fbpx
Connect with us

DEZBATERILE News Moldova: “SUCEAVA 2022 – Riscuri și oportunități”. Eveniment de lansare a revistei MOLDOVA INVEST

Suceava

DEZBATERILE News Moldova: “SUCEAVA 2022 – Riscuri și oportunități”. Eveniment de lansare a revistei MOLDOVA INVEST

Lansarea primului număr al revistei MOLDOVA INVEST, publicația care, anul acesta, intră pe piața media cu un obiectiv extrem de ambițios, acela de a esențializa în cuprinsul fiecărei apariții, problematica variată, provocatoare și complexă a mediului economic din regiunea MOLDOVA, s-a dovedit a fi un eveniment de succes

A fost prezent un număr impresionant de oficialități – lideri de instituții publice, membri ai Guvernului, parlamentari, precum și oameni de afaceri reprezentativi pentru zona Sucevei și nu doar, fapt care demonstrează o preocupare reală a acestor decidenți pentru evoluția pozitivă a județului Suceava în perioada imediat viitoare.

ION ȘTEFANOVICVI, redactorul șef al NEWS MOLDOVA și editorul-șef al revistei MOLDOVA INVEST, a ținut să mulțumească participanților la lansarea primului număr al revistei economice.

 • echipei Consiliului Județean Suceava, domnului Gheorghe FLUTUR, vicepreședintelui Neculai BARBĂ, Irinei VASILCIUC, administratorul public al județului Suceava,
 • Ministrul Antreprenoriatului și Turismului, domnul Daniel CADARIU
 • Directorul ADR Nord Est, Vasile ASANDEI,
 • Președintele Uniunii Polonezilor din România, domnul deputat Ghervazen LONGHER,
 • Gheorghe MÎNDRUȚĂ, Senator USR PLUS
 • Bogdan GHEORGHIU, deputat PNL, fost Ministru al Culturii
 • Vasile ILIUȚ, primarul orașului Vicovu de Sus,
 • Adrian POPOIU, primarul orașului Siret,
 • Mihăiță NEGURĂ, Primarul orașului Campulung Moldovenesc,
 • Marius URSACIUC, primarul orașului Gura Humorului,
 • Omul de afaceri Dumitru MIHĂILESCU, Fondatorul companiei Marelvi
 • reprezentanții Dorna Medical, CHIORESCU Mirel si STRATULAT Svetlana,
 • reprezentantul societății Ritmic, Florin MALOS,
 • Chihaia Luminita, reprezentant IMM,
 • Directorul Aeroportului Suceava, Ioan MĂRIUȚĂ,
 • Profesor univ. Dr. Ștefan PURICI, prorector al Universității Ștefan cel Mare din Suceava,
 • Doctorul Alexandru CALANCEA – Managerul Spitalului Județean Suceava,
 • Inspectorul Școlar General al ISJ Suceava, Grigore BOCANCI.

Fiecare număr al revistei MOLDOVA INVEST se va concentra pe câte unul dintre  județele Moldovei! Primul județ selectat a fost SUCEAVA, greu încercat de pandemie și, iată, anul acesta, de conflictul din Ucraina

”Conceptul revistei, așa cum sugerează și numele, MOLDOVA INVEST, nu a fost aleatoriu ales. Face sugestie directă către zona economică, tratează investițiile deopotrivă, publice, cât și cele private, din toate cele șase județe. Desigur, în 48 de pagini este aproape imposibil să vorbești despre toate proiectele  a șase județe și a unei regiuni de amploarea și aș spune chiar de mărimea Moldovei. În primul număr am ales să ne concentrăm – și asta vom face și pe parcursul numerelor viitoare –   pe câte un județ.

Am ales Suceava și din considerente personal, știți că în spatele unei decizii stau atât considerentele personal, cât și profesionale. Cele personale sunt de ordin familial, iar cele profesionale, n-am să vă ascund, țin de faptul că la Suceava am regăsim o echipă administrativ-politică eterogenă, oameni care muncesc foarte mult pentru acest județ – numai cine nu muncește, nu greșește, câteodată se mai întâmplă și erori,  dar dacă este să ne concentrăm asupra aspectelor pozitive, așa cum de fapt ar trebui să procedăm în viață, găsim rezultate benefice. Evident că, de foarte multe ori, omul sfințește locul.

