Connect with us

Concluziile dezbaterii Suceava 2022 – Riscuri si Oportunitati Reactii lansare MOLDOVA INVEST

concluziile-dezbaterii-suceava-2022-–-riscuri-si-oportunitati-reactii-lansare-moldova-invest

Suceava

Concluziile dezbaterii Suceava 2022 – Riscuri si Oportunitati Reactii lansare MOLDOVA INVEST

Lansarea primului număr al revistei MOLDOVA INVEST, publicația care, anul acesta, intră pe piața media cu un obiectiv extrem de ambițios, acela de a esențializa în cuprinsul fiecărei apariții, problematica variată, provocatoare și complexă a mediului economic din regiunea MOLDOVA, s-a dovedit a fi un eveniment de succesâ

Vă felicit, a fost o dezbatere vie, nu cu limbă de lemn, cu multe lucruri chiar incomode, cu asumări de răspunderi, cu autocritici, cum  ați văzut”, a spus președintele CJ Suceava, GHEORGHE FLUTUR, rezumând într-o singură frază conținutul unui eveniment media, cu adevărat de succes

Dezbaterea primului număr al revistei MOLDOVA INVEST, dedicat județului SUCEAVA, a reușit nu doar să aducă la aceeași masă factori de decizie cu greutate pentru întreaga zonă, ci să îi îndemne la o discuție liberă, ”fără menajamente”, așa cum a și catalogat-o deputatul PNL, BOGDAN GHEORGHIU, unul dintre invitații la eveniment.

În final, toți participanții la dezbatere au avut cuvinte de apreciere pentru acest gen de întruniri, care pot, iată, aduce la modul concret de aceeași parte a ”baricadei”, șefi de instituții publice, primari, oameni de afaceri, pentru un exercițiu extrem de util de UNITATE în idei și soluții benefice regiunii.

ION ȘTEFANOVICI, redactorul-șef NEWS MOLDOVA, inițiatorul evenimentului, a precizat, în finalul dezbaterii:Pentru noi este un succes. Revista MOLDOVA INVEST  a fost foarte bine primită.  Ne dă foarte mare încredere să mergem mai departe”, a spus ION ȘTEFANOVICI.  

Ministrul DANIEL CADARIU: ”Pe parcursul a două ore, noi, cu toții, cei care am participat, am putut învăța de la unii la alții”

”Am participat la o inițiativă lăudabilă, la o lansare inedită, a unui eveniment de presă care ar trebui să fie model pentru ce se va întâmpla de aici încolo. Și pe parcursul a două ore, noi, cu toții, cei care am participat, am putut învăța de la unii la alții, ce anume e necesar să facem pentru a debloca lucrurile în ceea ce înseamnă deblocarea economică în primul rând a regiunii de Nord-Est și, în general, a întregii regiuni MOLDOVA. În ce mă privește, eu plec de aici cu impresii deosebite, sunt optimist, chiar și în condițiile acestea în care trăim acum, post-pandemice, cu un conflict la graniță sau în apropierea regiunii noastre, chiar și cu această perioadă de creștere de prețuri. Prin astfel de întâlniri, prin participarea tuturor actorilor la discuții se pot naște soluții. Și de asta plec încrezător de la această întâlnire, a precizat DANIEL CADARIU, ministrul Antreprenoriatului și Turismului.

”Trebuie să avem mai puțin negativism și mai mult optimism”

”A fost o discuție extrem de constructivă, dinamică și ceea ce mi-a plăcut în mod deosebit a fost faptul că a fost o discuție fără menajamente. O discuție în care l-am auzit pe președintele CJ Suceava, GHEORGHE FLUTUR, spunînd clar, c trebuie să facă primarii pentru a atrage investitorii, spunând clar că trebuie să avem mai puțin negativism și mai mult optimism, pentru că de foarte multe ori, înainte de a apărea piedicile, parcă prevedem noi că vor apărea și nu avem destulă convingere în acțiune.  Pe partea care mă preocupă pe mine în mod special am atras atenția asupra importanței majore pe care o are sectorul cultural-creativ, industria festivalieră, lucruri care în vest deja s-au demonstrat demult, dar și în vremuri recente s-au demonstrat deja în Ardeal, festivaluri ca Antold, festivalul internațional de teatru de la Sibiu, festivalul internațional de film de la Cluj, sunt tipuri de evenimente care au demonstrat că pot contribui mai mult decât consistent la ceea ce înseamnă la PIB-ul zonal sau local. Eu vă spun că astăzi. Eu vă spun că azi România alocă 0,1% sau sub 0,1% câteodată, pentru bugetul Ministerului Culturii, în condițiile în care sectorul cultural-creativ contribuie cu aproape 4% la PIB-ul României”, a declarat BOGDAN GHEORGHIU, deputat PNL.

”O dezbatere necesară, sper că vor mai fi organizate asemenea dezbateri pe viitor”

”Pentru a dezvolta o regiune, un județ, avem nevoie de un parteneriat clar între mediul privat și autoritățile statului. Potențialii investitori, fie că sunt din vestul Europei, fie că sunt din Statele Unite, au nevoie de servicii, care să le fie puse la dispoziție, pentru a veni și a investi în zonă. S-a vorbit despre infrastructură rutieră, despre digitalizare și despre facilitarea accesului și în perioada de după muncă… Mijloace de recreere, mijloace de petrecere a timpului liber, o deplasare rapidă între diferite locații, unde oamenii au nevoie să meargă până la urmă. O dezbatere necesară, sper că vor mai fi organizate asemenea dezbateri pe viitor, pentru că fioecare, evident, pleacă cu niște lecții de aici”, a spus BOGDAN MÎNDRUȚĂ, senator USR-PLUS.

”Dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea capitalului uman, atragerea investitorilor, sunt calea care va conduce la un progres al regiunii”

”Dezbaterea de astăzi a arătat că există o mulțime de idei, care, dacă vor fi implementate, vor duce la o bună dezvoltare a regiunii de nord-est. Cred că toate instituțiile care au participat, reprezentanții acestor structuri, atât de stat, cât și private, au conștientizat faptul că dezvoltarea infrastructurii, dezvoltarea capitalului uman, atragerea investitorilor, sunt calea care va conduce la un progres al regiunii și la o creștere a nivelului de trai”, a declarat ȘTEFAN PURICI, protectorul Universității Ștefan cel Mare Suceava.

Directorul VASILE ASANDEI, definiția prieteniei: ”prieten este acela care este interesat de soarta mea, în mod real, care are competența să facă ceva pentru mine”

”Am fost foarte încântat să văd aici o dezbatere cu substanță, cu oameni pric


Citește articolul integral pe Moldova Invest


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Suceava

- citeste versiunea e-paper -

Economic magazine Moldova Invest

- Read the e-paper version -

Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top