Connect with us

Firmele arhitectului Bogdan ADOMNIȚEI continuă seria contractelor pe BANI PUBLICI încredințate direct de primăria SUCEAVA

Suceava

Firmele arhitectului Bogdan ADOMNIȚEI continuă seria contractelor pe BANI PUBLICI încredințate direct de primăria SUCEAVA

MOLDPROIECT-ASD SRL, firma lui Bogdan ADOMNIȚEI, încă un contract la primăria SUCEAVA

Recent, municipiul Suceava a încheiat un contract în valoare de 135.000 RON fără TVA, acesta vizând elaborarea documentației tehnico-economice pentru Grădiniţa cu program prelungit din cadrul Școlii Gimnaziale nr.1 din Suceava. Firma căreia i s-a atribuit contractul este MOLDPROIECT-ASD SRL, aceasta având sediul în Municipiul Suceava.

Obiectul de activitate al firmei de arhitectură MOLDPROIECT-ASD SRL constă în prestarea de servicii conexe arhitecturii, ingineriei, precum şi oferirea de consultanţă tehnică. Având un număr de 12 angajaţi, MOLDPROIECT-ASD SRL a declarat în anul 2020 un profit net de 825.098 RON la o cifră de afaceri de 2.402.162 RON.

Administratorul firmei este arhitectul Bogdan Constantin Adomniței, fratele fostului ministru liberal al educaţiei, Cristian Adomniţei. Precizăm că Bogdan Constantin Adomniţei este, de asemenea, membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului şi Urbanism din Suceava.

Abonament la contracte cu statul pentru firmele lui ADOMNIȚEI 

Pe parcursul anilor 2018-2020, prin atribuire directă, MOLDPROIECT-ASD SRL a obţinut 8 contracte în valoare totală de aproape 499.000 RON. Astfel, în 2018, s-au încheiat 2 contracte cu Primăria Suceava, acestea fiind încredinţate prin atribuire directă.

Conform situaţiei privind achiziţiile publice din anul 2018, situaţie pusă la dispoziţie on-line, pe site-ul Primăriei Suceava, primul proiect vizează întocmirea studiului de fezabilitate în vederea amenajării unui loc de joacă în Municipiul Suceava, pe strada Amurgului (valoare angajament legal, cu TVA – 9.996 RON), iar al doilea contract presupune întocmirea studiului de fezabilitate aferent obiectivului de investiţie “Refacerea pistei de atletism a stadionului Areni, municipiul Suceava, cu covor elastic din cauciuc” (valoare angajament legal, cu TVA – 47.600 RON).

Ulterior, în 2019, aceleiaşi firmei, MOLDPROIECT-ASD SRL,  i-au mai fost încredinţate alte cinci contracte de către Primăria Municipiului Suceava, tot prin atribuire direct, acestea vizând, pe rând, următoarele: întocmirea studiului de fezabilitate pentru modernizarea unor locuri de joacă (valoare angajament legal, fără TVA – 25.210 RON), două contracte privind elaborarea documentatiei tehnico-economice în vederea obţinerii de finanţări nerambursabile (valoare totală angajament legal, fără TVA – 260.000 RON), oferirea de servicii de asistenţă tehnică pentru proiectul “Creşterea eficienţei energetice a clădirii Primăriei Municipiului Suceava” (valoare angajament legal, fără TVA – 26.327 RON), respectiv oferirea de consultanţă în vederea obţinerii finanţării în cadrul Programului Operaţional Regional 2014-2020 (valoare angajament legal, fără TVA – 105.000 RON).

În cele din urmă, facem trimitere şi la contractul din 2020 încheiat între Primăria Municipiului Suceava si MOLDPROIECT-ASD SRL, tot prin atribuire directă, acest contract având ca obiect întocmirea studiului de fezabilitate privind instalarea unui sistem de supraveghere pentru amplasamentele îngropate şi semiîngropate pentru colectarea deşeurilor (valoare angajament legal, fără TVA – 25.000 RON).