Și când o persoană cu o experiență de peste două decenii, atât politică, cât și administrativă, cum este domnul Flutur, împinge această căruță în momente nu prea favorabile, pentru că ne putem aduce aminte de doar doi ani în urmă, perioadă dificilă a pandemiei … se simte.

Suceava a fost vârful de lance. Nu e doar părerea mea când spun că Suceava a ieșit foarte bine din această încercare, cu învățăminte și răspunsuri foarte, foarte bine puse la punct. Sisteme de răspuns care, iată, acum când din nou, Suceava este – sau a fost în prima parte a anului, greu încercată de acest conflict de securitate de la granițe, din nou Suceava, societatea civilă, dar și administrația, prin resorturile ei, a reușit foarte repede, să vină cu un plan de măsuri și niște soluții adecvate, care și-au spus cuvântul. Și și-au produs efectele. Toate acestea, într-un cuvânt, ne-au determinat pe noi să ne concentrăm în primul număr al revistei MOLDOVA INVEST pe proiectele Sucevei. Încă o dată vă mulțumesc pentru că ați venit într-un număr mare, sunteți oameni care reprezentați domenii foarte importante, vitale, pentru județ”, a spus ION ȘTEFANOVICI, redactorul-șef NEWS MOLDOVA.   

Președintele CJ Suceava, despre acțiunile generate de conflictul militar de la granițele României: Îmi pare rău să spun că e o ”oportunitate”, că e război, dar trebuie să vedem contextul și să îl folosim”

Îi mulțumesc domnului Ștefanovici că a venit și cu această idee, părerea mea, foarte, foarte bună și a venit acasă. Acasă, unde? La cei care, zic eu, au deschis porțile, pentru că ne interesează această temă a investitorilor, dragii mei. Vin de la Siret. La ora 2 (pe 19 mai 2022, n.r.), am avut la vamă o întâlnire, șefii vămilor din România și Ucraina, domnul Mihăilă de la București și domnul Demcenco de la Kiev, adjuncții de la Transporturi. N-am vorbit până acum despre acest subiect. Cu vreo lună și ceva în urmă am mai avut o întâlnire, apoi premierul Ciucă pleca la Kiev, tot pe aici, și l-am rugat să discute cu președintele Zelensky, posibilitatea deschiderii punctelor de frontieră de pe granița cu Ucraina.

Mai mare oportunitate ca acum nu există. Îmi pare rău să spun că e o ”oportunitate”, că e război, dar trebuie să vedem contextul și să îl folosim. S-a semnat astăzi, la ora 15,00, în vama Siret, un acord pentru deschiderea vămilor de la Vicovu de Sus cu Crasnoilsc și Racovăț (Botoșani) cu Diacovți, pe partea cealaltă, cu finanțare europeană. Au fost reprezentanții Comisiei Europene din Ucraina de față, a fost și guvernatorul de la Cernăuți, domnul Osaciuc, a fost și ambasadorul Ucrainei la București și mai multe oficialități, primarul de la Vicov, primarul de la Dorohoi, de la Pomârla.

Și ce s-a convenit: UE finanțează partea ucraineană, care nu mai are mult să termine zona de la Crasnoilsc și cea de dincolo, de la Racovăț, județul Botoșani, și să deschidem aceste puncte, pentru că vrem să deblocăm Siretul. Siretul este fantastic de blocat, sunt acum kilometri întregi de TIR-uri pe două rânduri,  Siretul – orașul este blocat, și aici am rugat să găsească soluții de deblocare… Am pus întrebarea: când va fi finalizată? Ei spun, de la semnare – care va fi foarte rapidă, două săptămâni durează la Vicovu de Sus și o lună la Racovăț. Deci, noi vara aceasta sper să deschidem aceste două puncte și în etapa a doua, Ulma cu Rusca.

