fbpx
Connect with us

Companiile cu acționariat polon tot mai prezente în economia Moldovei

companiile-cu-actionariat-polon-tot-mai-prezente-in-economia-moldovei

Suceava

Companiile cu acționariat polon tot mai prezente în economia Moldovei


Companiile cu acționariat polon tot mai prezente în economia Moldovei - News Moldova

În urma cu aproape 4 ani, în 2018, peste 70% dintre companiile membre ale camerei de comerț româno-polone aveau origini poloneze. De la pătrunderea primelor companii polone pe piața românească, acestea au investit peste 450 de milioane de euro. Cum apreciați ritmul investițiilor în anul 2022?

Deputat al Uniunii Polonezilor din România, Ghervazen Longher: „România este una dintre cele mai importante direcții de expansiune in­vestițională a firmelor poloneze. Numărul firmelor poloneze de pe piața din România crește sistematic. La sfârșitul lunii iulie 2021, în România erau înregistrate 1315 companii cu capital polonez, în timp ce în iulie 2020 erau 1225.

Conform datelor Băncii Naționale a României pe anul 2020, Polonia era al 17-lea cel mai mare investitor străin din România cu 933 milioane euro. Se prevede o tendință ascendentă a investițiilor poloneze in România.

În prezent, sunt înregistrate în românia peste 1000 de companii care au capital majoritar polon. Ce semnale primiți de la companiile polone care își desfășoară activitatea în românia, în contextul majorării costurilor la energia electrică, gaze naturale, combustibili și materii prime?

Companiile cu acționariat polon tot mai prezente în economia Moldovei - News Moldova

Companiile polone care își desfășoară activitatea în România resimt consecințele negative generate de majorarea costurilor la energia elec­trica, gaze naturale, combustibili si materii prime la fel ca si firmele ro­mânești. Unele dintre ele și-au suspendat activitatea, de ex. Ciech Soda Romania din anul 2019, în timp ce altele și-au redus activitatea.”  

Resursa umană a devenit o problemă de notorietate în românia pe fondul efectului migraționist? Cum resimt firmele polone din România criza resursei umane?

Criza resursei umane este resimțită şi de fir­mele polone din România. Aceste firme gă­sesc foarte greu forță de muncă pe piața din România.

Cum gestionează Polonia tendința forței de muncă de a migra dinspre estul spre centrul și vestul Europei?

Pentru a gestiona tendința forței de muncă de a migra dinspre estul spre centrul si vestul Europei Polonia implementează mai multe tipuri de mă­suri. De ex. duce o politică de reorientare profesională și stimulente pentru cele peste 20 de milioane de polonezi care trăiesc în străinătate pentru ca să se întoarcă în țară și să se angajeze sau să facă afaceri în Polonia.

Companiile cu acționariat polon tot mai prezente în economia Moldovei - News Moldova

Un exemplu de astfel de activități este Programul de repatriere a capitalului, care include:

  • scutire fiscală pentru cetățenii care se întorc in Polonia sau își relo­chează afacerile mici, adică un stimulent fiscal pentru a reveni cu experi­ența și capitalul câștigat în străinătate;
  • sumă forfetară pentru noii investitori, adică un stimulent pentru antreprenorii care au obținut succes în străinătate să își transfere centrul de management al afacerilor în Polonia;
  • condiții fiscale favorabile pentru sponsorizarea activităților care vor facilita activitățile sociale ale companiilor, culturale și sportive;
  • programul de returnare a capitalului, adică o propunere pentru cei care au luat decizii fiscale riscante în trecut și vor să facă afaceri în Polonia pot primii un „cazier curat”;

Mai multe informație găsiți accesând linkul : https://www.gov.pl/web/ finanse/program-repatri­acji-kapitalu-do-polski .

S-a creat si pagina de inter­net: https://powroty.gov.pl/ dzial-powroty-4924 , unde se pot găsi într-un singur loc cele mai impor­tante informații legate de întoarcerea în țară.

Companiile cu acționariat polon tot mai prezente în economia Moldovei - News Moldova

 

Au fost implementate si activități menite să compenseze deficitul de forță de muncă care includ și eliberarea permiselor de muncă pentru străini. În 2020, în Polonia s-au emise 406,5 mii de permise de muncă, dintre care aproape 73% erau cetățeni pentru cetățeni din Ucraina. Mai multe informațiile puteți găsi pe site-ul Oficiului Central de Statistică.

În plus, din anul 2020 funcționează inițiativa guvernamentală „Poland Business Harbour” care sprijină specialiștii din IT, start-up-urile și alte companii din Armenia, Belarus, Georgia, Moldova, Rusia și Ucraina să se relocheze în Polonia:

Companiile cu acționariat polon tot mai prezente în economia Moldovei - News Moldova

Polonia, încă de la lansarea proiectelor phare a fost dată ca exemplu pentru absorbția ridicată a fondurilor europene, situația s-a păstrat si după aderarea Poloniei la UE în 2004. În acest context, cum vedeți posibilă translatarea exemplului polon în materie de absorbție a fondurilor europene în România?

România şi Polonia au similitudini puternice de ordin geografic şi istoric. Cu toate acestea, capacitatea de a gestiona fondurile europene di­ferențiază net cele doua state. Au fost o serie de factori care au făcut din Polonia una din ţările cu o mai bună absorbție a fondurilor UE.

Așa cum ați amintit, experiența poloneză a fondurilor structurale poate fi un exemplu de urmat pentru tarile din centrul și estul Europei, dar și pentru viitoarele țări membre ale Uniunii Europene.

În Polonia politicile de dezvoltare regională au fost eficiente deoarece părţile interesate, viitorii beneficiari, a


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top