fbpx
Connect with us

Fosta șefă a Oncologiei din Suceava, acuzată de luare de mită, eliberată din arestul la domiciliu și plasată sub control judiciar

Fosta șefă a Oncologiei din Suceava, acuzată de luare de mită, eliberată din arestul la domiciliu și plasată sub control judiciar - News Moldova

Suceava

Fosta șefă a Oncologiei din Suceava, acuzată de luare de mită, eliberată din arestul la domiciliu și plasată sub control judiciar

Forumul Economic Regional Moldova 2024 – Vatra Dornei, 4–6 iulie


Marți, 14 martie, dr. Anca Ababneh Dumitrovici,  fosta șefă a secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean Suceava, a fost eliberată din arestul la domiciliu și a fost plasată sub control judiciar de către judecătorii Curții de Apel Suceava

Reamintim că pe 20 ianuarie 2023, magistrații Tribunalului Suceava au dispus arestarea preventivă pentru 30 de zile a dr. Anca Ababneh Dumitrovici, șefa secției Oncologie din cadrul Spitalului Județean. Aceasta este acuzată de săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (64 de acte materiale).  

Pe 19 ianuarie 2023, echipe coordonate de un procuror de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Suceava, constituite din lucrători de poliţie din cadrul Direcţiei Generale Anticorupţie – Serviciul Județean Anticorupție Suceava, au constatat săvârșirea infracțiunilor flagrante de luare de mită și de dare de mită în cadrul Secției de Oncologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava și au efectuat percheziţii în incinta acestei secții, precum și la domiciliul unei persoane fizice.

La aceeași dată, procurorul din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Suceava a dispus reținerea pentru 24 de ore a dr. Anca Ababneh Dumitrovici, șefa secției, față de care la data de 20.01.2023 s-a dispus punerea în mișcare a acțiunii penale. Aceasta este cercetată pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită în formă continuată (64 de acte materiale).

Din probatoriul administrat  a rezultat că inculpata, în calitate de medic specialist oncolog la Spitalul Județean de Urgență ”Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, în perioada aprilie 2022-19.01.2023în baza aceleiași rezoluții infracționale, în mod repetat, a acceptat promisiunea de a primi o sumă de bani, a pretins și a primit diferite sume de bani (sume variabile, respectiv 50 de lei, 100 de lei, 200 de lei, 50 de euro) sau alte foloase (miere de albine, cașcaval, cafea, bomboane de ciocolată, brânză etc.) de la 64 de persoane, pacienți sau aparținătorii acestora, în legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu, respectiv pentru îndeplinirea actelor medicale referitoare la tratamentul și asistența anti-cancer care trebuiau realizate gratuit.

În sarcina inculpatei s-au reținut 64 de acte materiale ale infracțiunii de luare de mită în formă continuată, din care 62 de acte de materiale au fost comise într-un interval scurt de timp, respectiv  în  7 zile lucrătoare consecutive din luna decembrie 2022.

În data de 25 ianuarie, medicul Ababneh Dumitrovici a fost plasat în arest la domiciliu. 

Decizia de miercuri, 14 martie, a Curții de Apel Suceava stabilește ca fosta șefă a secției de Oncologie să fie eliberată din arestul la domiciliu și plasată pentru următoarele 60 de zile sub control judiciar, perioadă în care are de respectat mai multe interdicții, inclusiv cea de a profesa:

”În baza art. 242, alin. 2 Cod procedură penală coroborat cu art. 202, alin. 1, alin. 2, alin. 3 şi alin. 4 lit. b, coroborat cu art. 215/1 al. 1 Cod procedură penală, admite cererea de înlocuire a măsurii preventive a arestului la domiciliu, formulată de inculpata ABABNEH DUMITROVICI ANCA, cercetată sub aspectul săvârşirii infracțiunii de luare de mită în formă continuată, cu măsura preventivă a controlului judiciar, pentru o durată de 60 de zile, începând cu data 14.03.2023 până la data de 12.05.2023 inclusiv.

Inculpata ABABNEH DUMITROVICI ANCA trebuie să respecte următoarele obligaţii: a) să se prezinte la organul de urmărire penală, la judecătorul de drepturi şi libertăţi, la judecătorul de cameră preliminară sau la instanţa de judecată ori de câte ori este chemată; b) să informeze de îndată organul judiciar care a dispus măsura sau în faţa căruia se află cauza cu privire la schimbarea locuinţei; c) să se prezinte la organul de poliţie desemnat cu supravegherea sa de către organul judiciar care a dispus măsura, respectiv la POLIŢIA COMUNEI MOARA, JUDEŢ SUCEAVA, conform programului de supraveghere întocmit de către organul de poliţie sau ori de câte ori este chemată. Pe durata controlului judiciar inculpata trebuie să respecte şi următoarele obligaţii: a) să nu depăşească limita teritorială a ţării – România, decât cu încuviinţarea prealabilă a organului judiciar. b) să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu următoarele persoane: – martorele denunţătoare Popa Adina Maria şi Popa Maricica; – suspectul Nuţu Emilian; – pacienţii care se aflau în supravegherea medicală a inculpatei, în calitate de medic oncolog, şi aparţinătorii acestora; c) să comunice periodic informaţii relevante despre mijloacele sale de existenţă; d) să nu exercite profesia de medic în exercitarea căreia a săvârşit fapta. Măsura dispusă de Curtea de Apel Suceava este definitivă.


OM. Cu aripi fragile de fluture.

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

PROFIL DE CANDIDAT

Revista economică “Moldova Invest” – ediția de primăvară 2024

- citeste versiunea e-paper -


Economic magazine “Moldova Invest” – spring 2024 edition

- citeste versiunea e-paper -

Lucian Trufin, PSD

Lucian Trufin, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Cosmin Andrei, PSD

Advertisement

Forumul Economic Regional Moldova – Vatra Dornei, 2024

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

To Top