fbpx
Connect with us

Familia Vicelui de la CJ SUCEAVA, acuzat de corupție de către DNA, bine „înșurubată” în administrația publică locală

Familia Vicelui de la CJ SUCEAVA, acuzat de corupție de către DNA, bine "înșurubată" în administrația publică locală - News Moldova

Suceava

Familia Vicelui de la CJ SUCEAVA, acuzat de corupție de către DNA, bine „înșurubată” în administrația publică locală

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Familia lui Silviu-Cristinel Creţu, vicepreşedintele CJ Suceava acuzat că a luat şpagă, este bine înfiptă în mediul politico-administrativ şi de afaceri sucevean

Soţia vicelui, Daniela Creţu, este şefa Serviciului dispecerat, supraveghere video, din Primăria Suceava, sora, Cerasela Manuela Bejenar este director executiv al Direcţiei de Urbanism, amenajarea teritoriului şi cadastru, iar cumnatul, Mihai Bejenar, soţul Ceraselei Bejenar, este patronul unei firme de construcții locale.

Cu o asemenea reprezentare în lumea politico-administrativă a Sucevei, e interesant de văzut şi cum arată declaraţiile de avere ale acestor rude.

În ceea ce o priveşte pe Daniela Creţu, soţia Vicepreședintelui reținut de către procurorii anticorupție, din declaraţia de avere postată pe site-ul Primăriei Suceava și datată din luna a cincea a anului 2019, redactată din postura de șef serviciu al Primăriei municipiului Suceava – Poliția Locală – Serviciul dispecerat, supraveghere video, reies:

Familia Vicelui de la CJ SUCEAVA, acuzat de corupție de către DNA, bine "înșurubată" în administrația publică locală - News Moldova

  • două terenuri intravilane, unul de 400 de mp, dobândit în 2009, situat în Ipoteşti şi deţinut în cotă de ½, şi unul de 1.359 mp, dobândit în 2013 şi situat în localitatea Cpu Câmpului.
  • În aceeaşi localitate mai este menţionat un teren extravilan de 1.366 mp dobândit tot în 2013 şi tot prin hotărâre judecătorească.
  • La capitolul clădiri, este menţionată o casă de locuit de 130 mp, dobândită prin cumpărare în 2009 şi deţinută în cotă de ½.
  • În plus, două autoturisme, un Nissan din 2016 şi un Ford din 2007.

În rest, două credite, unul la BCR contractat în 2009 şi scadent în 2038, în valoare de 41.113 euro şi unul la ECO Leasing, contractat în 2017, scadent în 2022, în valoare de 65.039 lei.

L capitolul venituri, sunt specificate cele proprii, din salariul de şef serviciu, în cuantum de 78.608 lei, dar şi cele ale soţului, respectiv salariul de la CJ Suceava, 71.651 lei, indemnizaţia de la CL Suceava, 12.000 lei, dar şi indemnizaţia de la Regia Autonomă Aeroportul Suceava, ca membru în Consiliul de Administraţie, de 31.350 lei.

Declaraţia Manuelei Bejenar, sora vicepreşedintelui, datează din luna a V-a 2021, şi e dată din poziţia de director la Urbanism

Familia Vicelui de la CJ SUCEAVA, acuzat de corupție de către DNA, bine "înșurubată" în administrația publică locală - News Moldova

  • Sunt menţionate patru terenuri intravilane, cu suprafeţe cuprinse între 3.100 de mp şi 4.600 mp, deţinute în cote parte cuprinse între ½ şi 5/8.
  • Mai sunt trecute două apartamente în Suceava, unul de 61 mp, al doilea de 42 mp, primul primit ca donaţie de la părinţi al doilea cumpărat şi deţinut în cotă de 5/8.
  • În plus, trei case de locuit, în diverse localităţi din judeţ, cu suprafeţe cuprinse între 90 de mp şi 165 de mp.
  • Lista e continuată de două autoturisme, un Seat Cordoba din 2009, si un Nissan din 2017.
  • La Banca Transilvania e menţionat un cont deschis în 2007, în euro, cu un sold la data completării declaraţiei de 4.137 euro.
  • De menţionat şi datoria la RCI Leasing România IFN, în valoare de 83.704,72 lei, scadent în 2022.

Ca venituri sunt menționate veniturile din salarii, de la Primăria Suceava, venit anual de 99.945 lei, dar şi salariul soţului, Mihai Bejenar, de la SC Civica Group SRL de 86.660 lei.

Civica Group SRL, înfiinţată în 1994, are ca principal obiect de activitate închirierea şi subînchirierea bunurilor imobiliare proprii sau închiriate.

Familia Vicelui de la CJ SUCEAVA, acuzat de corupție de către DNA, bine "înșurubată" în administrația publică locală - News Moldova

Administrator şi unic acţionar este Mihai Bejenar, iar în 2020 a raportat o cifră de afaceri de 195.303 lei, cu o pierdere de 308.465 lei cu doar patru angajaţi.

