fbpx
Connect with us

Forumul German din Gura Humorului a sărbătorit 30 de ani de la înființare

Forumul German din Gura Humorului a sărbătorit 30 de ani de la înființare - News Moldova

Suceava

Forumul German din Gura Humorului a sărbătorit 30 de ani de la înființare

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Duminică după-amiază, în Casa Germană din Gura Humorului, a avut loc un eveniment amplu pentru sărbătorirea a 30 de ani de existență a Forumului Local German

Această Asociație a Etnicilor Germani din Gura Humorului a fost înființată după 1990, când numărul etnicilor germani, tot mai mic, a dorit să își conserve cultura, tradițiile și obiceiurile, obiectiv dificil de atins individual. Denumirea de Forum German a fost adoptată odată cu propunerea venită de la Sibiu, similar cu alte forumuri înființate la Suceava, Rădăuți sau Câmpulung Moldovenesc.
Forumul German din Gura Humorului a inclus mulți neetnici germani în rândurile sale, în ciuda lipsei de statut juridic inițial. Primul proces-verbal de constituire a fost întocmit la 30 iunie 1994, înregistrând formarea primului comitet de conducere al Forumului German din Gura Humorului. Curând după aceea, Erica Steinbacher din Germania s-a alăturat, angajându-se să sprijine financiar forumul și rămânând alături de comunitatea humoreană până la trecerea sa în neființă, la începutul acestui an.

Aniversarea a avut loc duminică după-amiază în Sala Steinbacher a Casei Germane din Gura Humorului, sub îndrumarea lui Lucy Glaser, președinta forumului, și a început cu un moment de reculegere în memoria Ericăi Steinbacher.

Într-un scurt istoric prezentat ulterior de președinta forumului, au fost evidențiate cele mai importante momente din istoria organizației. Primele urme ale asociativității etniei germane din oraș au fost descoperite în biblioteca digitală a Vienei, în paginile publicației vremii din Cernăuți intitulată „Mesagerul Bucovinei„, apărută în 1904. Printre anunțurile făcute de Consiliul Orășenesc Gura Humorului s-a aflat și cel privind înființarea unui grup local german în oraș, iar achiziționarea propriei Case Germane a fost întâmpinată cu entuziasm. În presa vremii se menționează că până în 1907, Casa Germană era deja construită, iar exista dorința de a deschide aici o filială a unei importante biblioteci din Rădăuți.

Cu un an și o săptămână în urmă, în același sediu, Forumul German din Gura Humorului a lansat ziarul „Vremuri Humorene„, un periodic dedicat devoțiunii colectivului redacțional, condus de Lucy Glaser, de a aduce în lumină trecutul zbuciumat al orașului. După tragicele evenimente din cursul secolului XX, comunitatea și-a arătat puterea și determinarea, renașterea orașului fiind o mărturie a solidarității locuitorilor săi. Ziarul explorează viața în Humorul de altădată, povești de viață, omagii aduse înaintașilor, istoria și locurile uitate ale acestor meleaguri, devenind o publicație apreciată cu un număr semnificativ de abonamente.

 

 


Continue Reading
You may also like...
Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top