fbpx
Connect with us

Gh FLUTUR despre dosarul DNA care vizează AXA strategică Suceava-Iasi: “Este un LITIGIU COMERCIAL până la urmă”! După actualizare valoarea proiectului a crescut cu 60.000.000 lei

Suceava

Gh FLUTUR despre dosarul DNA care vizează AXA strategică Suceava-Iasi: “Este un LITIGIU COMERCIAL până la urmă”! După actualizare valoarea proiectului a crescut cu 60.000.000 lei


Pe ordinea suplimentară de zi a Consiliului Județean Suceava din data de 30 august 2022 s-a aprobat DEVIZUL GENERAL TOTALIZATOR ACTUALIZAT și a principalilor indicatori tehnico-economici actualizați pentru AXA RUTIERĂ 1 Suceava – Iași (aferent UAT Suceava)

După cum informam la începutul lunii mai, mai exact pe 11 mai, Axa Rutieră Strategică SUCEAVA – IAȘI a reintrat în faza de expertiză tehnică. În acest scop, Consiliul Județean Suceava a organizat o procedură de achiziție directă, cu o valoare estimată de 98.400 lei, pentru contractarea serviciilor necesare în vederea expertizării tehnice a lucrărilor executate pe traseul Axei Rutiere, aferente judeţului Suceava. Desigur, obiectul acestei expertizări survenea SCANDALULUI de CORUPȚIE generat la vârful CONSILIULUI JUDEȚEAN SUCEAVA care generase retragerea constructorului din acest contract pe fondul presiunilor de natură ILEGALĂ la care fusese supus.

News  Moldova a tras primele semnale de alarmă privind gravitatea situației încă din luna martie a anului curent!

137 580 de locuitori din 22 localități traversate de AXA rutieră strategică SUCEAVA – IASI lăsați cu ochii în soare de domnii FLUTUR și ALEXE

Obiectul expertizei viza o cunoaștere exactă a stării drumului care a fost afectat de perioada rece dar și de căderile abundente de precipitații.

După cum am mai arătat, în contextul viitoarei încredințări a contractului de finalizare a lucrărilor la AXA rutieră strategică Suceava – Iasi, se impunea evaluarea curentă a stării drumului. 

În mod firesc, viitorul constructor sau asociere de firme care va prelua spre finalizare proiectul axialului Suceava – Iasi va prelua oficial drumul în baza unei documentații care să indice cu maximă claritate etapa curentă a fiecărei secțiuni de drum. Se va pune foarte probabil și problema plătilor datorate de către Beneficiarul drumului foștilor constructori, cu care în clipa de față Consiliul Județean Suceava se află în faza unor procese, unele chiar de natură penală. În lipsa unor procese de Predare – Primire între AUTOTEHNOROM și Consiliul Județean Suceava, cel mai probabil întocmai această expertizare tehnică a stării drumului și lucrărilor Axei Suceava – Iași, va ține loc de DOCUMENT oficial de referință în determinarea plăților, eventual restante pe care le datorează Beneficiarul, Constructorului (executantului lucrărilor).

Și GARANȚIA de bună executare a lucrării, la valoarea de 6.000.000 euro, va fi foarte probabil afectată de rezultatele acestei expertize.

Rămâne de văzut ce discuții vor apărea pe parcurs pentru că, în mod oarecum firesc, constructorul ar putea să nu fie mulțumit de rezultatele expertizării și pe cale de consecință, SĂ LE CONTESTE.

În acest context Gh. Flutur a declarat:Am trecut la inventarierea situației pe teren, a trebuit să facem fotografia de primire a drumului, am demarat o expertiză pe teren a lucrărilor efectuate, am așteptat 90 de zile raportul supervizorului lucrării – pentru că fiind o lucrare pe fonduri europene ca procedură am avut un supervizor, apoi reactualizarea devizului general (cineva a câștigat o licitație și ne-a calculat valoarea actuală) … iar astăzi votăm în plenul CJ Suceava indicatorii revizuți și vom începe procedurile de achiziție publică restul de execuție al lucrării cu termen 15 luni.”

