Connect with us

ESCALADEAZA violentele in fondul forestier iar termenele de JUDECATA ale AGRESORILOR sunt NEPERMIS de mari

Suceava

ESCALADEAZA violentele in fondul forestier iar termenele de JUDECATA ale AGRESORILOR sunt NEPERMIS de mari

In emisiunea Retrospectiva Saptamanii transmisa de News Moldova, a fost tratat unul dintre cele mai fierbinti subiecte ale momentului și anume intensificarea violentelor in Fondul Forestier

Cazul agresiunii activistului de mediu Tiberiu Bosutar a fost cap de afis in presa cateva zile la rand. Totul a pornit de la o sesizare a unui localnic primita de catre Bosutar, sesizare privind marcarea suspecta a unor arbori pe raza Ocolului Silvic Dealu Negru din jud. Suceava. Activistul de mediu impreuna cu doi jurnalisti si localnicul respectiv s-au deplasat la locul indicat incercand sa afle daca este vorba despre o taiere ilegala de arbori. Moment in care acesta sustine ca a fost inconjurat si atacat de catre un grup de 20 de localnici, izbucnid o altercatie urmata de interventia politiei.

In cautarea vinovatilor…

Cine se face vinovat de situatia actuala a defrisarilor masive si necontrolate din tara noastra? Toti si niciunul, daca este sa ne luam dupa declaratiiile senatorului de Neamt, principala vinovata este clasa politica, ducand discutia in sfera generala acesta mentioneaza:  “Toti stim despre ce este vorba dar inchidem ochii pentru ca au acele interese, acele coruptii , acele mici cardasii pe care si le ascund si pe care noi le stim“

Un alt aspect adus in atentia publicului  a fost agresiunile din ce in ce mai des intalnite in paduri, atat de partea activistilor de mediu cat si de partea personalului silvic, senator LAVRIC tinand sa sublinieze ca factor important lipsa de dotare a personalului forestier cu armament pentru protectie.”Printr-o hotarare de guvern padurarilor li s-a luat armale. Inzestrarea lor nu e precara, inzestrarea lor este jalnica. Cum Dumnezeu sa faci ceva in aceasta tara

Precizari din partea Directiei Silvice Suceava

Ing. Celsi George purtator de cuvant in cadrul  Directia Silvice Suceava declara , demonteaza afirmatia lansata de activsitul Bosutar in spatiul public conform careia angajati ai D.S.S. au fost partasi la agresiune: „Noi nu avem nici o legatura. A fost o actiune a domnului Bosutar pe o suprafata privata. Nu este in administrarea noastra, oamenii nostri nu au fost implicati in actiune „  declara Ing. Celsi George.

„Totul a plecat de la o reclamatie despre o posibila ilegalitate(…) Si dl. Bosutar a avut o rezerva cu privire la existenta ilegalitatiiMihai Gasparel, director Garda Forestiera Suceava  

Garda Forestiera Suceava a instituit imediat o celula de criza, iar in baza informatiilor primite de la Bosutag, o echipa a Garzii Forestiere a plecat la locul cu pricina .

La deplasare in teren mi-a comunicat ca nu avea informatii exact cu privire la existenta unei ilegalitati, ci mai degraba ca dorea sa faca lumina in acel caz punand la un loc din perspectiva activistului de mediu , o persoana care reclama si autoritatile care administreaza suprafata de fond forestier”,  declara Mihai Gasparel.

Mihai Gasparel ne relateaza ca in urma verificarii terenului in cauza s-a constata ca era vorba despre doua partizi de exploatare amplasate in suprafete de proprietate privata a doua persoane distincte si ca in urma cercetarilor efectuate nu au fost identificate ilegalitati in exploatare, cel putin in suprafetele indicate de Bosutar.

Incercand sa urmarim firul declaratiilor tuturor partilor implicate in acest subiect, reiese cel putin la prima analiza , ca Bosutar pe baza unei reclamatii prezumtive de infractionalitate, nedetinad nici o autoritate pentru a demara ancheta la fata locului, a incalcat o proprietate privata.

Ce prevede legea in acest sens?

Daca este sa ne raportam la lege, accesul in padure in suprafetele proprietate privata, se face doar cu acordul proprietarului si al sefului de ocol (…)

In cazul dlui Bosutar lucrurile s-au intamplat intr-un ocol silvic privat ” subliniaza Cezar Tulbure, seful biroului de paza DSS.

Referitor la cazurile de agresare a personalului silvic, liderul sindical Silviu Geana  a prezentat un bilant cutremurator. In utlimii ani si-au pierdut viata 6 padurari ucisi de hotii de lemne, dintre care 2 cazuri de omor nesolutionate pana in ziua de astazi si peste 750 de cazuri de personal silvic agresat.

Balan NarcisMarturie directa a unei astfel de agresiuni ne-a fost relatata chiar de catre Balan Narcis Ionut, padurar al Ocolului Silvic Frasin din cadrul Direcţiei Silvice Suceava

La sfarsitul lunii august 2021, acesta a fost atacat cu o drujba pusă în funcțiune de un individ care tăia copaci ilegal din pădurea publică administrata de ocolul silvic mai sus pomenit, din cadrul Direcției Silvice Suceava. Declaratia acestuia o puteti urmari integral in inregistrarea emisiunii, despre care insa vom vorbi intr-un articol viitor.

M-as feri de acest activism desantat. Noi am invatat in scoala silvica ca cel mai important activist de mediu este padurarul, tehnicianul silvic, inginerul silvic, specialistul silvic” a precizat Silviu Geana – Liderul sindical SILVA RNP

Domnia sa este de parere ca toate aceste acte violente au la baza o campanie de denigrare contra personalului silvic si a sectorului silvic, campanie inceputa chiar de catre persoane cu functii inalte inclusiv persoane care au facut parte de aparatul guvernamental.Silviu Geana

Peste aceasta campanie de denigrare se suprapune cel putin in ultimii 3-4 ani o lipsa crasa de dotare a personalului silvic. Si la momentul de fata avem circa 50% din personalul silvic, cu atributii de paza a padurilor  in cadrul RNP Romsilva, care nu sunt dotati cu armament de serviciu desi legislatia obliga la acest lucru„completaza liderul sindical Silviu Geana.

Concluzii …Codru-i frate cu romanul insa romanul o fi frate cu codrul?

Padurile sunt una dintre resursele cele mai importante ale acestei natiuni, o resursa care trebuie protejata si mentinuta in mod organizat si civilizat. Avem cadru legislativ destul de complet in acest sens, insa aplicarea legii si a pedepselor dupa caz este anevoiasa si greoaie ceea ce poate duce adeseori la o interpretare gresita creând precedente  infracționale permisibile pe ideea „ce poate sa se intample, maxim cu suspendare „

Violenta de orice natura nu este o metoda de rezolvare a problemelor, doar aplicarea legii neconditionat si nepreferential poate rezolva problemele existente si poate preveni eventuale situatii neplacute ce s-ar putea ivi in orice domeniu social.

 

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top