Connect with us

Ediția CIOCĂNEȘTI 2021, BOGATA în evenimente!! PLUTĂRITUL, Festivalul Pastrăvului, Hramul și spectacolele au ATRAS și ÎNCÂNTAT zeci de mii de PERSOANE

Ediția CIOCĂNEȘTI 2021, BOGATA în evenimente!! PLUTĂRITUL, Festivalul Pastrăvului, Hramul și spectacolele au ATRAS și ÎNCÂNTAT zeci de mii de PERSOANE - News Moldova

Suceava

Ediția CIOCĂNEȘTI 2021, BOGATA în evenimente!! PLUTĂRITUL, Festivalul Pastrăvului, Hramul și spectacolele au ATRAS și ÎNCÂNTAT zeci de mii de PERSOANE

Parcă într-un efort de recuperare a anului pandemic din 2020, care ne-a privat pe toți de posibilitatea reală a organizării evenimentelor, administrația locală a Primăriei Ciocănești alături de locuitorii acestei frumoase comune au organizat în acest an un surprinzător calendar de evenimente care au atras zeci de mii de turiști sau simpli trecători la aceste manifestări.

Cei prezenți la Ciocănești în acest an au putut participa sau asista la activitățile dedicate Plutăritului, Festivalului Păstrăvului, la momente artistice de umor împletite cu acorduri muzicale populare dar și de muzică ușoară susținute de artiști precum Gabriel DOROBANȚU.

 

Turiștii au descoperit în Plutăritul pe râul Bistrița Aurie – o modalitate inedită de petrecere a timpului liber

Localitatea suceveană Ciocăneşti şi-a câştigat un renume pe plan naţional şi chiar internaţional datorită unei ocupaţii străvechi, şi anume, plutăritul. Anual, la Ciocănești are loc Săptămâna Plutăritului, eveniment ce atrage sute de turiști din toate colțurile țării.

Obiceiul plutăritului s-a transmis din generaţie în generaţie în rândul locuitorilor din comuna Ciocăneşti, demonstraţiile de plutărit reactualizând în memoria colectivă transportarea lemnului de către plutaşii din trecut până la Bicaz şi chiar mai în aval.

Anul acesta, Săptămâna Plutăritului a avut loc în perioada 8-14 august, când sute turiști au luat parte la activitățile inedite pregătite de administraţia comunei Ciocăneşti şi de meşterii locali.

Săptămâna plutăritului a debutat duminică, 8 august, cu slujbe de pomenire pentru cinstirea eforturilor plutaşilor trecuţi în nefiinţă.

Luni, 9 august, cei care au luat parte la activităţile din cadrul Săptămânii Plutăritului au putut asista la confecţionarea primei table a unei plute cu care aveau să coboare pe râul Bistriţa Aurie.

News Moldova îți recomandă și ...   Matei Vișniec, cel care a dat numele teatrului din Suceava, a devenit membru de onoare al Academiei Române

Cei 3 plutași principali care au participat la confecționarea plutei au fost Petru Cîntea, Savu Rusu și Vasile Raia. În dimineața zilei de miercuri, plutașii au terminat de confecționat pluta, iar turiștii dornici să coboare pe traseul Podul Negru – Orata se adunau rând pe rând.

Au fost prezenți turiști atât din țară, cât și din afară. Oameni dornici de aventură au venit din Timișoara, Dâmbovița, Iași și chiar Germania. Un grup folcloric care a aflat de eveniment de pe internet a venit tocmai din Găești, Dâmbovița pentru a participa la Festivalul Plutăritului.

În zilele următoare, plutaşii, alături de turiştii doritori, au parcurs cu pluta alte trei trasee de coborâre, şi anume, Orata-Oiţa, Oiţa-Recele și Stadion – Puiu.

După coborârea plutei pe Bistriţa Aurie pe traseul Stadion-Puiu, organizată în cursul dimineţii ultimei zile a Săptămânii Plutăritului, a urmat spectacolul premierii plutaşilor pe platoul Casei de Cultură.

Aşadar, în virtutea promovării comunei sucevene Ciocăneşti prin specificul său local, se observă că această celebrare a obiceiului străvechi al plutăritului se prezintă turiştilor drept o modalitate inedită de petrecere a timpului liber şi de cunoaştere a tradiţiilor şi culturii din Bucovina.