Ceva s-a întâmplat în anul cu pricina, pentru că, spre exemplu, în 2019 cifra de afaceri era de 1,7 milioane de lei, era pe profit, e drept mic, de 2.500 lei, iar numărul mediu de angajaţi era de 17. Cu un an mai în urmă, cifrele arătau şi mai bine: 4 milioane la cifra de afaceri, 371.767 lei la profit şi 21 de angajaţi.

La o verificare sumară pe SEAP, firma apare ca ofertant în cazul unei achiziţii iniţiate de Primăria Suceava pentru nişte…dale de beton, e drept că în anul 2019, când afacerile încă mai mergeau. Valoarea era una modestă, de 18.000 de lei.

Interesant că din aceeaşi perioadă mai datează şi o postare, a jurnalistului sucevean Dinu Zara, cu titlul “Certificat de Urbanism ilegal, fără avizul Poliției Rutiere, emis pentru parcarea privată a șefilor Prefecturii și CJ Suceava”.

“Serviciul de Administrare Străzi și Sistematizare Rutieră al Municipiului Suceava a solicitat și obținut Certificatul de Urbanism nr. 1412/08.10.2019 pentru „schimbarea destinației sectorului de stradă de pe Aleea Nucului (cuprins între Esplanada Centrală și str. Vasile Bumbac) și a străzii Libertății din stradă în parcare”. Certificatul a fost întocmit de Aurelia Gabriela Schley, aprobat de șefa Serviciului de Urbanism Xenia Vodă și este contrasemnat de primarul Ion Lungu, secretarul Ioan Ciutac și arhitectul-șef Cerasela Manuela Bejenar”, se precizează în postarea cu pricina.

CINE este vicepreședintele Silviu-Cristinel Crețu, ”MÂNA DREAPTĂ” a Președintelui George FLUTUR, prins cu șpagă de 40 de mii de euro în sediul CJ Suceava?! De ce au acționat procurorii DNA de la CLUJ?!

Mai mult, în 2016, presa din Suceava relata despre firma Civica Group, pe atunci SA, că a fost trimisă în judecată pentru o înşelăciune de 425.000 lei

“Firma Civica Group, trimisă în judecată pentru o înșelăciune de 425.000 de lei”, titra Obiectiv de Suceava şi menţiona în continuare:

“Procurorii consideră că firma din Scheia, în complicitate cu mai multe persoane, a reușit să obțină în mod fraudulos suma de 425.614,70 de lei de la SC Pyrania Impex SRL Suceava, care ar fi reprezentat contravaloarea lucrărilor executate și neachitate la o construcție neterminată nici în ziua de azi, din spatele Poliției Municipiului Suceava . Civica Group SA, prin directorul general Mihai Bejenar, a fost trimisă în judecată pentru înșelăciune, instigare la fals intelectual, instigare la fals material în înscrisuri oficiale, instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, uz de fals și instigare la uz de fals”potrivit obiectivdesuceava.ro

Tribunalul CLUJ a admis solicitarea DNA: Cristinel CREȚU, vicepreședintele CJ SUCEAVA, reținut pentru 30 de zile

Revenind la problemele din prezent ale lui Silviu Cristinel Creţu, cel ce pare a fi “patriarhul” unei familii cu relaţii solide în mediul politco-administrativ local şi de afaceri, după cum News Moldova a mai relatat, acesta este urmărit penal pentru luare de mită şi trafic de influenţă

Procurorii DNA au organizat un flagrant, marţi, 5 aprilie, în timp ce liberalul sucevean primea o mită  de 40 de mii de euro, de la un om de afaceri.

Mai mult, anchetatorii susţin că ”în legătură cu un alt contract de întreținere a drumurilor județene pentru care avea atribuții de verificare, i-ar fi pretins aceluiași om de afaceri o altă sumă de 40.000 euro, pentru desfășurarea fără impedimente a contractului încheiat de firma acestuia cu Consiliul Județean Suceava. În acest context, la data de 4 aprilie 2022, suspectul Crețu Silviu-Cristinel ar fi primit de la omul de afaceri, cu titlu de mită suma de 40.000 euro, moment în care s-a procedat la constatarea infracțiunii flagrante în interiorul clădirii CJ Suceava”.

 


Absolvent al Facultăţii de Filosofie, Universitatea Al. I. Cuza Iaşi. Jurnalist News Moldova şi Monitorul de Neamţ şi Roman.

1 Comment

1 Comment

  1. o

    7 aprilie 2022 at 1:21 PM

    doar nu era sa o deie direct lui fluturas,pentru ca acolo trebuia sa ajunga in mare parte.

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică Moldova Invest, nr.5

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Iasi, mai 2023

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top