fbpx
Connect with us

DSVSA Suceava, în alertă, după ce s-au descoperit trei cazuri de rabie în județul Botoșani!

DSVSA Suceava, în alertă, după ce s-au descoperit trei cazuri de rabie în județul Botoșani! - News Moldova

Suceava

DSVSA Suceava, în alertă, după ce s-au descoperit trei cazuri de rabie în județul Botoșani!

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Suceava a intrat în stare de alertă și a inițiat măsuri de monitorizare, după ce au fost identitficate trei cazuri de rabie în comunități din Botoșani, situate în apropierea luncei Siretului și în proximitatea graniței cu Suceava.

De asemenea, s-au luat măsuri stricte în vederea controlării reapariției accelerate a pestei porcine africane în întreaga țară.

Focarele de rabie sunt concentrate în localitățile din lunca Siretului și în zonele limitrofe frontierei cu Ucraina. În ceea ce privește cazurile de rabie, se înregistrează în prezent trei situații în evoluție: la Cândești, unde a fost confirmat un caz la o bovină, la Vlădeni, unde a fost confirmat un caz la un câine, și la Șendriceni, unde s-au confirmat două cazuri la bovine.

Dr. Sorin Mihai Voloșeniuc, directorul executiv al Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Suceava, a subliniat importanța faptului că aceste cazuri apar în localități din lunca Siretului, o zonă cu un mare potențial de răspândire a virusului rabic (rabigen).

De altfel, trei cazuri de turbare din acest an din județul Suceava au fost tot pe zona Siretului.

”Avem niște indicii clare ale zonei pe care evoluează virusul rabic. Noi am făcut vaccinare completă antirabică la Siret, Grămești și Zvoriștea, dar este nevoie și în continuare de vaccinări de completare.

Lucrăm la o analiză de risc și vom solicita ca momelile vaccinale să fie folosite preponderent pe zona lunca Siretului și zonele de frontieră cu Ucraina”, a declarat Sorin Mihai Voloșeniuc.

De altfel, există și o hartă realizată de specialiști care indică foarte clar cum au evoluat focarele de rabie, toate fiind în zone apropiate de frontiera cu Ucraina (vezi harta).

Specialiștii cred că numărul mare de vulpi și mai nou de șacali din lunca Siretului ar putea explica în mare parte această răspândire a rabiei.

La rabie există la îndemână metoda vaccinării

”Apelul către suceveni este clar, mai ales dacă se află în localități din lunca Siretului, să apeleze la medicii veterinari pentru ca pisicile și câinii din gospodării să fie identificați și vaccinați antirabic. Apoi, să ne sesizeze imediat dacă apar forme de agresivitate, respectiv forme paralitice la animalele din gospodărie, semne clare ale rabiei”, a mai punctat Sorin Mihai Voloșeniuc.

Apelul DSVSA Suceava este și către primari, cu privire la gestionarea problemei câinilor fără stăpâni.

În Botoșani, unul dintre cazurile de turbare este la un astfel de câine fără stăpân.

Cum câinii au contact mult mai direct cu gospodăriile și cu oamenii decât vulpile, riscul de transmitere este mult mai mare.

Virusul rabiei este mortal atât la animale, cât și la om, dacă, Doamne ferește, s-ar transmite masiv într-o comunitate.

Pesta porcină a reapărut masiv prin țară. Reacția imediată pentru izolarea virusului este esențială

Cu privire la pesta porcină africană, care face ravagii în populația de porci, după o perioadă de acalmie în țară au apărut peste 300 de focare. Cele mai apropiate focare la porcul domestic sunt pe raza județului Iași.”

La pesta porcină africană nu există încă vaccin, astfel că esențială este prevenția.

”Cazurile de până acum au arătat că cea mai importantă este reacția imediată. Dacă un caz este semnalat la timp se pot lua măsuri imediate, iar virusul poate fi izolat. Prin urmare, este esențial ca crescătorii să fie atenți la prevenție și apoi la reacție în caz că apar semne de boală”, este mesajul lui Sorin Mihai Voloșeniuc.

Persoanele care au treabă în pădure și au porci acasă, în gospodării, sunt sfătuite să nu intre în adăpostul animalului cu hainele și încălțămintea cu care vin din pădure, să se dezinfecteze, să nu uite de aceste măsuri pentru a nu suferi apoi pagube mari.
Primul simptom important al bolii este că animalul nu mai are poftă de mâncare și nici de băut apă. Prima reacție a crescătorului trebuie să fie contactarea medicului veterinar.

Semnele mai severe apar în scurt timp: urechi învinețite, pete roșiatic-violete pe corp, secreții nazale și oculare de culoare roșie și uneori se instalează diaree hemoragică. Decesul survine de regulă în șapte zile de la primele simptome. Din păcate, nu există tratament, iar cel puțin la porcii domestici rata de mortalitate este de 100%.”


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top