Connect with us

Fostul senator PSD de SUCEAVA, Ilie NIȚĂ, CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de ÎNCHISOARE

Suceava

Fostul senator PSD de SUCEAVA, Ilie NIȚĂ, CONDAMNAT la 8 ani și 5 luni de ÎNCHISOARE

Luni, 2 mai a fost un nou termen în procesul fostului senator ALDE si PSD de Suceava, Ilie Niță. El a facut apel la completul de 5 judecatori ai Inaltei Curți de Casație si Justiție, după ce a fost condamnat de completul de 3 judecatori ai aceleași instanțe supreme, la 8 ani și 5 luni de închisoare

Acuzațiile DNA vizează faptul că Niță, în perioada 2009 – 2017, în calitate de vicepreşedinte al Consiliului Judeţean Suceava şi, ulterior, senator în Parlamentul României, ar fi exercitat în fapt atribuţiile de control şi administrare a unei societăţi comerciale. De asemenea, firma sa, SC NIL CONSTRUCT, fiind în insolvenţă, el ar fi îndemnat un lichidator judiciar să nu-şi facă treaba, permiţându-i astfel să-şi continue activitatea şi să încaseze venituri nedeclarate.

Ilie Niță a fost judecat și condamnat pentru instigare la abuz în serviciu, efectuarea de operaţiuni incompatibile cu funcţia, evaziune fiscală şi fals în înscrisuri şi în declaraţii. În același dosar a fost judecată și soția acestuia, Niculina Niță, care a primit o amendă penală de 6000 de lei. Pe lângă cei doi în dosar au fost achitați un administrator de firmă și un lichidator judiciar.

Singurul dosar programat în ședință publică la Secția penală a ÎCCJ pentru ziua de luni a fost cel al fostului senator. Ședința s-a ținut sus la etajul 2, la 103, cunoscută și ca sala Secțiilor Unite. Alături de Ilie Niță au fost prezenți avocatul său și soția sa. De la proces au lipsit apelantul parte civilă ANAF și primăria Suceava.

Ilie Niță a depus la dosar o cerere de continuare a cercetării penale motivată de achitarea prejudiciului și a majorării de 20%

Avocatul Mihai Giurgea, cel care l-a reprezentat pe fostul senator și la fond, a solicitat achitarea clientului întrucât prejudiciul a fost recuperat și a cerut un nou termen pentru ca organul fiscal să emită decizia de scutire de plată a accesoriilor, adică a dobânzilor și penalităților.

Procuroarea DNA a susținut cererea inculpatului de a se emite o adresă către ANAF care să comunice instanței dacă s-a recuperat prejudiciul reținut de instanța de fond, atât pentru inculpat cât și pentru firmele acestuia (firmele au și ele calitatea de inculpat persoană juridică).

După o scurtă pauză pentru deliberarea completul de cinci judecători au comunicat decizia: “Instanța încuviințează continuarea cercetării judecătorești și emiterea unei solicitări către ANAF pentru a afla situația fiscală”.

Următorul termen în dosar va fi pe 6 iunie.


Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată.

More in Suceava

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
Advertisement
To Top