fbpx
Connect with us

Deputatul PSD de Suceava, Vlad POPESCU-PIEDONE solicită Ministrului Educației reducerea investițiilor în educație inițiate prin intermediul PNRR

vlad popescu piedone - News Moldova

Suceava

Deputatul PSD de Suceava, Vlad POPESCU-PIEDONE solicită Ministrului Educației reducerea investițiilor în educație inițiate prin intermediul PNRR


Deputatul PSD de Suceava, Vlad Popescu Piedone, atrage atenția asupra reducerilor bugetare în cadrul PNRR și solicită Ministerului Educației să găsească soluții pentru continuarea programelor de digitalizare a sistemului de educație din România

„Doamnă ministru,

Presa de la nivel național atrăgea atenția în prima zi de școală a acestui an, că Ministerul Educației a decis să reducă investițiile inițiate prin intermediul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR) dedicate digitalizării sistemului de educație românesc.

Astfel, peste 1800 de unități școlare nu vor mai beneficia la sfârșitul acestui program de un laborator de informatică, numărul acestor laboratoare fiind redus de la 5.200, cât a fost propus inițial, către 3.390, cât este propus în prezent.

 În același fel, programul privind digitalizarea învățământului universitar din România, a fost amânat pe motiv că instituția abilitată, Consiliul Național al Rectorilor, nu este o instituție cu statut de utilitate publică.

Între timp, ministerul a anunțat că va solicita Comisiei Europene o sumă mai mare de bani pentru microbuzele școlare, pentru că unitățile administrativ-teritoriale au cerut schimbarea tipului de microbuze școlare de la 8+1 locuri la 16+1 locuri.

Dar totodată sa realizat o reducere a numărului lor de la 3.200, cât era preconizat inițial, la doar 1600.

Ministerul Educației a motivat aceste reduceri prin faptul că unitățile administrativteritoriale nu au depus destule proiecte pentru dezvoltarea laboratoarelor de informatică și au solicitat doar schimbarea tipului de microbuze electrice.

 Totuși, Ministerul Educației trebuie să găsească soluții în ceea ce privește digitalizarea sistemului de educație românesc, în ciuda propunerilor făcute pentru reducerea fondurilor din PNRR dedicate acestui domeniu.

 România are nevoie de elevi cât mai bine pregătiți din punct de vedere digital, mai ales că dezvoltarea tehnologică din ultima vreme ne obligă să adaptăm sistemul de educație la transformările care se petrec.

 Nu putem să continuăm să predăm după metode învechite, utilizate mai ales în secolul XX, când majoritatea țărilor au trecut de ceva timp la învățământ digital.

 De asemenea, nu trebuie să uitați că țara noastră este printre primele țări de la nivel mondial în ceea ce privește numărul de programatori, iar acest lucru se datorează sistemului de educație românesc.

Din aceste motive, consider că ministerul condus de dumneavoastră trebuie să găsească soluțiile necesare pentru continuarea programelor de digitalizare inițiate prin intermediul PNRR și nu reducerea lor la un nivel minim.

În același timp, cred că este important să desfășurați o campanie de informare în cadrul unităților administrativ-teritoriale în ceea ce privește finanțarea laboratoarelor de informatică.

 Având în vedere cele enumerate mai sus, vă rog să-mi precizați ce propuneri aveți astfel încât să nu reducem sumele de bani provenite din fondurile europene, dedicate digitalizării sistemului de educație românesc”, a transmis deputatul PSD de Suceava, Vlad Popescu Piedone.

News Moldova îți recomandă și ...   S-a demarat proiectul pentru transformarea Conacului „Vârnav-Liteanu” din Suceava, în centru de pregătire pentru restauratori


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – SELECȚIE PARTENERI

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement
Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top