Connect with us

Deputatul Gheorghe ȘOLDAN: „Legea achizițiilor publice, adoptată de Camera Deputaților, este despre accelerarea ritmului dezvoltării comunităților locale”

Suceava

Deputatul Gheorghe ȘOLDAN: „Legea achizițiilor publice, adoptată de Camera Deputaților, este despre accelerarea ritmului dezvoltării comunităților locale”

Modificările la legile achizițiilor publice, la care deputatul Gheorghe Șoldan este unul dintre inițiatori, alături de mai mulți colegi parlamentari din coaliția de guvernare, au fost adoptate în Parlament

„Legea va fi trimisă spre promulgare la Președintele României, urmând ca apoi să fie aplicată.

Legea adoptată de Camera Deputaților este despre accelerarea ritmului dezvoltării comunităților locale, care va fi resimțită de fiecare român. Prin creșterea pragurilor privind valoarea achizițiilor publice directe, proiecte care acum sunt blocate, vor fi reluate de îndată. Noi proiecte vor fi demarate mult mai curând decât până acum, prin simplificarea procedurilor.

Într-un stat de drept, legea este motor și pentru dezvoltarea locală.  Îmi doresc ca de acum înainte să nu mai vedem șantiere blocate ani la rând, bani aruncați pe lucrări de mântuială, ori lucrări blocate din cauza prețurilor crescute la materiale sau execuție.

Modificările efectuate în legislația referitoare la achizițiile publice asigură acum un cadru normativ suplu, clar, previzibil și rezolvă blocajele din prezent.

Câteva dintre cele mai importante modificări se referă la:

– creșterea pragurilor pentru achizițiile directe – pentru produse sau servicii în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 270.120 lei, respectiv lucrări, în cazul în care valoarea estimată a achiziției, fără TVA, este mai mică de 900.400 lei;

– ajustarea prețurilor contractelor în cazul în care piața este afectată de anumite evenimente care cresc ori diminuează indicii de preț relevanți;

– modul de stabilire a ofertei celei mai avantajoase;

– reducerea termenelor de evaluare a ofertelor, astfel încât procedurile să fie finalizate într-un termen rezonabil;

– limitarea susţinerii terţului în procedura simplificată.

Creșterea pragurilor pentru achizițiile publice directe, în limitele prevăzute de Directiva Europeană, va impulsiona accesarea fondurilor europene, implementarea PNRR, pentru realizarea proiectelor de care este atât de multă nevoie pentru ca România să prospere.

Le urez reprezentanților autorităților publice locale spor la treabă și să realizeze cât mai mult din ceea ce și-au propus, pentru a ridica nivelul de trai în localitățile pe care le administrează.”, a declarat Gheorghe Șoldan. 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Suceava

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top