Contracte în serie la primăria SUCEAVA pentru AGACON SRL, firmă controlată de Bogdan ADOMNIȚEI, membru și în Comisia de URBANISM a municipalității

În paralel cu administrarea firmei MOLDPROIECT-ASD SRL, Bogdan Constantin Adomniţei mai deţine acţiuni şi în cadrul firmei AGACON SRL care, pe parcursul anilor 2020-2021, prin licitaţie deschisă, a obţinut 3 contracte în valoare totală de aproape 4.500.000 RON cu Primăria Municipiului Suceava, conform datelor obţinute în urma unei investigaţii jurnalistice anterioare.

Reiese că în anul 2020, AGACON SRL a încheiat 13 contracte cu Statul, toate fiind încredintate prin atribuire directă, iar din acestea, trei contracte au fost încredinţate direct acestei firme de către Primăria Suceava (valoare aproximativă angajamant legal – 879.458 RON).

Menţionăm că obiectul celor trei contracte a constat, pe rând, în următoarele: executarea lucrărilor de reparaţii la un spaţiu situat în Municipiul Suceava, strada Nicolae Bălcescu, nr.2 (valoare contract, fără TVA – 400.000 RON), executarea lucrărilor de reparaţii la clădirea unui sediu administrativ din Piaţa Iţcani (valoare contract, fără TVA – 399.736,08 RON), respectiv efectuarea de reparaţii asupra grupurilor sanitare şi a camerelor CT aparţinând DAP (valoare contract, fără TVA – 79.725,63 RON).Precum în cazul MODLPROIECT-ASD SRL, şi din activitatea AGACON SRL reiese aceeaşi longevitate în ceea ce priveşte încheierea contractelor cu Statul Român, în 2019, această firmă obţinand 10 contracte cu instituţiile statului, profitul ridicandu-se la peste 800.000 RON.

A ieșit pe ușa din dos la IAȘI dar a intrat pe ușa din față la SUCEAVA! Implicațiile familiei ADOMNIȚEI la PRIMĂRIA SUCEAVA

Calitatea de membru în Comisia Tehnică de Urbanism Suceava a arhitectului Bogdan Adomniței NU este un impediment pentru municipalitate să încheie contracte cu firmele controlate de acesta

Ținând cont de faptul că Bogdan Cristian Adomniţei, administrator al firmei de arhitectură MOLDPROIECT-ASD SRL şi acţionar al firmei AGACON SRL, este si membru în Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului si Urbanism Suceava, se impune un punct de vedere oficial din partea Primăriei Suceava, jurnaliştii News Moldova aplecându-se asupra acestei probleme în timpul investigării contractelor dintre Primăria Municipiului Suceava şi  firma AGACON SRL, al cărei acţionar este Bogdan Cristian Adomniţei.

Întrebat de modul în care vede relaţia dintre calitatea de membru al Comisiei de Urbanism a lui Bogdan Cristian Adomnitei şi faptul că acesta este abonat la contractele cu institutiile statului prin cele două firme – AGACON SRL şi MOLDPROIECT-ASD SRL -, viceprimarul Lucian Harşovschi a declarant următoarele:

„Eu acum aud pentru prima data lucrurile acestea. Firma care a câștigat, nu știu cum a câștigat licitația, dar ce treabă are Comisia Tehnică cu asta?! Comisia Tehnică avizează construcții noi în oraș și așa mai departe. Este incompatibilitate?! Legal nu, moral… 

Cei din Comisia Tehnică oferă un aviz consultativ pe anumite proiecte de urbanism, ei nu sunt remunerați, din ce știu eu. Nu are treabă una cu alta.

Noi nu știm acționarii din firme. Dacă cineva e în Comisia de Urbanism nu înseamnă că nu poate participa la licitații. Altceva nu știu, cei de la Achiziții se ocupă. În general spun, nu cred că are treaba una cu alta”.

De asemenea, Bogdan Adomniței, contactat în cadrul investigației jurnalistice anterioare despre AGACON SRL, a declarat că nu există nicio problemă cu privire la faptul că este atât membru al Comisiei de Urbanism a Municipiului Suceava, cât şi abonat al contractelor cu instituţiile statului prin intermediul activităţii AGACON SRL, însă, cu privire la modul în care acesta vede rolul său din postura de administrator al unei alte firme abonate la contracte cu Statul Român, încă aşteptăm un punct de vedere.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top