Connect with us

Deputatul Vlad Popescu Piedone atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă microplasticul din alimente!

Deputatul Vlad Popescu Piedone atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă microplasticul din alimente! - News Moldova

Suceava

Deputatul Vlad Popescu Piedone atrage atenția asupra pericolului pe care îl reprezintă microplasticul din alimente!

Deputatul PUSL Vlad Popescu Piedone, afiliat grupului PSD, i-a cerut Ministrului Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, soluții la „creșterea alarmantă a cantității de plastic din alimentele pe care le consumăm zilnic”.

În cadrul întrebării adresate Ministrului Mediului, deputatul Vlad Popescu Piedone aduce în discuție rezultatele unui studiu „conform căruia oamenii au ajuns să ingereze săptămânal o cantitate de plastic echivalentă cu cea conținută într-un card bancar”, care poate duce la „cancer de colon”.

„În urma testelor realizate pe diferite tipuri de alimente, cercetătorii au descoperit că în compoziția lor există particule foarte fine de plastic întro cantitate foarte mare. În acest fel se estimează că ajungem să ingerăm între 0,1 și 5 grame de bucăți invizibile de plastic pe săptămână, această cantitate fiind considerată una destul de mare pentru corpul uman. De asemenea, s-a demonstrat faptul că în urma expunerii acute la plastic, celulele ajung să-și altereze metabolismul, iar în final se poate ajunge la cancer de colon.”

Deputatul enumeră o serie de alimente în care au fost găsite „particule invizibile de plastic” și le cere autorităților să informeze populația asupra riscurilor pe care microplasticul în reprezintă, considerând că procesul deficitar de reciclare reprezintă unul din cei mai importanți factori de risc.

News Moldova îți recomandă și ...   Schema de personal se mărește la Spitalul Clinic Județean Suceava. Conducerea solicită Consiliului Județean încă cinci posturi

Mai grav este faptul că aceste particule invizibile de plastic au fost descoperite în alimente precum: peștele, carnea, legumele și fructele, mierea, sarea și chiar în bere, practic toate fac parte din mesele noastre zilnice. Din acest motiv, specialiștii atrag atenția că este foarte important să creștem gradul de conștientizare al populației și să încercăm să încurajăm apariția unor comportamente care pot să ducă la reducerea cantității de plastic ingerat. Astfel, pornind de la aceste sugestii cred că Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor trebuie să înceapă în cel mai scurt timp o campanie de conștientizare a riscurilor care pot apărea dacă cetățenii nu vor realiza o selectare eficientă a gunoaielor și nu încep colectarea separată a celor care conțin plastic.

Pentru acest lucru, este necesar nu doar crearea unui cadru legal prin care să se realizeze reducerea cantității de plastic din alimente, dar și educarea populației astfel încât să nu mai arunce foarte multe produse care conțin acest material în natură. Numai așa putem să reducem cantitatea de plastic din alimentele consumate de noi zilnic și să evităm riscul de a crește numărul bolnavilor de cancer de colon din România.

Având în vedere cele enumerate mai sus, vă rog să-mi precizați ce propuneri aveți pentru a reduce cantitatea de plastic din alimentele consumate zilnic de români.

 

News Moldova îți recomandă și ...   Incident la mall: un cunoscut activist din Suceava ar fi fost AGRESAT de o angajată de la Înmatriculări Auto


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top