Festivalul Păstrăvului – eveniment menit să promovează tradiţiile bucovinene dar și să îi încânte pe pescarii dornici să își încerce aptitudinile în apele reci și repezi ale Bistriței

Seria evenimentelor ce promovează tradiţiile bucovinene şi aduc renume localităţii sucevene Ciocăneşti a continuat în această perioadă și cu Festivalul Păstrăvului, ediţia a XVII-a organizându-se în acest an în intervalul 14-15 august.

News Moldova îți recomandă și ...   Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou" din Suceava va relua, din luna mai, gărzile la secția ORL

Festivalul Păstrăvului a debutat în dimineața zilei de 14 august, începând cu ora 07:00, cu un concurs de pescuit pe râul Bistrița, competiția fiind de departe una dintre atracţiile majore ale evenimentului.

Pentru o bună desfășurare a competiției, autoritățile locale au amenajat peste 20 de locuri de pescuit pe râul Bistriţa Aurie. De asemenea, joi, 12 august, Bistriţa Aurie a fost populată cu puiet de păstrăv, la fiecare punct de pescuit fiind eliberaţi în râu aproximativ 20-30 de puieţi. Aceştia, în zilele premergătoare festivalului, au avut timpul necesar să se împrăştie în râu şi să se acomodeze mediului.

După concursul de pescuit pe râul Bistriţa Aurie, localnicii şi turiştii au putut ulterior să aleagă dintr-o varietate de activităţi

Dintre acestea, incursiunea la mina turistică Oiţa a creat oportunitatea perfectă pentru ca turiştii să se familiarizeze cu singura mină din România din care se exploata mangan şi care este amenajată în scop turistic. O legendă ne spune chiar faptul că vestitul buzdugan cu colţi al lui Ştefan cel Mare ar fi fost făcut din minereurile extrase în Ciocăneşti. Incursiunea în mină a fost însoţită şi de o scurtă vizită la muzeul minei.

Ulterior, au avut loc deschiderea Târgului Meşterilor Populari şi Concertul Extraodinar susţinut de către Pamfil Roată, interpretul de muzică populară sărbătorind împlinirea a “50 de ani de cântec.”

Invitaţi de onoare pe scenă, alături de Pamfil Roată, au fost artiştii Sorin Filip, Vasile Coca, Cornelia Ciobanu, Marius Zgâianu, Roberta Crîntea, Alexandru Pugna, Leontin Ciucur, Brânduşa Covalciuc, Lucica Păltineanu, Dana Dăncilă, Cristi Ţăranu, Angelica Flutur, Dorina Oprea, Nicoleta Cojocaru, Andrei Romanică şi Marian Medregoniu. Spectacolul a fost întregit de Orchestra Ansamblului Artistic Profesionist “Doina Gorjului” şi de corpul de balet al aceluiaşi ansamblu folcloric.

În cea de-a doua zi a Festivalului Păstrăvului, turiştii au asistat la Parada Portului Popular, mai târziu, aceştia fiind tentaţi să încingă nişte dansuri populare, dată fiind începerea programului artistic “Să înceapă hramul”, program deschis de Ansamblul “Bistriţa Aurie” Ciocăneşti şi continuat energic de către Ansamblul “Floarea Borodului” din Bihor.

La manifestările din cadrul festivalului au luat parte și primarul comunei Ciocănești, Radu Ciocan. De asemenea, alături de acesta, la Festivalul Păstrăvului a participat și parlamentarul sucevean, Angelica FĂDOR.

2 zile de sărbătoare la CIOCĂNEȘTI! Festivalul PĂSTRĂVULUI, un succes și în acest an

Târgul de Ouă Încondeiate și Târgul Meșterilor Populari

În luna aprilie a acestui an, primăria comunei Ciocănești a organizat și Târgul de Ouă Încondeiate și Târgul Meșterilor Populari. Manifestarea s-a derulat pe platoul din vecinătatea Casei de Cultură „Florin Gheucă”, a respectat toate normele de distanțare și igienă, dorința organizatorilor a fost aceea de a asigura un cadrul sigur de întâlnire a încondeietoarelor cu potențialii cumpărători.

De asemenea, și acest eveniment face parte dintr-un efort susținut al administrației publice locale de a învia tradițiile și obiceiurile locale.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de toamnă 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – summer edition 2024

- read the e-paper version -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top