecte variate, care depind de reacția organismului fiecărei persoane și sunt similare cu cele produse de drogurile tradiționale.

Aceste substanțe pot genera dependență și au impact direct asupra creierului uman, determinând pierderea identității, halucinații, scăderea capacității de concentrare și memorie, alături de efecte adverse precum anxietatea, amețeala, confuzia, insomniile, depresia, cefaleea și atacurile de panică severe. De asemenea, ele pot crește frecvența cardiacă și tensiunea arterială.

News Moldova îți recomandă și ...   Investiție de peste 3,8 milioane de lei pentru pentru dotarea celor 6 școli speciale din județul Suceava

De menționat că efectele acestor substanțe se instalează rapid și au o durată scurtă, determinând persoanele care le consumă să dorească să repete experiența.

Acțiunea desfășurată marți a beneficiat de sprijinul jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Suceava, iar aspectele de specialitate au fost asigurate de către Direcția Operațiuni Speciale din cadrul Poliției Române.

Este important să subliniem că pe durata întregului proces penal, persoanele implicate în această investigație beneficiază de toate drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, inclusiv prezumția de nevinovăție.


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top