Connect with us

Senatorul SUCEVEAN George MÎNDRUȚĂ membru in Delegația României la Adunarea Parlamentara NATO

Suceava

Senatorul SUCEVEAN George MÎNDRUȚĂ membru in Delegația României la Adunarea Parlamentara NATO

In perioada 8-11 octombrie, la Lisabona, a avut loc cea de-a 67-a editie Adunării Parlamentare NATO, unde a participat si senatorul sucevean George Mindruta

Adunarea Parlamentară NATO (AP NATO) are un rol important în sensibilizarea parlamentarilor faţă de problemele de apărare şi securitate, fiind un forum unde legislatorii  se pot întâlni regulat pentru a discuta despre principalele provocări la adresa securității euro-atlantice, a schimba opinii, a înţelege punctele de vedere ale omologilor din alte state aliate, și a formula recomandări.
În calitate de membru permanent al Delegației Parlamentului României la 𝐀𝐝𝐮𝐧𝐚𝐫𝐞𝐚 𝐏𝐚𝐫𝐥𝐚𝐦𝐞𝐧𝐭𝐚𝐫𝐚̆ 𝐍𝐀𝐓𝐎, am participat, în perioada 8-11 octombrie, la sesiunea de toamnă a AP NATO ajunsă la cea de-a 67-a ediție, organizată în Lisabona.
Comisia pentru economie și securitate, din care fac parte, a adus la aceeași masă, pentru discuții, reprezentanții a 30 de state membre pentru a aborda subiectele actuale de interes care au impact asupra securității zonei euro-atlantice.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, alături de președintele Portugaliei, Marcelo Rebelo de Sousa și prim ministrul gazdă, António Costa, s-au adresat delegaților prezenți pentru a evidenția importanța sesiunii plenare.
Am remarcat discursul purtătoarei de cuvânt a Camerei Reprezentaților SUA, Nancy Patricia D’Alesandro Pelosi, alături de oficiali ai NATO, ONU și experți în domeniul apărării.
Printre subiectele cheie abordate se numără: Agenda NATO 2030 și revizuirea conceptului strategic al NATO, concluziile trase în urma angajamentului NATO în Afganistan, reziliență democratică și dezinformarea, relația cu Rusia și China, situația din Orientul Mijlociu, cheltuielile de apărare și inovare, precum și controlul armelor.
De asemenea, în cadrul sesiunii anuale, au fost adoptate recomandări politice adresate guvernelor și parlamentelor țărilor membre NATO.

În plus, au fost supuse dezbaterii și aprobării plenului rapoarte și rezoluții pe diferite teme: situația din Belarus, cheltuielile pentru apărare și dezvoltarea capabilităților proprii, criza economică globală, apărare transatlantică și cooperare de securitate

În discuțiile avute cu parteneri din alte țări NATO am menționat faptul că România își dorește să vadă mai multe acțiuni de descurajare și apărare în flancul estic al NATO, în zona Mării Negre în special, acolo unde Rusia continuă să fie o prezență activă și agresivă.
De asemenea, am menționat faptul că în România există un consens politic pentru alocarea a cel puțin 2% din PIB pentru apărare, în următorii 10 ani. În 2020 alocarea a fost de 2,06%, iar în 2021 de 2,07% din PIB, ceea ce face din România un partener credibil și important, inclusiv prin participarea la misiunile și operațiunile NATO ”  a declarat senatorul George Mindruta .

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

News Moldova LIVE

Advertisement
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Comentarii recente

Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
Advertisement
To Top