Deci, la solicitarea pe care am avut-o în mod expres, ca să știți, pe aceasta temă eu. Eu doresc și Climăuțiul și Izvoarele Sucevei, numai că aici mai este câte ceva de făcut de ambele părți. Ne revine nouă, administrațiilor județene și Ministerului Transporturilor modernizarea drumurilor și consoilidarea lor, ca să poată trece TIR-urile, că pe la Vicov pot merge doar până la 3,5 tone. Și aici primarul și-a luat angajamentul ca să mai achiziționeze niște teren pentru vamă, ca să lărgim zona.  E important pentru județul Suceava și Botoșani. Traficul, dacă vă uitați pe european 85 este fantastic de aglomerat și de aceea am cerut autorităților române să grăbească procedurilepentru autostrada 7, până la Siret. (…) V-am făcut această introducere, parcă s-a potrivit cumva azi, pentru că noi trebuie să discutăm despre dezvoltarea Sucevei printr-o nouă perspectivă geopolitică”, a spus președintele CJ Suceava, GHEORGHE FLUTUR. 

News Moldova îți recomandă și ...   Compania aeriană Wizz Air va deschide destinația externă Tel Aviv de pe Aeroportul “Ştefan cel Mare” din Suceava

Președintele GHEORGHE FLUTUR: ”nu există dezvoltare doar cu salariații de la stat. Nu există!”

”Oameni buni, nu există dezvoltare doar cu salariații de la stat. Nu există! Există, dacă, în replică cu mine, sunt tot pe-atâția oameni de afaceri, de partea cealaltă de masă. Aceasta este soluția viitorului și nu alta. Noi aici discutăm de infrastructură, de programe, etc.. Cine multiplică, cine aduce valoare? Mediul de afaceri. Acum, mediul de afaceri, săracul, suferă. Totuși, chiar subliniez și mă bucur că ați răspuns, pentru că sunt aici lângă mine un ministru, un fost ministru, șeful Agenției de Dezvoltare Nord-Est, sunt instituțiile de bază ale județului, Consiliul Județean, Spital, Învățământul, primari din municipii și orașe, care au interes să miște ceva, oameni buni! Mă bucur că și zona parlamentară este  și le mulțumesc colegilor parlamentari. Noi avem nevoie de dezbateri serioase pe problema asta a investițiilor”, a precizat președintele GHEORGHE FLUTUR. 

News Moldova îți recomandă și ...   Deputatul Mirela ADOMNICĂI: "PSD a făcut ÎNTOTDEAUNA o prioritate din creșterea pensiilor!"

Suceveanul din fruntea Ministerului Antreprenoriatului și Turismului: ”Avem un pachet de programe urnit, pregătit, maturat”

”Menirea Ministerului în acest context, așa cum spuneam ceva mai devreme… Avem un pachet de programe urnit, pregătit, maturat, cel puțin pentru 7 dintre ele suntem în situația în care depindem de un singur lucru, de capacitatea STS-ului de a le derula, pentru că platforma digitală a Ministerului se află în gestionarea STS-ului. Și numai pentru acest demers pentru fermieri și industria alimentară, dar ți pentru urgențele din PNRR, noi, Ministerul, am pus platforma la dispoziție. Am spus aceste lucruri tocmai pentru a scoate în evidență faptul că, noi chiar dacă suntem într-o întârziere în ce privește programelor proprii, lucrăm foarte bine în interesul comun al nostru, al țării și, eivdent, ca parte componentă a Guvernului. Situația asta specială noi o știm,  am încercat și am fost proactivi în acțiunile guvernamentale”, a spus CONSTANTIN-DANIEL CADARIU, ministrul Antreprenoriatului și Turismului. 

Șeful ADR Nord Est, VASILE ASANDEI: ”vă propun ca de aici încolo să organizăm întâlniri pe o temă, ca în felul acela, cei care au participat să poată pleca acasă cu ceva concret, care poate fi aplicat

”Vrea să vă fac o propunere: aici s-au discutat multe subiecte, multe teme, foarte importante. Cred că e o deschidere, dar eu vă propun ca de aici încolo să organizăm întâlniri pe o temă. Alegem una, începem cu ea, aducem unul, doi specialiști și plecăm de acolo cu trei concluzii sau trei soluții pe o temă. Ca în felul acela, cei care au participat să poată pleca acasă cu ceva concret care poate fi aplicat sau care  se duce către nivelul guvernamental pentru modificări”, a spus, în finalul evenimentului, directorul general al ADR Nord Est, VASILE ASANDEI.  


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top