fbpx
Connect with us

Concluziile jurnalistului sucevean Sebastian Zachmann, o panoramă complexă asupra rezultatelor alegerilor

Concluziile jurnalistului sucevean Sebastian Zachmann, o panoramă complexă asupra rezultatelor alegerilor - News Moldova

Suceava

Concluziile jurnalistului sucevean Sebastian Zachmann, o panoramă complexă asupra rezultatelor alegerilor

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


În urma scrutinului din 9 iunie 2024, peisajul politic românesc se conturează în nuanțe puternice și schimbări semnificative, conform concluziilor jurnalistului sucevean Sebastian Zachmann

„1. PSD a câștigat zdrobitor alegerile locale. Victoria îi consolidează puterea lui Marcel Ciolacu și la guvern, și la partid, însă bucuria e una scurtă, ține doar două luni. La prezidențiale, Ciolacu o ia din nou de la zero, iar scorul partidului la nivel național (peste 30%) arată că, la fel ca în ultimii 34 de ani, candidatul PSD va fi în turul doi. Coagularea dreptei ar putea învinge din nou stânga, mai ales că visul PSD, de a avea o nouă finală de anul 2000, cu un candidat extremist, nu se întrevede.

2. PNL e marele câștigător al dreptei. Scorul de 28% la nivel național îi oferă lui Nicolae Ciucă șanse mari să intre în finala prezidențială. Scorul PNL e o lecție pentru cei care-i cântau prohodul. Un partid care intră într-o competiție electorală cu peste 1.000 de primari și 17 șefi de CJ e suficient să-și mobilizeze activul pentru a reuși un scor bun. Totuși, liberalii vor trece prin turbulențe interne. Doi prim-vicepreședinți din patru au pierdut județele, Flutur la Suceava și Iulian Dumitrescu la Prahova. Iar soclul lui Emil Boc la Cluj începe să se clatine. Cât despre București, s-au făcut de râs la primăria generală, dar au un primar ales cu 70% – Ciprian Ciucu.

3. USR e marele învins, dar partidul mai are o șansă, probabil ultima, la prezidențiale. Actuala conducere, în cazul în care nu va demisiona, trebuie să inventeze un candidat puternic pentru Cotroceni. Elena Lasconi, cu scorul de 70% în spate, pare în acest moment singura variantă internă. Nicușor Dan nu cred că poate fi convins să candideze pentru Cotroceni.

4. Dincolo de partide, Nicușor Dan e marele câștigător al alegerilor locale. Victoria categorică îi oferă automat statutul de prezidențiabil, acum sau în 2029. Nicușor Dan va trebui să aleagă: rămâne independent sau se întoarce în fotoliul de lider USR, partid cu care este asociat deplin în Capitală. De fapt, USR s-a întors de unde a plecat în 2016: la USB-ul creat de Nicușor Dan.

5. AUR și-a mărit zestrea electorală, însă rezultatul nu-i oferă lui George Simion șanse pentru finala prezidențială, mai ales că Diana Șoșoacă are grijă să mai ciugulească câteva procente din felia naționalistă. Simion&Șoșoacă vor strânge împreună 20%, ca PRM pe vremuri, si vor rămâne în opoziție toată viața politică.

6. Mihai Polițeanu este surpriza acestor alegeri câștigând ca independent un oraș sfâșiat de mafii (Ploiești). Mario de Mezzo la Slatina și Gheorghe Șoldan la Suceava au obținut victorii istorice.

7. Spaima de independenți. Dincolo de succesul local, Mihai Polițeanu și Nicușor Dan seamănă panică în mintea liderilor PSD și PNL. Cei doi sunt dovada că ar putea apărea un independent care să câștige alegerile prezidențiale.

8. Dacian Cioloș și-a încheiat cariera, după ce în urmă cu doi ani era liderul celui mai important partid de opoziție. Concluzia: lupta de orgolii a distrus și USR, și REPER.

9. UDMR a rămas cel mai disciplinat partid politic.

10. Diaspora și-a pierdut interesul pentru alegerile din țară, însă mă aștept la o mobilizare mult mai bună la prezidențiale”, precizeaza jurnalistul sucevean.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top