fbpx
Connect with us

Deputatul PSD de Suceava, Vlad Popescu-Piedone, solicită ministrului Educației, Ligia Deca, lista școlilor aflate în clădiri cu risc seismic

piedone e1679982079103 - News Moldova

Suceava

Deputatul PSD de Suceava, Vlad Popescu-Piedone, solicită ministrului Educației, Ligia Deca, lista școlilor aflate în clădiri cu risc seismic


Deputatul PSD de Suceava, Vlad Popescu-Piedone, solicită ministrului Educației, Ligia Deca, lista școlilor aflate în clădiri cu risc seismic, dar și lămuriri cu privire la măsurile luate în vederea expertizării, consolidării și pregătirii personalului didactic, în cazul apariției unui nou cutremur de magnitudine mare

Doamnă Ministru,

Săptămâna trecută, în județul Gorj au avut loc două cutremure cu o magnitudine de peste 5 pe scara Richter, urmate de nu mai puțin de 300 de replici, de intensitate mică. Din fericire, aceste cutremure nu s-au soldat cu victime, dar multe clădiri vechi au fost afectate, printre acestea aflându-se primăria din municipiul Târgu Jiu, dar și numeroase școli.

Spre exemplu, în comuna Lelești, aflată la doar 7 kilometri de municipiul Târgu Jiu, pereții școlii s-au crăpat, iar orele care trebuiau să înceapă în această săptămână, vor fi amânate până ce primăria va pune la dispoziție o nouă clădire, mult mai sigură, pentru desfășurarea activităților școlare.

Din păcate, acest caz nu este unic, foarte multe școli se află în clădiri vechi, multe dintre acestea de patrimoniu, care nu mai sunt deloc sigure, în cazul unui cutremur cu o magnitudine de peste 7 pe scara Richter. Conform cifrelor oficiale, 118 de școli se află în grup de risc seismic I din totalul de 31394 de clădiri școlare, dar trebuie menționat că doar 1800 de clădiri au fost expertizate. Din păcate, acest număr este unul foarte mic, comparativ cu numărul total de clădiri aflate în evidența ministerului și despre care nu se știe exact cât de sigure sunt.

În același timp, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, ne-a anunțat prin intermediul unei conferințe susținute săptămâna trecută că nu deține numărul extact de școli care pot fi afectate de un cutremur, pentru că lista se află încă la Ministerul Educației. Acest fapt reprezintă o reală problemă, pentru că are un efect direct asupra modului în care urmează să se desfășoare procesul educațional. Niciun părinte nu își dorește să-și trimită copilul la școală, crezând că este în siguranță și în realitatea să nu fie așa.

Din acest motiv, cred că trebuie să comunicați urgent Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației lista cu școlile care se află în grupe de risc seismic, astfel încât autoritățiile să poată începe reabilitarea acestor clădiri. Nu trebuie să așteptăm să se mai producă un nou cutremur pentru a începe expertiza și lucrările de consolidare la instituțiile școlare.

Având în vedere cele enumerate mai sus, vă rog să-mi precizați când urmează să comunicați către Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației lista clădirilor școlare aflate într-o grupă de risc seismic? Și, în același context, ce măsuri aveți în vedere pentru expertizarea, consolidarea și pregătirea personalului didactic, în cazul apariției unui nou cutremur de magnitudine mare??

Solicit răspuns scris”, a transmis deputatul PSD Vlad Popescu-Piedone.


Continue Reading
You may also like...

OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top