fbpx
Connect with us

Dr Alexandru CALANCEA: urmărim creșterea performanțelor laboratorului BK din Spitalul Județean Suceava prin realizarea unui sistem complet automat de DIAGNOSTIC molecular, IVD – T2DX

tuberculoza suceava tratament - News Moldova

Suceava

Dr Alexandru CALANCEA: urmărim creșterea performanțelor laboratorului BK din Spitalul Județean Suceava prin realizarea unui sistem complet automat de DIAGNOSTIC molecular, IVD – T2DX


Managerul Spitalului Județean Suceava, Dr. ALEXANDRU CALANCEA, consideră că o investiția în dotarea  laboratorului BK, pentru creșterea performanței acestuia, prin oferirea unor servicii medicale de înaltă calitate, care să permită efectuarea de analize ce pot sta la baza stabilirii unui diagnostic în patologii diverse, din majoritatea specialităților medicale, va aduce un beneficiu real atât pacienților, cât și medicilor.

dr calancea sju suceava - News Moldova

Dezvoltarea laboratorului BK a reprezentat o preocupare constantă, inclusiv pe parcursul pandemiei, in perioada 2020-2022. Dotarea cu un sistem complet automat de diagnostic molecular, IVD – T2DX, capabil să ruleze în mod random diverse paneluri multiplex, direct din sange integral și alte lichide biologice. Suma necesară în acest sens este estimată la aproximativ 595.000 lei, a menționat în proiectul său de management, Dr. ALEXANDRU CALANCEA.

News Moldova îți recomandă și ...   Dezbatere OFA UGIR, la Suceava. "Economia României încotro?"

Eforturile pentru creșterea performanțelor laboratorului BK au fost începute cu rezultate concrete. De pildă, în ultimele 18 luni, au fost obținute 3 certificate de calitate, acreditate de organisme internaționale

”În acest sens, s-au făcut demersuri și s-a extins infrastructura laboratorului, în prezent fiind dotat cu două extractoare automate de acizi nucleici, trei sisteme de tip RT-PCR proprietate și un sistem RT-PCR de tip deschis. Aceste echipamente reprezintă un salt deosebit față de dotările și, în același timp, față de posibilitățile de detecție și diagnostic anterioare ale laboratorului.

Pe parcursul anului 2021 și al anului 2022, laboratorul BK, cu compartimentul de biologie moleculară, a realizat un număr de peste 35.000 de teste pentru detecția Sars-CoV-2, analize decontate CNAS. În prezent, laboratorul realizează astfel de analize și pentru alte unități medicale din județ.

Direcția evolutivă a laboratorului este vizibilă și în latura calitativă, fiind obtinute, in ultimele 18 luni, 3 certificari de calitate, acreditate de organisme intemationale”, a precizat, în conținutul obiectivelor stabilite pentru acest mandat în fruntea Spitalului Județean Suceava, Dr. ALEXANDRU CALANCEA. 

News Moldova îți recomandă și ...   Ziua Mondială a Diabetului marcată și la Spitalul Clinic Județean de Urgență Suceava

De asemenea, Dr. ALEXANDRU CALANCEA a reiterat importanța achiziționării și instalării unui sistem complet automat de diagnostic molecular, IVD – T2DX, capabil să ruleze în mod random diverse paneluri multiplex, direct din sânge integral și alte lichide biologice, identificarea sepsisului precoce la intenarea în secția de terapie intensivă, precum și diagnosticul precoce al sepsisului la pacienții cu arsuri.  

Laboratorul BK din cadrul Spitalului Județean Suceava, colaborator al Institutului Marius Nasta București

lab. BK - News Moldova

Laboratorul BK – prescurtare de la Bacilul Koch, agentul etiologic al tuberculozei – exista de  la înființarea Spitalului Județean de Urgență Suceava, mai exact 1966.

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul PSD de Suceava, Gheorghe Șoldan: „Comuna Berchișești va fi racordată complet la rețeaua de canalizare”

Acesta a devenit vizibil în rețeaua laboratoarelor BK din țară , fiind inclus în programele naționale de dezvoltare a diagnosticului tuberculozei. Colaborările cu DSP Suceava prin organizarea de conferințe de interes pentru diferite categorii de grupuri țintă, comunicarea rezultatelor obținute la conferințe interne și internaționale, susținerea de prelegeri și instruirea angajaților (asistenți și medici) din rețeaua TBC de către dr. Roxana FILIP, formator național numit de Ministerul Sănătății în cadrul PNBTP -diagnosticul tuberculozei, au permis includerea Spitalului Județean de Urgență Sf Ioan cel Nou Suceava, prin laboratorul BK Biologie Moleculară, printre colaboratorii Institutului Național de Pneumologie Marius Nasta București în proiecte comune.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top