fbpx
Connect with us

Deputatul Ioan BALAN solicită ministrului Agriculturii, Petre DAEA, Măsuri ferme pentru eliminarea riscului de extindere a pestei porcine africane la nivelul județului Suceava

WhatsApp Image 2023 02 02 at 13.28.05 - News Moldova

Suceava

Deputatul Ioan BALAN solicită ministrului Agriculturii, Petre DAEA, Măsuri ferme pentru eliminarea riscului de extindere a pestei porcine africane la nivelul județului Suceava


Deputatul PNL Ioan BALAN solicită ministrului Agriculturii, Petre DAEA, Măsuri ferme pentru eliminarea riscului de extindere a pestei porcine africane la nivelul județului Suceava

Stimate domnule ministru,

Stimate domnule președinte,

În ultimii ani, fermierii din România au fost puternic afectați de seceta pedologică, de sutele de focare de pestă porcină africană și de apariția unor focare de gripă aviară. Aceste provocări vin în contextul în care piața internă face față, cu mare dificultate, concurenței produselor care vin din import, lucru reflectat într-o degradare puternică și constantă a balanței comerciale a țării.

Din nefericire, la aproape 5 ani de la apariția primelor focare de pestă porcină africană pe teritoriul României, în țara noastră continuă să fie depistate surse de infectare și focare active, de la ferme sau din mediul sălbatic (populația de porci mistreți), determinând eutanasierea întregilor efective de porci din unele ferme românești.

De exemplu, recent, la nivelul județului Suceava, Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a identificat un nou focar de pestă porcină africană în populația de mistreți din raza teritorială a localității Iacobeni. De asemenea, tot în județul Suceava, ne confruntăm cu un focar de gripă aviară la Fălticeni.

În condițiile în care și în gospodăriile individuale din județul Suceava sunt crescuți porci și păsări pentru consumul individual al gospodăriilor, iar extinderea focarelor de pestă porcină și de gripă aviară ar fi devastatoare pentru mulți cetățeni și fermieri locali, vă solicit, domnule ministru, domnule președinte, următoarele informații: 

  • Ce măsuri ați propus, în colaborare cu Ministerul mediului, apelor și pădurilor, în vederea limitării propagării virusului pestei porcine africane de către porcii mistreți în județul Suceava?
  • Ce măsuri ați dispus pentru a limita extinderea virusului gripei aviare la nivelul județului Suceava?
  • Câte acțiuni s-au întreprins, împreună cu Ministerul Afacerilor Interne, în vederea preîntâmpinării circulației neautorizate a animalelor pe teritoriul județului Suceava, factor de risc pentru apariția de noi focare de pestă porcină africană, precum și de gripă aviară?

 Solicit formularea răspunsului în scris, a precizat deputatul sucevean Ioan BALAN. 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top