Făcând trimitere la condițiile pe care trebuie să le suporte cetățenii care sunt vizați direct de starea proastă a drumului de pe respectiva AXA dar și la întârzierea lucrărilor Flutur a replicat că: Vina nu aparție Consiliului Județean Suceava! Legat de această poveste este un litigiu comercial până la urmă și creea un disconfort pentru populație” 

Gh Flutur a mai completat: “N-a fost o chestiune la care trebuia să facem noi (Consiliul județean – n.r.) ceva și n-am făcut! Noi am fost în situația în care am primit o reziliere unilaterală a unui contract. Și a trebuit să o gestionăm.

News Moldova îți recomandă și ...   Acordul de mediu pentru A7 de la Pașcani la Suceava va fi emis în luna mai, iar cel pentru tronsonul până la Siret, posibil la finele anului

Decorul constituit din consilierii social-democrați și cei ai PMP a uitat să amintească elementul central al problemei și anume actul de corupție care a condus la această situație! Cu unanimitate de voturi, proiectul a trecut!

În timp ce într-o manieră foarte abilă, trebuie să recunoaștem, Președintele Gh Flutur și-a contextualizat favorabil situația, consilierii opoziției s-au făcut că nu înțeleg sau că nu își mai amintesc de unde a pornit întreaga problemă: anume de la presiunile puse de Vicepreședintele Consiliului Județean, Cristinel Crețu pe firma de construcții AUTOTEHNOROM în repetate rânduri. Și mai cu seamă de flagrantul organizat de către procurorii DNA Cluj care l-au prins în fapt pe Vicepreședintele CJ Suceava în timp ce primea o sumă necuvenită de bani (cu titlul de mită) de la patronul Autotehnorom chiar în sediul CJ Suceava.

News Moldova îți recomandă și ...   Conducerea Spitalului Județean Suceava a decis limitarea programului de vizită la cazurile grave și la o durată maximă de 15 minute

FLAGRANT al DNA CLUJ la Consiliul Judetean SUCEAVA! Cristi CREȚU, mana dreapta a lui Gheorghe FLUTUR a fost REȚINUT

Administratorul public al CJ Suceava, Irina VASILCIUC: “De la 226 milioane lei valoarea actualizată a devizului general totalizator crește la valoarea de 318 milioane lei”

Ce trebuie să fie foarte clar înțeles este faptul că, în condițiile normale în care nu ar fi fost exercitate presiuni asupra constructorului și în final acesta nu ar fi fost nevoit să denunțe actul de corupție și implicit latura denaturată a raporturilor constractuale, lucrările ar fi putut fi finalizate deja și s-ar fi înscris în bugetul inițial.

În clipa de față însă, costurile au crescut exponențial și puteți ghici dumneavoastră cine va plăti toată distracția!?!

“După cum a enunțat dl Președinte (Gh. Flutur – n.r. ) această creștere de valoare a fost realizată de un proiectant autorizat. Suntem în situația în care, nemaiavând contract de lucrări, pentru că constructorul a reziliat unilateral contractul, am ajuns în această situație de reactualzare a prețurilor. … Diferența de preț rezultată din actualizare este undeva la 60 milioane lei” a precizat Irina Vasilciuc, Administratorul Public al judetului Suceava.


Absolvent al SNSPA Bucuresti, specializarea Comunicare Politica si Marketing Electoral; Absolvent al specializarii Relații Economice Internationale din cadrul Facultatii de Economie si Administrarea Afacerilor a Universitatii Alexandru Ioan Cuza, Iasi; Absolvent al Academiei Naționale de Informații "Mihai Viteazul" Bucuresti, specializarea MICT

Click to comment

Leave a Reply

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

More in Suceava

Revista economică Moldova Invest, editia de toamna

- citeste versiunea e-paper -


- citeste versiunea e-paper

- Read the e-paper version -

Advertisement Antibiotice Iasi
Advertisement
Advertisement
Advertisement

Trending

Advertisement

Echipa News Moldova

Advertisement
To Top